Rundveehouderij

Achtergrond 13 reactieslaatste update:16 jan 2020

‘Bescherm je gegevens goed in Koemonitor’

Veehouders moeten alert zijn op bescherming van hun gegevens in Koemonitor, stelt voorzitter Johanna Fink Gremmels van de Stichting Geborgde Dierenarts.

Melkveehouders worden sinds begin dit jaar geacht zich aan te sluiten bij het Koemonitor-systeem. Daarin is een nieuwe borgingssystematiek opgenomen voor de diergezondheid en melkproductie.

Veel vragen over gegevensbescherming

Grote vraag is echter of Koemonitor voldoende gegevensbescherming biedt en of Koemonitor de enige keuzemogelijkheid is. Voorzitter Johanna Fink Gremmels van de Stichting Geborgde Dierenarts krijgt daar veel vragen over van aangesloten dierenartsen en, via hen, ook van melkveehouders. Zij vindt het een lastige vraag om te beantwoorden.

De 'Officiële Controle Verordening' (OCR), waarin alles is vastgelegd, is pas eind december vorig jaar vastgesteld en in de Staatscourant gepubliceerd. Daarna konden organisaties pas aan het werk om er uitwerking aan te geven.

2 keuzemogelijkheden

“Wij staan er als geborgde dierenartsen neutraal in, als het gaat om de vraag wat melkveehouders willen doen. In beginsel zijn er 2 keuzemogelijkheden: ze kunnen ervoor kiezen om zich alleen te laten borgen via de systematiek van de Stichting Geborgde Dierenarts, via het wettelijk verplichte Bedrijfsgezondheidsplan. Dat is afdoende, maar ze kunnen zich ook aansluiten bij Koemonitor. Veel zuivelbedrijven leggen er via hun leveringsvoorwaarden druk op om dat laatste te doen. In dat geval zou ik als veehouder wel goed met mijn afnemer overleggen welke data er worden doorgegeven en aan wie.”

Lees verder onder de foto

Fink Gremmels: "Onderhandel goed met je verwerker over de vraag welke gegevens je deelt." - Foto: Jan Willem Schouten
Fink Gremmels: "Onderhandel goed met je verwerker over de vraag welke gegevens je deelt." - Foto: Jan Willem Schouten

Heb je als melkveehouder veel te kiezen? Soms is het misschien slikken of stikken.

“Zelfs als je al een handtekening hebt gezet en de private regels blijken in strijd met de privacywetgeving, dan heb je het recht om je handtekening terug te trekken.”

Hoe zit het dan? Heeft de Autoriteit Persoonsgegevens er dan nog niet naar gekeken?

“De EU heeft de controleverordening al in 2017 vastgesteld, maar het ministerie van Landbouw heeft er pas eind vorig jaar een besluit over genomen. Omdat dit zo laat was, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens zich er nog niet over kunnen buigen.”

Achteraf zou dus kunnen blijken dat Koemonitor te veel privacygevoelige data doorgeeft?

“Daar kan ik niet over oordelen. Zoiets zou moeten blijken.”

Koemonitor ontzorgt boeren wel. Alles is lekker makkelijk in te vullen, met handige formats en zo...

“Wij zijn ook bezig om zoiets op te zetten, maar dan alleen op basis van wettelijke vereisten, als keuze naast Koemonitor. Wij bieden dus beide aan. Aan de veehouder is de keuze, voor zover hij of zij tenminste kan kiezen. In april hopen wij ons systeem klaar te hebben, Wij geven de data niet door, dat is helder, en het wettelijke toezicht is ook in orde. Dat wordt gedaan door de NVWA.”

Lees ook: Melkveehouderij moet aan de slag met KoeMonitor

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Klaas bel Frans ff voor een reaktie, kan hij het gelijk meenemen in de voorjaarsbijeenkomsten anders moet hij het heel formeel gezien nog een jaar uitstellen en loopt Koemonitor al verplicht in 2020. En dan zal hij zeggen dat t een gemiste kans was. Duhhhh. Of vraag t Hein. Jij loopt toch in en uit in Amersfoort. Onniedan!? ;)

 • Bennie Stevelink

  Ik zie hierboven een WC-eend verhaal.
  De Stichting Geborgde Dierenartsen gaan dus een eigen systeem opzetten wat geen ruimte laat aan bovenwettelijke eisen van afnemers van zuivelbedrijven. Dat is dus een onbruikbaar systeem.

 • - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • wmeulemanjr1

  Ja, 'de redactie boerderij' is kind aan huis 'in Amersfoort' .....

 • Bennie Stevelink

  Als je alleen aan wettelijke eisen kunt voldoen en meer niet, heb je tegenover afnemers geen ander verkoop-argument dan de laagste prijs. Voor een zo hoog mogelijke melkverwaarding is het essentieel om aan bovenwettelijke eisen te kunnen voldoen.

 • jan1

  Bennie Stevelink, wij leven in een democratisch land. jouw reactie gaat alleen maar in de richting om een monopolistiche machtspositie alleen maar te versterken en de melkveehouder kan er voor opdraaien. Als iets bovenwettelijk is, zou daar ook een waarde aan moeten hangen. Dat zie ik nog niet zo snel gebeuren

 • Wat kan ik mij soms ergeren aan b.b (betweterige benny).
  We weten nu toch wel eens dat al die eisen niks opgebracht hebben .
  Als het aan b.b lag waren de eisen nog hoger met een melkprijs uit de jaren 70.

 • Bennie Stevelink

  @05:48, als je het niet met mij eens bent en je ergert je aan mijn standpunt moet je daar INHOUDELIJK op reageren. Je reageert echter op mijn persoon en ook nog als een lafaard zonder eigen naam bekend te maken.

 • Klopt b.b maar door zulke mensen als jij zitten we mooi wel met die klote regeltjes opgescheept waar niemand wat aan heeft.

 • Bennie Stevelink

  @14:03, jij ergert je aan mij. Ik erger mij aan PKB’s (Permanent Kwade Boeren) die met onjuiste gegevens alleen maar kwaadheid willen afreageren. Bij RFC wordt Melkweb al langere tijd gedomineerd door 10 á 15 PKB’s. Vrijwel allemaal betrokken bij BFCB. Ze leveren naar schatting 90% van alle reacties, standaard kwaad, onjuist en vaak beledigend naar medewerkers van RFC.

  Sinds afgelopen zondag zien wij dat steeds meer boeren hier stelling tegen nemen. Men is de onredelijke negativiteit van de PKB’s spuugzat.

 • Bennie Stevelink

  @14:03, ik begrijp wel waarom jij je als PKB zo ergert aan mij: jij wilt je afreageren met gezochte, ongenuanceerde of zelfs gefantaseerde argumenten. Feiten doen er niet toe, afreageren is het doel.
  Als ik dan een reactie plaats, waarin ik erop wijs dat sommige zaken anders of genuanceerder zijn, frustreer ik jouw behoefte tot afreageren. Dat veroorzaakt veel ergernis.

 • gvschaick

  Beste Heer Stevelink, ik ben het met u eens dat bovengenoemde eigen systeem onzinnig is omdat het maar voor een zeer kleine groep veehouders toepasbaar is. Bovenstaande stuk geeft echter wel pijnlijk aan dat het koemonitor gedoe allemaal niet erg zorgvuldig is opgezet. Je zou toch denken dat een borgingsysteem met zo'n grote rol voor de dierenartsen in ieder geval goed is afgestemd met de dierenartsen. Verder begrijp ik goed dat u af en toe moe wordt van de negativiteit, dat heb ik ook. De discussie mist vaak enige nuance. Hoewel ik er niet van zou staan te kijken als u mij ook tot de pkb's rekent, denk ik daar anders over. Ik stoor mij er echter ook aan dat de boeren die oprecht geïnteresseerd en kritisch zijn zelden een fatsoenlijk antwoord krijgen. Deze boeren worden dan vanzelf chagrijnig. Het zal nog wel wat tijd vergen deze spiraal te doorbreken.

Laad alle reacties (9)

Commentaar is gesloten.