Boerenblog

18 reacties

Bonus of strafkorting

De houding van de werknemers wordt langzaamaan beter, vooral doordat ze nu kunnen rekenen op een stabiele uitbetaling van hun loon.

Ik run het bedrijf alsof het van mezelf is en ik ben er graag. Ik mis het zelfs als ik zondags niet ga. Eigenlijk sta ik de hele dag tussen de koeien. Ik loop stal in, stal uit. Ik heb twee kantoren tot mijn beschikking, maar zit er zelden. Je kunt me wel vaak vinden in de ruimte tussen de stallen waar de pc staat, waarop alles wordt bijgehouden en waar de info van de stappentellers vrijkomt.
De houding van de werknemers wordt langzaamaan beter, vooral doordat ze nu kunnen rekenen op een stabiele uitbetaling van hun loon. Enkelen hebben een flinke opslag gehad. Ik heb ook ingevoerd dat elke maand twee werknemers een bonus en twee een strafkorting krijgen op hun loon. Ik bepaal wie de plus of min krijgt. Dat werkt veel motiverender en sturender dan het gelijkmatige van voorheen. De mensen accepteren het ook, omdat ik zelf de hele dag op het bedrijf ben en niet op kantoor zit. Ik kom niet om ze uit te schelden en om problemen weg te kijken.
In landen als Kazachstan missen ze gewoon een veeboer. Er lopen vaak meer managers op een bedrijf dan uitvoerende medewerkers. Het beroerde is dat die managers niet weten hoe ze met een koe moeten omgaan of hoe ze die moeten voeren anno 2015. Dat heeft de eigenaar nu ook door. Hij merkt aan alles dat een veeboer toch iets heel anders is en een beter resultaat geeft dan de managers in de aloude Sovjet-opzet.

Meer melk
Nu, drie maanden nadat ik begonnen ben, zijn er dertig koeien die een tijdlang meer dan 30 kilo melk per dag hebben gegeven. Vijf dieren zitten al een hele tijd boven 40 kilo melk, en de laatste dagen zelfs al boven 47 kilo per dag. Die koeien gaan tot zes keer daags zelf de robot in.

Als ik het voer bekijk, snap ik niet dat de koeien het er zo goed op kunnen doen. Ook de productieschommeling was voorheen enorm: een hoge start van de melkgift, dan ineens halveren en een week later zo weer 20 kilo erbij.

Echte werkkoe

Ik ben nu bezig om sperma van KI Samen-stieren hier te krijgen. Ik heb opdracht gegeven uit te zoeken wat hiervoor nodig is aan documenten en vergunningen. Als dat uiteindelijk niet lukt, laat ik het wel via Moskou komen. De bedrijfseigenaar heeft genoeg in de melk te brokkelen om het van daaruit hier te krijgen. Dan kunnen we eindelijk eens echte koeien gaan fokken.
Naar melkvererving hoef ik niet te kijken, die zit er in de koeien al wel in. Maar ik wil hier een echte werkkoe hebben: ruig, een vechter, sterk. Een bulldozertype met een skelet als van titanium. Red Roulette lijkt me wel wat, maar misschien is zijn aanleg voor beenwerk net niet goed genoeg om de slechte benen van de koeien hier te verbeteren. Zijn dochters doen het goed bij de lokale boeren hier in de omgeving. Het zijn ruige, brutale koeien, die soms de helft meer wegen en groter zijn dan de moeders. Bovendien hebben ze geen enkele moeite met het lokale voer.

Laatste reacties

 • abtje

  Kleine tip, als het mag, laat een koe maximaal vier keer per dag gemolken worden in de robot.

 • flyinghollander

  @abtje waarom dat dan? VMS staat toch voor vrijwillig bezoek, tuurlijk met een max maar begin van lactactie mag ie toch wel meer komen?

  @Bert gaat goed, alleen ben ik zelf geen grote voorstander van bonus/straf. Je doet je werk goed of krijgt een waarschuwing met een max. Maar ligt er ook aan natuurlijk als er genoeg vervanging mogelijk is. Iedergeval bij jou doordat je zelf zo aanwezig bent is het wel eerlijke op, veel andere bedrijven is de bonus afhankelijjk dat de boekhoeding nog geld nodig hebt.

 • Mozes

  Ik zou alleen bonus geven, geen strafkorting omdat je daarmee een negatieve moraal kweekt.

 • somporn

  Mozes,geen strafkorting omdat je daarmee een negatieve moraal kweekt.Kan ook een omslagpunt zijn, zodat men ziet dat de lamlendigen gestraft worden en dat men een andere manier van denken krijgt ipv ik heb een baan waarom zal ik er voor werken.

