Commentaar

18 reacties

Vloedgolf aan melk

Sinds april 2013 geeft de melkveehouderij flink gas. In 2013/2014 steeg de Nederlandse melkplas al met ruim 6% naar bijna 8,2 miljard kg. Het laatste quotumjaar kwam daar nog eens 1,5% bij.

Melkfabrieken en belangenbehartigers voorspelden in het eerste quotumloze jaar een groei van een paar procent. Maar in de zomer reden de Rijdende Melk Ontvangsten een vloedgolf aan melk (+10% t.o.v. 2014) naar de fabriek. Daarmee was de koek nog niet op, want in november liep de meter verder op (+14%).

Veel aanbod

De grotere productie helpt in het vergaren van zo veel mogelijk inkomsten en het verlagen van de kostprijs. De andere kant van de medaille is echter dat het aanbod veel groter uitvalt dan de vraag. Dat merkt iedereen in een dalende prijs naar 30 cent per kg of zelfs minder. Vorig jaar november lag de prijs van FrieslandCampina nog ruim boven de 34 cent.

Protest

De dalende melkprijs bracht de melkveehouderij snel in problemen. In september was er protest en verzoek tot ingrijpen in Brussel. Ondertussen blijft men gewoon doormelken, zoveel mogelijk liters uit zoveel mogelijk uiers. De oplossing komt zo niet dichterbij. Iedereen weet dat, maar voorlopig is er niets of niemand die ingrijpt om het aanbod in lijn te krijgen met de vraag. Daarmee blijft de afzetmarkt buiten beeld en let men alleen op de buurman, net zo lang tot één de handdoek werpt.

Laatste reacties

 • daan1908

  We hebben straks te weinig handdoeken .

 • pieterfranken1

  Als je verwacht had dat de meer hoeveelheid aan melk maar enkele% was heb je een plaat voor je kop gehad. Persoonlijk had ik verwacht dat er nog meer extra melk zou komen. Jaren heb je fors moeten investeren om te kunnen groeien, waardoor veel bedrijven dit beperkt deden. Nu was er een veel goedkopere kans om te groeien. Bovendien melk je nu anders als met superheffing. Als je teveel melk had ging je koeien te vroeg droogzetten of minder krachtvoer voeren om te remmen. Je probeerde met zo min mogelijk kosten je quotum vol te krijgen. Nu melk niet beperkt is reken je anders. Als duur krachtvoer iets meer melkopbrengst oplevert en dat bedrag van de melkopbrengst is groter dan de kosten doe je het. In het verleden was de rekensom anders want dan moest je daarvoor melk leasen of koeien wegdoen. Dus onzin dat dit onverwacht is.

 • pieterfranken1

  Het is ook maar de vraag of het veel op de melkprijs gescheeld had als Nederland niet veel meer was gaan melken. Tenslotte zijn we maar een klein land met een beperkt effect op de wereldmarkt. Wereldwijd wordt er hard gemolken omdat we het idee hadden dat China meer melk zou afnemen. Dit is helaas eerder omgekeerd en daar zit het werkelijk probleem.

 • Farmer4life2

  Uiteindelijk is overal een paar % meer gemolken. In absolute liters zijn wij Nederlanders de toppers/floppers

  De stallen staan er al en velen hebben koeien gekocht. Velen moeten nu veel meer land onder hun bedrijf krijgen.

  Ik denk dat we langzaam gaan zakken als de fosfaat rechten klaar zijn. 80% van de boeren gaat het bij 0,30 cent niet redden.

 • info58

  Dacht dat het landenquotum ruim 11 miljard kg melk was

 • alco1

  Deze blogg is niets meer dan een waarneming. Zelfs voor het verstrijken van het quotum was dit te voorspellen. Niet omdat het quotum verdween, maar omdat we hoge prijzen altijd moeten bekopen.
  Waar ik nog steeds mee zit is de motivatie van het LTO dat het quotum wel weg kon, omdat de prijs op de wereldmarkt gemaakt wordt. Daar was ik het mee eens.
  Echter nu we alleen in Nederland vastgelegd worden met fosfaatrechten, kan ik wel ontploffen.
  En het LTO. Ze hobbelen weer gewoon mee.
  Daarop de constatering dat het LTO er niet is voor de boeren, maar een bemiddelaar voor de staat.

