8 reacties

Brandmerken

Iedereen drukt ons een stempel op, nu ook LTO. Binnen de fokkerij is dat helemaal niet nieuw.

De Nederlandse agrarische sector is toch wel wonderlijk bezig. Lange tijd hadden we alleen last van 'buitenstaanders' of politici die ons stempels opdrukten. Nu verschuift dat brandmerken naar binnen de landbouw. Onze
belangrijkste belangenbehartiger LTO maakt zichzelf volgens mij belachelijk met iets wat zij 'toekomstvisie' noemt. Hierin wordt nader ingegaan over wat nu de hedendaagse gewenste en ongewenste bedrijven of ondernemers zijn.
Natuurlijk is een grondgebonden melkveehouderij, zelfvoorzienend in ruwvoer met idyllische plaatjes van grazende koeien, makkelijk te verkopen bij politiek en burger, lees: de consument.
Maar waarom hebben wij met zijn allen nu een belangbehartiger? Juist, om ook als het idyllische plaatje even niet zo makkelijk te verkopen is, tegen emoties in met feiten en waarheden op een open manier te communiceren over wat en waarom de hedendaagse praktijken zijn zoals ze zijn. Burgers, banken, beleid en portemonnaie hebben er nu eenmaal voor gezorgd dat er tegenwoordig ook grondloze bedrijven zijn gekomen, dat er koeien opgestald worden en dat er schaalvergroting plaatsvindt.
Dat LTO na het presenteren van zijn eigen visie nog een stap verder gaat met het meetrekken van melkfabrieken
en het oproepen van banken en gemeenten om 'ongewenste' plannen niet meer goed
te keuren dan wel te vergunnen, is verraad van de bovenste plank. Deze toekomstvisie is niets anders dan een dolksteek toegebracht vanuit je eigen familie.
Het aanbrengen van verschillen, bestempelen van termen als gewenst en ongewenst is momenteel ook aan de orde van de dag binnen de actuele wereldfokkerij. Niet over rassen maar diepgaander, over DNA, genen en merkers. Mensen, stropdassen en zelfuitgeroepen geleerden hebben op basis van hun eigen diepgaande onderzoeken geconcludeerd welke genen en merkers superieur zijn ten opzichte van andere inferieure genen. Huidige stierenselecties gebeuren wereldwijd nog bijna uitsluitend op basis hiervan. Een jonge stier die niet of minder
'gezegend' is met de genen waarvan wij aannemen dat ze de superieure zijn, krijgt linea recta een enkeltje mesthok.
Met het uitsluiten van het een en het vermeerderen van het ander, wordt in eerste instantie de basis smaller. We verliezen variatie en daarmee mogelijk genen, lijnen en families die we in de toekomst nog wel eens hard nodig kunnen hebben. Gelukkig is vaak bij iedere grote stroming een tegenbeweging die sterker wordt naarmate de algemene stroming groter, sterker en machtiger wordt. Bewuste, doelgerichte individuele fokkers en kleine ki-organisaties die 'bloemetjes buiten het perk' hun verdiende kansen geven. Een eeuw rundveefokkerij heeft vooral geleerd dan juist dát keihard nodig is. De meest invloedrijke stieren van het ras, die de grootste vooruitgang hebben aangebracht, waren nagenoeg zonder uitzondering afkomstig van buiten het perk.

Laatste reacties

 • tinus888

  Snap niet dat er bij crv geen raadsleden zijn die een tegengeluid geven tegen de doodlopende manier van stieren fokken

 • jehanvankroaks

  ik heb (helaas) al jaren het gevoel dat dé belangenbehartigers zoals genoemd in bovenstaande, echt wel de belangen behartigen, maar dan vooral hun eigen belang.

  Er komt veel van bovenaf op ons neer ( milieu wet & regelgeving) waar wij ons aan moeten houden.
  De belangenbehartigers ( LTO's) zijn daar druk mee bezig, om ze ons uit te leggen.
  De wereld op zijn kop is dat.
  Ik krijg wel eens het gevoel dat ze op de loonlijst van een ministerie staan zo druk als ze zich maken met het uitleggen van nieuwe regelgeving.
  Nou het is andersom, ze staan op de boerenloonlijst !!!
  Belangenbehartigers worden door boeren betaald !!
  Dus zou het veel meer andersom moeten werken!!
  Boeren belang dat zou behartigd moeten worden !!!
  en niet het overheids belang.....

 • joannes

  Je hebt helemaal gelijk met de te smalle genetische basis die aan het ontwikkelen is en het LTO wat via de band haar wil wil opleggen, nb tegen belangen van boeren die een kans zien in bijvoorbeeld grondloze melkveehouderij. Maar vraag je je nooit eens af waarom deze ontwikkelingen in gang gezet zijn? Een belangen organisatie behoort het boeren belang te verdedigen maar de huidige boeren zijn zo expansie gericht met de nieuwe technieken en de goedkope financiering dat ze als groep in een vecht relatie zijn gekomen met de overige burgers. En, vwb, de genetica, die nb ook technologisch sprongen heeft kunnen maken, de zogenaamde kennis en ontwikkeling in de handen en hoofden van slechts weinigen plaatsvindt. De rest wordt gedegradeerd tot operationele activiteit die nb, óók central gereguleerd schijnt te moeten worden door de Politiek. Want wie stopt een ondernemende ondernemer met goedkope financiering en prima uitgangsmateriaal vwb gebruiks vee en voerproductie?

 • japke33

  De zin: belangrijkste belangenbehartiger, had beter tussen aanhalings tekens gekund. Want dat zijn ze niet voor ons boeren. Ze menen het wel, maar ze kiezen liever de weg van de minste weerstand, dan dat ze hun boeren met hand en tand verdedigen. Gelukkig is er nog een belangenbehartiger in Nederland.

 • steenbok1

  japke 33 welke verantwoordelijkheid neem jij?

 • japke33

  @steenbok. Welke verantwoordelijkheid ik neem? Gaat het daarom? Volgens mij is dat een heel andere discussie.
  Maar ik neem de verantwoordelijk om goed op mijn vee te passen. Maar ook om tegen geluiden te geven over LTO. Niet overal als een hondje achteraan te lopen, en denken: Als LTO het verkondigt, dan zal het wel waar zijn, of goed komen. Ik neem de verantwoordelijkheid, om op te letten! Maar ik zal me verder maar inhouden, want daar is dit artikel niet voor bedoeld.

 • steenbok1

  japke33, kan me storen aan iedereen hier die overal op afgeeft, op LTO, op VION enz en nooit met vergaderingen wat durven zeggen en wat doen. Hier commentaar geven overal op is wel erg makkelijk

 • Fermer

  Alsof je op vergaderingen e.d. wel gehoord wordt, als je al de gelegenheid krijgt om wat te zeggen. Als het dan een tegengeluid is moet je ook nog sterk in je schoenen staan om dit maar te doen. Vandaar dat het zo mooi is om hier de verschillende meningen te lezen zodat je toch weet wat er leeft en je je af en toe weer wat gesterkt voelt om toch door te gaan.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.