Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Renovatie brengt extra melk en veel arbeidsgemak

De renovatie van de ligboxenstal uit 1980 brengt 140.000 kilo extra melk. Automatisering en storingsvrij werken geeft veel arbeidsgemak.

Vanaf de buitenzijde valt er niet veel te zien van de renovatie van de ligboxenstal uit 1980. Alleen een uitgebroken muur met verruimde luchtinlaat voorzien van windbreekgaas met scherm, verraadt vernieuwing. Eind 2017 werd de renovatie, die nagenoeg geheel in eigen beheer is uitgevoerd, afgerond. Nu, ruim twee jaar verder, blikken Aad Westerman, zijn dochter Tessa en haar man Michel terug op het werk en het effect op het bedrijf in het Zuid-Hollandse Pijnacker.


 • Aad Westerman (71) heeft samen met zijn dochter Tessa Harteveld (31) en schoonzoon Michel Harteveld (38) een melkveebedrijf in Pijnacker (Z.-H.). - Foto's: Roel Dijkstra

  Aad Westerman (71) heeft samen met zijn dochter Tessa Harteveld (31) en schoonzoon Michel Harteveld (38) een melkveebedrijf in Pijnacker (Z.-H.). - Foto's: Roel Dijkstra

 • Een flink deel van de renovatie die vier jaar duurde in 1 foto: De luchtinlaat is verruimd, de boxen opgestort en voorzien van matrassen, de boxafscheidingen zijn vernieuwd en de tweelingroosters zijn vervangen door renovatieroosters.

  Een flink deel van de renovatie die vier jaar duurde in 1 foto: De luchtinlaat is verruimd, de boxen opgestort en voorzien van matrassen, de boxafscheidingen zijn vernieuwd en de tweelingroosters zijn vervangen door renovatieroosters.

 • Het zweedse voerhek is vervangen door een Engels zelfsluitend voerhek.

  Het zweedse voerhek is vervangen door een Engels zelfsluitend voerhek.

 • In 2017 werd het tweede deel van de stal gerenoveerd. Hier wordt het voerhek geplaatst evenals de boxafscheidingen.

  In 2017 werd het tweede deel van de stal gerenoveerd. Hier wordt het voerhek geplaatst evenals de boxafscheidingen.

 • De melkrobot, die de visgraatmelkstal vervangen heeft, brengt een flink deel arbeidsgemak met zich mee.

  De melkrobot, die de visgraatmelkstal vervangen heeft, brengt een flink deel arbeidsgemak met zich mee.

 • Met de komst van de renovatieroosters zijn de looppaden weer egaal en stabiel.

  Met de komst van de renovatieroosters zijn de looppaden weer egaal en stabiel.

Bedrijfsgegevens:
75 melkkoeien
35 stuks jongvee
50 hectare klei op veen
100% grasland
8.300 kilo melk per koe
4,38% vet
3,50% eiwit
4 jaar renovatie in eigen beheer

Splitsing

De renovatie is ingezet in 2014. Toen splitsten Aad en zijn broer Cees het bedrijf. Cees wilde niet langer melken en houdt zich bezig met de manage en paardenhouderij. Aad zou ook zijn gestopt, ware het niet dat zijn dochter wel graag verder wilde op het bedrijf.

Na de splitsing werd gelijk begonnen met de stalrenovatie. “Alles was oud. De tweelingroosters waren op en lagen links en rechts scheef. De gedateerde paddenstoel boxafscheidingen en het Zweedse voerhek functioneerden niet meer naar behoren”, vertelt Aad. Tessa voegt toe: “En dan de verlichting. Hier en daar een tl-balk en de helft daarvan deed het niet. Je kon geen oornummer lezen. En de boxmatten lagen ook los, dus dat ligt niet lekker en schoonmaken is best lastig.” Gravend in hun geheugen melden ze ook nog dat de waterbakken bijna dagelijks verstopt waren en dat de boxdekken te laag waren, tussen 5 en 7 centimeter.

Hier en daar een tl-balk en de helft daarvan deed het niet. Je kon geen oornummer lezen

Tessa Harteveld

Aanschaf melkrobot

Toch is de belangrijkste aanpassing de aanschaf van de melkrobot. “De oude 2x6-visgraat melkstal lag in het deel van de stal dat naar mijn broer ging”, zegt Aad. Daar moesten ze in elk geval investeren. Om ruimte te besparen, kozen ze een melkrobot. Die werd in januari 2015 in gebruik genomen. Daarna werd deel voor deel gerenoveerd. Alles gebeurde in de zomer. “Gelukkig hadden we in 2014 een heel lang najaar. De koeien waren toen tot in december in de wei. Maar goed ook, want de stal was nog niet klaar voor gebruik”, lacht Tessa.