 • Bennie Stevelink

  @alco, ook zonder fosfaatrechten is de groei van de Nederlandse melkveehouderij begrenst door onvoldoende voer en mestplaatsing. Grootschalig voer importeren leidt tot een kostprijs die veel hoger is dan in andere landen waardoor wij in dezelfde situatie komen te zitten als de varkenshouderij.

 • WGeverink

  Tja Mozes, dat heeft niemand aan zien komen... In de tussentijd zijn er vele bedrijven met grote nieuwe half lege stallen of erger die daardoor een kostprijs hebben waar ze niet tegen kunnen melken.

 • Mfb

  Iedereen die kon rekenen heeft er voor gezorgd voldoende grond voor zijn dieren te regelen. Dan kun je ook voor een kwartje nog wel melken. Niet wanneer je grond koopt voor € 40.000,-- of nog meer. Dat slaat natuurlijk nergens op.

 • j.verstraten1

  Mfb, als je rekent, dat kom er er achter dat grond+stal+koe en voor een kwartje melken niet samen gaat.

 • Farmer4life2

  Nette bedrijven halen alleen al 0,18 cent per liter melk aan voerkosten (incl jongvee)

 • xw

  Beste MFB,
  Of jij reageert een beetje impulsief zonder na te denken, of je hebt voor rekenen op school altijd een onvoldoende gehaald, of je bent gewoon een buitenstaander.

 • alco1

  @Mozes. 16 dec. 18.38
  De beperking die jij noemt n.m. de natuurlijke. Heeft niemand moeite mee, behalve boeren die niet voldoende grond onder hun bedrijf hebben.
  En zo hoort het te zijn.
  Voorbeeld:
  Op Koole zijn uitbreiding zijn veel boeren tegen, omdat hun gehuurde land dan vervalt.
  Dus Koole is niet meer baas over zijn eigen land.
  Moet dat zo?
  Daarnaast. Leg jij de motivatie van het LTO eens uit dat het quotum wel weg kon.
  Overschrijding van een fosfaatplafond kon een kind nog zien aankomen.

 • Peltjes

  Alco: Juist. Dat ontploffen is heel herkenbaar voor mij.
  Mozes vind dat op latente grond geen fosfaatrechten toegewezen moet worden omdat ze anders niet van de mest afkomen. M.a.w. die word dus geclaimd door intensief. In mijn ogen is dat niet meer dan diefstal. En als klap op de vuurpijl moet je ook nog met klw aan de gang om nog enige ruimte te krijgen. Vraag me af of z

 • Peltjes

  Alco: Juist. Dat ontploffen is heel herkenbaar voor mij.
  Mozes vind dat op latente grond geen fosfaatrechten toegewezen moet worden omdat ze anders niet van de mest afkomen. M.a.w. die word dus geclaimd door intensief. In mijn ogen is dat niet meer dan diefstal. En als klap op de vuurpijl moet je ook nog met klw aan de gang om nog enige ruimte te krijgen. Vraag me af of ze zich wel eens afvragen hoe dat onrecht voelt.

 • Schraar

  In de EU word in 2015 ongeveer 1,5% meer gemolken x 140000 miljard kg = 2,1 miljard kg.
  In Nederland word ongeveer 10% meer gemolken x 12 miljard kg = 1,2 miljard kg.
  Dus Nederland zorgt in zijn eentje voor ongeveer de helft van de productiestijging in de EU.
  Hoe kun je in godsnaam maar vol blijven houden dat onze 'kleine' productiestijging geen invloed heeft op de prijsvorming op de wereldmarkt.

 • alco1

  "Schaar. Prijsschommelingen de laatste jaren werden allen veroorzaakt door natuur grillen buiten de EU.

 • bellmonde

  Schraar,.. 1,5 % van 140.000 is 2100

  Als ik je cijfers lees denk ik dat je je bedoeld dat de eu 140 miljard kg melk produceert en nederland 12 miljard en daar dan je berekening op los moet laten. Maakt voor je conclusies niet uit. Die blijven juist uitgaande van jouw 1, 5 % voor de eu en 10 % voor ned

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.