Rundveehouderij

Achtergrond

Longhorns geven vleesverkoop weer boost

Ludger Bremehr fokt met British Longhorns een uniek ras. De vleesverkoop loopt dusdanig dat wekelijks een stier geslacht wordt.

Langs de rondweg van het Duitse stadje Verl zijn de bordjes voor bauernwinkel Bremehr’s Hof niet te missen. De winkel is 3 dagen per week open en er zijn doorlopend klanten aanwezig. Het brede eigen vleesaanbod is aangevuld met kaas en groente.

De vleesverkoop loopt dusdanig vlot dat Ludger Bremehr wekelijks een stier naar de dorpsslachterij brengt. “Voor morgen hebben we bijvoorbeeld 400 Bratwursten in de bestelling staan. Die laten we maken van puur rundvlees en zijn jaarrond populair”, vertelt de veehouder lachend, terwijl hij voor de lunch van het personeel een paar worsten op de barbecue legt.

Tekst gaat verder onder de foto.


 • Het bedrijf van Ludger Bremehr ligt in het Duitse Verl, tegen een natuurgebied aan. - Foto's: Henk Riswick

  Het bedrijf van Ludger Bremehr ligt in het Duitse Verl, tegen een natuurgebied aan. - Foto's: Henk Riswick

 • Het bedrijf van Ludger Bremehr (61) telt 50 zoogkoeien. 100 stuks jongvee en 6 fokstieren op 18 hectare grasland in eigendom en 80 hectare natuurland in pacht.

  Het bedrijf van Ludger Bremehr (61) telt 50 zoogkoeien. 100 stuks jongvee en 6 fokstieren op 18 hectare grasland in eigendom en 80 hectare natuurland in pacht.

 • Naast zoogkoeien zijn er ook varkens op het bedrijf aanwezig. De keus viel op Bonte Bentheimers omdat dit ook een oud ras is. Varkensvlees verkoopt echter niet zo goed als rundvlees.

  Naast zoogkoeien zijn er ook varkens op het bedrijf aanwezig. De keus viel op Bonte Bentheimers omdat dit ook een oud ras is. Varkensvlees verkoopt echter niet zo goed als rundvlees.

British Longhorns uniek voor Duitsland

De runderen waarvan het vlees uiteindelijk in de winkel ligt zijn uniek in Duitsland. Bremehr is een van de 2 of 3 en gelijk ook de grootste fokker van British Longhorn-runderen.

De naam zegt het al, de koppen van deze dieren zijn getooid met gigantische horens. Tweede opvallende kenmerk van de Engelse runderen is hun karakter; ze zien er vervaarlijk uit, maar zijn zo mak als schapen. “Er zit geen spoortje agressie in, ook bij de stieren niet. We kunnen zo tussen de kuddes lopen. Maar daar selecteren we ook op. Zodra een dier wat vervelend gedrag vertoont, gaat deze richting het mesthok. Met onze boerderij-excursies kan ik gewoon geen risico nemen”, legt de fokker uit, terwijl hij een forse 4-jarige stier wat brok uit een emmer voert. De kolos weet zijn plek in de kudde; zodra een van de koeien doorheeft dat er wat te halen is en nadert, stapt hij opzij om haar eerst te laten eten.

Tekst gaat verder onder de foto‘s.


 • Bremehr weidt zijn kudde British Longhorns van maart tot december in kuddes van 15 koeien op percelen van 10 ha.

  Bremehr weidt zijn kudde British Longhorns van maart tot december in kuddes van 15 koeien op percelen van 10 ha.

 • De naam zegt het al, de British Longhorn is getooid met gigantische horens. Bremehr is een van de twee of drie Duitse fokkers en heeft de grootste kudde.

  De naam zegt het al, de British Longhorn is getooid met gigantische horens. Bremehr is een van de twee of drie Duitse fokkers en heeft de grootste kudde.

 • De British Longhorn is van oorsprong een dubbeldoelras met een zeer rustig karakter. Het uitslachtingspercentage is met 63% hoog, de vetbedekking scoort een 3.

  De British Longhorn is van oorsprong een dubbeldoelras met een zeer rustig karakter. Het uitslachtingspercentage is met 63% hoog, de vetbedekking scoort een 3.

De fokstieren koopt Bremehr nog altijd in Engeland. Wel bij fokkers met zuivere lijnen. Los van de transportkosten hebben de stieren een prijskaartje. “Op de tweejarige stier die ik vorig jaar kocht, gold bieden vanaf € 5.000”, is het enige wat hij los wil laten over de prijs.

Sober ras met veel intramusculair vet

Op een zestal koeien die nog moeten kalven en de stieren in de afmeststal na lopen alle runderen in een natuurgebied. Bremehr pacht de grond van Land NRW. De British Longhorn is een sober ras dat met weinig gras goed kan groeien. De eerste dieren gaan in maart naar buiten en komen in december weer naar stal. Afgelopen jaar noopte de droogte de veehouder ertoe de koeien in november al op te stallen.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Bremehr zet in op zo veel mogelijk kalvende koeien in de winter, zodat de koeien met kalveren de wei in kunnen. De eerste kudde buiten loopt op een 10 hectare groot stuk natuurland met ruim voldoende gras, alleen de strook links achterin staat er minder voor. “Daar had ik te weinig stalmest voor. Jammer, want dit stuk blijft nu achter.”

