Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Premies helpen melkstroom RFC verduurzamen

De gangbare-melkstroom van FrieslandCampina verduurzaamt langzamer dan de melkveehouders. Toch is gestage groei van het volume weidemelk waar te nemen, zo blijkt uit diverse indicatoren.

Met de introductie van PlanetProof-melk bij FrieslandCampina is een vierde gangbare-melkstroom ontstaan bij de zuivelonderneming. Volgens coöperatievoorzitter Frans Keurentjes is de belangstelling groot voor de nieuwe stroom. Het zou goed kunnen dat meer dan 10% van alle melk in aanmerking komt voor PlanetProof, meent Keurentjes. Nu zijn de aanvoer en productie nog in opbouw, maar uiteindelijk zou het dus om meer dan 1,1 miljard kilo melk kunnen gaan (totale aanvoer 2018 = 10,4 miljard kilo).

Koeien van een FrieslandCampina-boer gaan voor het eerst na de winter weer de wei in. - Foto: Herbert Wiggerman
Koeien van een FrieslandCampina-boer gaan voor het eerst na de winter weer de wei in. - Foto: Herbert Wiggerman

Deze melkplas komt vrijwel uitsluitend uit de pool aan weidemelk die FrieslandCampina al heeft. Hoe groot deze is, valt moeilijk precies vast te stellen. De onderneming houdt de mond dicht als wordt gevraagd naar de omvang van de plas weidemelk.“Wij spreken liever over het aantal leden met weidegang”, aldus CEO Hein Schumacher.

Aandeel weidemelk wordt steeds groter

De cijfers van FrieslandCampina geven echter wel een indicatie. In 2017 betaalde het bedrijf ruim 60 cent per 100 kilo aan weidegangtoeslag, bovenop een inhouding van 35 cent per 100 kilo bij alle leden. Het totaal hiervan, gedeeld door de volledige weidetoeslag per 100 kilo, laat zien dat toen maximaal 6,7 miljard kilo weidemelk kon zijn geproduceerd. Dezelfde som toegepast op 2018 toont dat in dat jaar maximaal 6,8 miljard kilo weidemelk kon zijn geproduceerd (en als keerzijde hiervan maximaal 4 miljard kilo niet-weidemelk in 2017 en 3,6 miljard kilo niet-weidemelk in 2018). Het werkelijke percentage weidemelk is echter lager en het percentage niet-weidemelk hoger, want FrieslandCampina kent ook nog een aanzienlijk aantal leden dat deelweidegang toepast, vooral op de grotere bedrijven. Toch lijkt, gezien de cijfers, het volume-aandeel weidemelk te groeien.

Naast PlanetProof-melk ook VLOG-melk uit weidegang

FrieslandCampina heeft naast deze melkstromen nog een stroom VLOG-melk. Die moet, net als de PlanetProof-melk, ook worden gevonden in de weidemelkstroom, want dit is een eis van de coöperatie (die daarmee verschilt van bijvoorbeeld A-ware). Hoe groot de VLOG-stroom is, is onduidelijk. Enkele honderden veehouders produceren deze melk, maar de deelname lijkt, net als bij Bel Leerdammer, nog niet over te houden. Dat lijkt niet de schuld van de verwerkers. Een van de hoofdoorzaken is de droge zomer van 2018 en de moeilijker voerpositie van veel bedrijven.

Laatste reacties

 • agratax.1

  Premie op weidemelk dit wekt de suggestie, dat de Weidemelk niet de gewenste meer prijs op levert in het winkelschap en de standaard melk moet dokken om de premie te betalen. Als deze veronderstelling klopt, is de vraag naar weidemelk bij de consument dus nihil en gaat deze bewuste consument voor zijn geld en niet voor zijn ideaal beeld "Koe inde grazige groene weide vol boterbloemen".

 • Alco

  Geef eerst even de definitie van wat "Duurzaam"is.

 • koestal

  Geef ook maar een defenitie van Planet-proof.

 • rverheij

  6,8 miljard kg weidemelk, waarvan 90% gedurende de opstal uren.
  Ervan uitgaande dat er veel boeren de minimale hoeveelheid uren aan weidegang doen.
  Altijd al raar gevonden dat je in de winter weidemelk kunt leveren en premie vangen.

 • Alco

  Opschrift had net zo goed kunnen luiden.
  Met boetes ( premies) zullen we ze wel dwingen.

 • .....

  Verduurzamen over de rug van de boer, retail speelt mooi weer en steekt de meerprijs in haar zak

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.