Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Melkveehouders: gebalanceerde groei naar 500 koeien

De broers Luuk en Thijs Janssen organiseren vrijdag 19 en zaterdag 20 april open dagen op hun melkveebedrijf in Siegerswoude (Fr.). Blikvanger is de 52-stands buitenmelker van Dairymaster.

Nabij de provinciegrens tussen Friesland en Groningen zijn melkveehouders Luuk (35) en Thijs (32) Janssen 2,5 jaar geleden begonnen met de bouw van een bijzondere stal. De stal biedt plaats aan 500 melkkoeien.

De broers houden 410 melk- en kalfkoeien en 200 stuks jongvee op 210 hectare. Driekwart van de grond onder het bedrijf is in eigendom. 50 stuks jongvee worden gehouden op een andere locatie. De productie is 8.600 liter, met 4.40 % vet en 3,55 % eiwit.

Luuk (links) en Thijs Janssen organiseren vrijdag 19 en zaterdag 20 april open dagen op hun melkveebedrijf in Siegerswoude (Fr.). - Foto: Theo Galama
Luuk (links) en Thijs Janssen organiseren vrijdag 19 en zaterdag 20 april open dagen op hun melkveebedrijf in Siegerswoude (Fr.). - Foto: Theo Galama

Waarom hebben jullie gekozen voor een vierkante stal?

Thijs Janssen: “Het vierkante gebouw staat op een bouwkavel van 80 meter breed en 90 meter lang. Zo zijn we tot deze vorm gekomen. Het gaat om een nieuwe stal, die bovenop de bestaande onderbouw is gebouwd.”

Luuk Janssen: “We zijn er zeer tevreden over. Je ziet dat de koeien baat hebben bij de verbeterde klimaat- en welzijnsomstandigheden.”

Tekst gaat verder onder de video.

Waarom hebben jullie voor een 52-stands buitenmelker gekozen?

Thijs: “Voorheen molken we in een 30-stands binnenmelker. Daarin liepen we de hele tijd heen en weer. Tijdens een stage in Nieuw-Zeeland heb ik ervaring opgedaan in een buitenmelker. Dat molk heel gemakkelijk. We hebben goed nagedacht over de looplijnen. De wachtruimte bevindt zich centraal in de stal. De koeien worden er automatisch naar voren gedreven, zodat de aanvoer naar de melkstal vlot verloopt. Het melkt ook vlot. We melken ruim 200 koeien per uur. We zijn binnen 2 uur klaar. Vervolgens hoeven we alleen nog te insemineren, schoon te spuiten en het voer aan te schuiven.”

Luuk: “We werken nu ruim 2 jaar met de nieuwe melkstal. Datgene wat we vooraf hadden uitgedacht, blijkt in de praktijk te werken. We kunnen alles vlot en gemakkelijk doen. Dat levert werkplezier en arbeidsgemak op.”

Wat kostte de nieuwbouw?

Luuk: “Er stond hier een ligboxenstal uit begin jaren 80. Daarin was plaats voor 400 koeien. We hebben bijna de gehele onderbouw hergebruikt, evenals een gedeelte van de bovenbouw. Daardoor hebben we kosten kunnen besparen. De totale kosten komen uit op € 5.000 per koeplaats. Dan praat je over een volledig nieuwe overkapping, een nieuwe melkstal en een stal die voor zeker de helft helemaal nieuw is.”

We willen het bedrijf in balans houden en groeien naar 500 koeien

Wat is jullie groeistrategie?

Luuk: “We willen het bedrijf in balans houden. We hebben 210 hectare in gebruik, zijn zelfvoorzienend als het gaat om ruwvoer en halen 65 % eiwit van eigen land. Dat is iets wat we willen blijven doen. Dat is misschien een beperkende factor om vlot te kunnen groeien naar 500 koeien. Dat is ook geen doel op zich, maar het is wel een reële mogelijkheid. Deze stal is er voor gebouwd. Dus als alles goed draait en we met plezier blijven werken dan kunnen we daar wel naartoe werken.”

Bezoek de open dag

Maatschap Janssen organiseert vrijdag 19 en zaterdag 20 april open dagen. Bezoekers zijn beide dagen tussen 13.00 en 20.00 uur welkom aan de Middenwei 19 in Siegerswoude (Fr.).

Laatste reacties

 • koestal

  Zo,n groot bedrijf is voor mij geen optie,misschien wel mooi om te zien.

 • el

  Zo'n groot bedrijf kan personeel aannemen, dan kan de eigenaar ook een keer uitslapen!

 • Alco

  Als je eenmaal op dit aantal zit wordt het leven aangenamer.
  Vergelijk het maar met een zelfstandige winkelier en een directeur bij een grote super.

Of registreer je om te kunnen reageren.