Bijvoeren uitzonderlijk, was nodig bij droogte

Voor de kalveren staat een krachtvoerbak waar de koeien niet door de hekken passen. Normaal voert Bremehr nooit bij, maar de droogte van afgelopen jaar maakte het noodzakelijk. “Bij de kalveren van vorig jaar is een duidelijke scheiding te zien tussen de vroeg en de laat geboren kalveren. De eersten hebben goed gevreten en konden al voldoende bijvreten, de laatsten hebben in de schrale wei te weinig binnen gekregen”; hij wijst daarbij op een groepje stieren in de strostal. Met 6 weken leeftijdsverschil zit er een te groot ontwikkelingsverschil in.

Tekst gaat verder onder de foto‘s .


 • De Longhorn is een sober ras. Toch besloot Bremehr dit jaar de kalveren brok bij te voeren. Afgelopen jaar bleven de kalveren door de droogte achter in groei. Dat wil hij dit jaar voorkomen.

  De Longhorn is een sober ras. Toch besloot Bremehr dit jaar de kalveren brok bij te voeren. Afgelopen jaar bleven de kalveren door de droogte achter in groei. Dat wil hij dit jaar voorkomen.

 • De fokstieren koopt Bremehr in Engeland. De prijs voor dit exemplaar was bieden vanaf €5.000. De utieindelijke prijs wil de Duitser niet noemen.

  De fokstieren koopt Bremehr in Engeland. De prijs voor dit exemplaar was bieden vanaf €5.000. De utieindelijke prijs wil de Duitser niet noemen.

 • De stierkalveren worden met 8 maanden gespeend en komen dan op stal. Ze worden bij 26 tot 30 maanden geslacht. Het geslacht-gewicht was vorig jaar gemiddeld 410 kilo.

  De stierkalveren worden met 8 maanden gespeend en komen dan op stal. Ze worden bij 26 tot 30 maanden geslacht. Het geslacht-gewicht was vorig jaar gemiddeld 410 kilo.

 • De Longhorn is een duurzame koe. De oudste koe op het bedrijf is 17 jaar en heeft 15 kalveren gehad. Bremehr twijfelt nog of hij haar dit jaar nog een keer laat dekken.

  De Longhorn is een duurzame koe. De oudste koe op het bedrijf is 17 jaar en heeft 15 kalveren gehad. Bremehr twijfelt nog of hij haar dit jaar nog een keer laat dekken.

 • De afzet heeft Bremehr volledig in eigen hand. De landwinkel is 3 dagen in de week open.

  De afzet heeft Bremehr volledig in eigen hand. De landwinkel is 3 dagen in de week open.

Ook kreeg de veehouder afgelopen winter met wat geboorteproblemen en lichte kalveren te maken.

De tweede kudde loopt iets verderop in het natuurgebied. Deze wei heeft duidelijk een tik meegekregen van de droogte. Er staat veel ruiger, stengeliger gras.

Oud runderras heeft lange levensduur

Bremehr kwam zo’n 10 jaar geleden op de British Longhorn toen hij een alternatief zocht voor zijn vollegrondsgroentebedrijf. Zijn zoon wilde graag verder met runderen en de keus voor oude rassen was al snel gemaakt. Via, via kocht Bremehr de eerste koeien in Engeland. Een van die eerste dieren loopt nog altijd op het bedrijf; 17 jaar oud en 15 keer gekalfd. Dit jaar blijft ze waarschijnlijk gust, al overweegt de fokker haar toch weer bij de stier te laten, omdat ze nog zo makkelijk kalft en zoogt.

In 2006 slachtte de Duitse veehouder zijn eerste Longhorn. In de landwinkel werd altijd al vlees verkocht, maar de verkoop liep in die tijd terug. Na de eerste Longhorn kwamen de klanten er speciaal om vragen. Met het opbouwen van de veestapel konden er ook meer geslacht worden; inmiddels één per week.

Slacht Longhorns op 28 tot 30 maanden

Voor de vleesverkoop worden alle stieren aangehouden en op een leeftijd van 28 tot 30 maanden geslacht. Het geslacht gewicht ligt dit jaar gemiddeld rond de 410 kilo, het streven is rond de 500 kilo. In de beginjaren was dat 350 tot 370 kilo. “We hebben erg moeten zoeken naar de juiste manier van voeren.”

Ik moet minimaal € 8 per kilo hebben, we verkopen voor € 16 per kilo.

Het uitslachtingspercentage van 63% is hoog. Dus van 100 kilo levend gewicht blijft 63 kilo karkas over. De Longhorns worden niet geclassificeerd; de vetbedekking ligt rond de 3, met veel intramusculair vet. “Dat geeft de smaak, en er moet een laagje vet op het vlees liggen, dat komt de smaak bij het rijpen ten goede”, legt Bremehr uit.

In vergelijking met een Nederlandse slager vallen de prijzen voor het vlees in de winkel mee; schenkel ligt er voor 80 cent per 100 gram en luxere delen voor € 2,80 per ons. “Ik moet minimaal € 8 per kilo hebben, we verkopen voor € 16 per kilo.”

Of registreer je om te kunnen reageren.