Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Bloembollenrooier krijgt grote opknapbeurt

Carlo Joossen in Oostdijk (Zld.) teelt sinds 2019 tulpenbollen op contract en in loonwerk. Voor de oogst schafte hij een gebruikte rooier aan. Na twee seizoenen gaat de rooier helemaal uit elkaar en alles wat versleten is wordt vernieuwd.

Alle draaiende delen van de bollenrooier worden gedemonteerd en waar nodig gerepareerd of vervangen. Sjaak-Peter Joossen is bezig met de zeefmat.

Tegelijkertijd sleutelt Carlo onderaan de machine.

Van de zeefmat was een van de banden, waar de spijlen aan bevestigd zijn, flink beschadigd. Deze band is helemaal vervangen. Ook de bekleding van de spijlen is vervangen.

Met vereende krachten en met hulp van de heftruck wordt de zeefmat teruggeplaatst.

De mat ligt. Nu nog de spanners aandraaien en controleren of alles weer op rolletjes loopt.

Een spijl bleek niet goed bevestigd te zijn. Dat moet wel even gecorrigeerd worden. Loshalen en opnieuw klinken.

Het raamwerk waarop de band rust om de bollen vanaf de rollenbaan naar de opvoerband te voeren was versleten en is nieuw gemaakt. Carlo plaatst het raamwerk.

Het raamwerk is oorspronkelijk niet meer dan een rechthoekige constructie met enkele spijlen waar de band op rust. Het bleek dat de spijlen op een plaats waren doorgesleten. Daar is bij het nieuwe raamwerk een extra strip geplaatst om deze slijtage tegen te gaan.

De roze rooier onder handen. In uren is het nog ongeveer twee weken werk voordat de rooier weer klaar is voor de oogst.

De zelfwerkzaamheden blijven niet beperkt tot de modificatie van de rooier. De plantbak van de plantcombinatie is door Carlo zelf gebouwd. Ook het zetten van het plaatwerk deed hij zelf. Daarvoor had hij wel hulp van mechanisatiebedrijf Hegro.

De reden voor zelfbouw is dat de boorden van de plantbak ingeklapt moesten kunnen worden. Dat is omdat in de omgeving enkele viaducten liggen waarvoor de gehele plantcombinatie anders te hoog zou zijn. Op de foto een van de scharnieren van zijboorden.

Om de zijboorden in te kunnen klappen moet wel eerst de frontklep worden losgemaakt en ingeklapt.

Beheer
WP Admin