Aan één zijde werden de tweelingroosters vervangen door renovatieroosters. Het jaar daarna volgde de andere kant van de stal. De boxen werden opgestort tot 15 centimeter en voorzien van koematrassen. Het Zweedse voerhek ging en een Engels zelfsluitend werd geplaatst. Aad: “Het was vooral in de weekenden een drukte van belang met alle hulp van familie vrienden en kennissen. Daar zijn we enorm dankbaar voor.”

Nieuwe waterbakken zorgen voor voldoende vers water en de ledverlichting maakt dat alles ook in de avonduren zichtbaar is. De uitgebroken spouwmuur geeft de koeien extra kopruimte bij het gaan liggen en opstaan.

Het was vooral in de weekenden een drukte van belang met alle hulp van familie vrienden en kennissen. Daar zijn we enorm dankbaar voor

Aad Westerman

Kosten voor robot, tank en stalinrichting

Nagenoeg alles is in eigen beheer uitgevoerd, maar materiaal kost natuurlijk wel geld. In de periode van vier jaar heeft de familie rond € 200.000 uitgegeven. Alleen de robot en tank waren al € 120.000 inclusief btw. Verder kostte de stalinrichting in 2014 nog € 18.500 voor matrassen, waterbakken en boxafscheidingen voor een zijde van de stal. Voor hetzelfde materiaal in 2017 nog eens € 23.500 voor inrichting van de andere kant. In totaal is rond € 10.000 uitgegeven voor de renovatieroosters en € 4.500 voor het voerhek. Het resterende geld was voor aanvoer van beton, overige inrichting van kantoor, melkruimte en robotruimte. Ook de afvoer van alle uitgebroken materiaal is ervan betaald.

Minder krachtvoer

Heeft al die moeite ook wat opgeleverd? In elk geval steeg de melkproductie flink. Van 6.400 kilo melk in 2014 naar afgerond 8.300 kilo melk per koe in 2019. “En we voeren juist minder krachtvoer”, zegt Aad. Maar nu komen de kilo’s op de juiste plaats bij de juiste koe terecht. “De melkrobot draagt ook bij in de productiestijging en we zijn ook gemengd gaan voeren.” Bij 75 koeien leveren we nu 140.000 kilo meer melk uit dezelfde stal, ofwel een omzet van € 50.000 extra per jaar. “Alleen daarmee verdienen we de investering al in een jaar of vier terug.”

De koeien hebben het nu gewoon gemakkelijker met extra licht, een beter ligbed en beter voer. Ook nam Tessa het voortouw om een meer robuustere koe te creëren die beter past bij het grasrantsoen van de koeien. “We zijn bezig met driewegkruising volgens Procross. De derde generatie is er nu en die gaan we straks weer insemineren met Holstein”, zegt Tessa, die in het verleden vertegenwoordigster is geweest voor eerst KI Samen en later Koole & Liebregts.

Veel arbeidsgemak

Voor de ondernemers brengt de renovatie zeker veel arbeidsgemak. Aad: “We waren vooral bezig met repareren, waterbakken schoonmaken en dat alles in een donkere, relatief bedompte ruimte. Je rende steeds overal achteraan.” Dat is nu voorbij, en natuurlijk verlicht de robot de druk van het tweemaal daags melken. Het gezin is eensluidend over de werking van de robot en het effect van de renovatie: “Niet alles is in geld uit te drukken, maar we zijn heel blij met de uitkomsten van de renovatie en dat we nu een stal hebben waarin het prettig werken is voor ons, en prettig produceren voor de koeien.”

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  succes jongens, geniet ervan

 • gjh

  Mooi artikel zo zie je maar weer je hoeft niet altijd een nieuwe stal te hebben om het goed voor elkaar te hebben.

 • mts rodenburg

  leuk tessa, dacht ga eens kijken hoe je stal is opgeknapt staat het een week later op boerderij. de stal is onherkenbaar veranderd en heel mooi geworden. succes met de koeien en je gezin.

Of registreer je om te kunnen reageren.