 • Jan-Zonderland

  @Bert, jou bonus/malus systeem is op zich niet helemaal verkeerd maar je moet het niet standaard 2 en 2 per maand doen. Als er niemand is die duidelijk aanwijsbaar bovenmatig dan wel ondermaats heeft gepresteerd dan moet je ook geen bonus uitkeren of strafkorting inhouden, dan krijg je hetzelfde als bij bankmanagers(mbt bonussen dan) en ziet men het verschil ook niet en werkt het niet motiverend.

 • abtje

  Flyinghollander Dat omdat je de dieren soms tegen zichzelf moet beschermen. Uit allerlei onderzoeken blijkt iedere melking een aanslag te zijn op de slotgaten. Bij te veel melkingen krijgen de spenen niet voldoende kans om te herstellen.
  Laat je een vers dier nu met een max van 4 gemolken worden, dan is dat het maximale wat de spenen nog aankunnen.
  Hier stellen we de robots in op ongeveer 10 liter per bezoek als optimum.
  Bijvoorbeeld een dier met dertig liter mag dus maar drie keer gemolken worden. Een dier van 60 liter echter wordt toch maar vier keer gemolken. Krijgt uiteraard wel meer biks in de robot.

  En zoals Bert bezig is met betere poten, beter voer en betere looproutes zal het aantal weigeringen stijgen. Houd in dat je een gezonde koppel hebt.

 • LUCTOR

  Bert je bent zo goed bezig alleen die straf korting afschaffen.
  Gewoon funktionerings gesprekken houden aangeven wat er verlangt wordt bij geen verbetering ontslag.

 • Realist

  @abtje

  van die slotgaten,is dat ook wel eens bij zoogkoeien bekeken?
  Of is probleem daar niet aanwezig door lagere productie?

 • hoving1

  Hoi Bert.
  Waarom stieren van KI Samen?

 • cornelis 22

  Twee man een bonus geven akkoord, maar ook altijd twee man een strafkorting geven lijkt me tamelijk wetteloos. Wat als iedereen zijn best gedaan heeft gaat u dan muggeziften om nog een strafkorting te geven . Bedenk eens hoe u zich zou voelen als u dit zelf overkwam

 • safflower

  Hoving. Heb Ki Samen als een van de eerste inseminators mee gedaan.en hebben altijd de praktijk als eerste eis gehad.en nu zie je ook duidelijk dat hun stieren dochters langere gebruikseigenschappen hebben en langer mee gaan. natuurlijk kunnen we er nog discuteren maar ik ben een Ki Samen man en hun slogan de praktijk bewijst het is me al vaak in praktijk bewezen.

  Cornelis als ze allemaal zo wat gelijk gepresteerd hebben in een maand dan ja ga ik geen straf geven. maar er is nog steeds een groot verschil in gedaan werk en hoe gedaan.

 • abtje

  @Realist Zoogkoeien is puur natuur, kalveren die drinken bij moeder of surrogaat moeder is geen melkmachine met dodemelktijd.
  Bij traditioneel melken gaat het al vaker fout. De afname is niet per speen. Er wordt gemolken tot alle spenen uit zijn. Dus een speen die snel uit is wordt net zo lang gemolken tot de laatste ook uit is. Dit is funest. Dus is drie melkingen per dag eigenlijk al teveel.
  Een robot melkt al per speen en dat scheelt een heleboel.
  Maar vier melkingen is echt het maximale.
  Zoogkoeien hebben daar geen last van.

 • Realist

  @ abtje
  dank voor info

 • pieter p

  Even een vraagje, wat zijn de normen in Kazachstan voor melk bij de boer af eigenlijk?

 • safflower

  Pieter. met subsidie 0,60 echt met rond 4 % vet en eiwit betalen meeste niet eens.

 • T. Maessen

  Weer een leuke blog. Zag toevallig vandaag nog een bord van KI Samen, zelfs in Nieuw Zeeland zijn ze present. Veel succes en ik blijf je volgen. Hartelijke groet uit NZ.

 • josrodenburg

  ik weet niet hoeveel mensen er rond lopen maar als het er 15 zijn is de kans groot dat er wel 2 werknemers zijn aan te wijzen voor straf korting. hoeveel celgetal en kiemgetal mag daar in de melk zitten bert? wel appart dat eiwit niet betaald word dat is nederland het best betaalde ingredient.

 • hoving1

  Ben nu toevallig in New Zealand bij KI Samen op bezoek geweest .Hebben daar ook heel wat op gebouwd.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.