Commentaar

10 reacties

Tijd verspillen

Zonder medewerking van de vleeskalversector is elke aanpak van IBR en BVD kansloos.

De melkveehouderij wil vrij worden van IBR en BVD. Een goed streven; deze ziekten leiden tot forse schades en we lopen hierop flink achter bij de buurlanden. Helaas blijft het bij een communicatietraject en een pilot in het vee-luwe Zeeland. Niet eerder dan medio 2016 start een verplichte aanpak.

Over de uiteindelijke aanpak bestaat weinig discussie. Eerst via tankmelkonderzoek de bedrijfsstatus bepalen. Bedrijven met virusuitscheiders moeten daarna verplicht enten, dragers via oorbiopten opsporen en daarmee afwerken. Daarbovenop geldt een afleververbod van dragers naar andere bedrijven. De melkveehouder kan dragers zelf afmesten met flinke kans op besmetting van de rest van de veestapel, of het kalf euthaniseren en de moeder afvoeren omdat die geheid ook drager is. Het gros zal de laatste optie kiezen.

Probleem is dan nog de vleeskalverimport. Naar schatting is 2 tot 4 procent drager. Transport, andere stal en nieuwe voersoort betekenen veel stress; een opmaat voor explosieve virusverspreiding door de dragers. Dat leidt tot veel gezondheidsproblemen op het mestbedrijf en tot (her)infecties van bedrijven in de omgeving.

Zonder importstop van dragerkalveren is het dus dweilen met de kraan open. De EU staat het niet toe positieve dieren uit andere landen te weigeren. SKV kan echter wél verplichten alleen negatief geteste dieren aan te voeren. Helaas ondernemen de grote integraties nog niets, want zo’n controleprogramma kost snel € 8 miljoen per jaar.

Hoe kom je nu uit deze impasse? Door handig te opereren. De vleeskalversector is erg gevoelig voor imago. Als haar sleutel-
figuren in de smiezen krijgen dat de melkveehouderij op een lijn komt en snel richting een verplicht programma gaat, kon SKV wel eens voordien regelingen afkondigen. Dan krijgt de vleeskalversector de credits en bereikt de melkveehouderij haar doel. En dat weegt het zwaarst.

Laatste reacties

 • Piet Piraat

  Denk je echt Robbert dat het zo 'makkelijk' zou kunnen gaan zoals je in het laatste deel schetst? Ik heb er helaas nog een hard hoofd in?

 • Gijs Gans

  Wat weer een gestook tussen 2 sectoren. Flauwe kul om overal vrij van te willen worden . Straks kan boerderij de ene na de andere uitbraal melden

 • j.verstraten1

  Ik ben al ruim 10 jaar vrij van BVD. Zou me een stuk veiliger voelen als heel NL BVD vrij zou worden.

 • PWisse

  Zolang de niet-geteste importkalveren alleen voor de mesterij/slacht gebruikt worden is het redelijk veilig. Als de melkveehouders ook gewoon een goede bedrijfshygiëne hanteren zijn de kans op infecties op bedrijven in de omgeving zeer klein. Of de kalverhouderij IBR en BVD-dragers moet willen is een tweede.

 • PWisse

  Overigens is de vleeskalversector allang betrokken bij gesprekken over de aanpak van IBR en BVD

 • cocoma

  PWisse, kalverhouders rijden ook mest uit en er komen ook vee- en bulkwagens op het terrein. Het is op deze manier wachten op uitbraken bij 'vrije'bedrijven.

 • famtillemans1

  vrij worden heeft nut als heel nederland en duitsland belgie . eigenlijk heel europa vrij wordt . er is zelfs bewezen dat vossen varkens ook vogels het gewoon verspreiden . via mest of slijm .vroeg of laat krijgt ieder vrij bedrijf een uitbraak ,al ben je nog zo netjes en schoon bezig . en de gd lacht zich kapot !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! beste is heel europa enten en we worden alle vanzelf vrij !! de gd moet zelf ook werk houden natuurlijk!

 • famtillemans1

  nederland is veel te klein en veel te veel vee . het is een droom wat nooit werkelijk word helaas ! als het wild ( de vos en varkens en kraaien ekster duiven gansen enz er niet waren was het simpel maar helaas daar komen er staaeds meer van . en de boerderijen liggen hier niet 100 km uit elkaar zoals in australie bijvoorbeeld !

 • mbm

  Slecht stukje van Bodde!. Uitspelen van sectoren en afdwingen van extra eisen?? Wie bent u, chef veehouderij????

 • Piet Piraat

  Nou, zo slecht vind ik het deze keer eigenlijk niet. Ben niet helemaal er mee eens, en daarmee bedoel ik dat ik niet denk dat zo de hazen zullen lopen. Maar slecht is het zeker niet,en de problemen die bodde schetst zijn zoals ze zijn.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.