Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

‘Eer om bij te dragen aan Team NL’

Sinds 4 maart zijn de 22 koeien die Nederland gaan vertegenwoordigen op het Europees Kampioenschap in quarantaine. 2 van deze koeien staan op stal bij Alex Verwaijen. Hij tracht de dieren in topconditie te krijgen en te houden.

Alex Verwaijen in het Drentse Hijken heeft lang en zeer verdienstelijk meegedraaid in het keuringscircuit. Het melkveebedrijf heeft hij niet meer, hij is nu hobbyveehouder. Maar koeien klaarmaken voor een keuring, is hij natuurlijk niet verleerd. Dat wisten ook de eigenaren van 2 koeien die geselecteerd zijn voor deelname aan het EK in Libramont in april van dit jaar. Zij vroegen hem de dieren te verzorgen tijdens de quarantaineperiode.

Alex Verwaijen - Foto: Hans Banus
Alex Verwaijen - Foto: Hans Banus

Bent u voor de verzorging van deze koeien benaderd?

“Ja, ik vind het ook een hele eer dat ze het vertrouwen in mij gesteld hebben om bij te dragen aan Team NL. De dieren zijn eigen aan Harry Schuiling en Theo van Vliet. Theo heeft een melkveebedrijf en een quarantaine heeft nogal wat consequenties. De andere koe stond al langer bij mij op stal. Normaal staat deze koe bij New Moore Holstein van familie Prent-Withaar. Het gaat om Hendrika, een dochter van de Goldwyn Hendrika 39, reservekampioen NRM 2014. Het dier is door mijzelf gefokt en destijds als pink verkocht. Ik vind het wel mooi om zo toch nog een eigen fokproduct geselecteerd te zien worden voor het EK, al is de koe nu niet meer van mij.”

Gaat er veel tijd in de verzorging zitten?

“Dat valt wel mee. Gemiddeld ben ik zo’n 2 uur per dag bezig met de dieren. Dan moet je denken aan melken, scheren, wassen en voeren. De ene dag is dat natuurlijk meer dan de andere. De koeien zijn al gewend om aan een halster in de ring te lopen. Ik hoef dat alleen maar te onderhouden door af en toe met ze te lopen. En als ze gewassen of geschoren worden, staan ze met de kop hoog vast. Dan staan ze ook rustig.”

Ik wil zeker weten dat ik er alles aan gedaan heb om de koeien er perfect op te hebben staan

Waar let u op om de koeien keuringsklaar te maken?

“Ik probeer de koeien zo ‘clean’ mogelijk te maken. Dat doe ik vooral via de voeding. De koeien krijgen gedroogd hooi uit de Alpen. Iedereen die zulk hooi al eens heeft gehad, weet precies hoe dat ruikt. Het hooi is smakelijk en moet scherp zijn, knapperig en met goede structuur. Met de bijpassende brok zie je de koeien in 2 à 3 weken echt veranderen. Dan komt de uier goed tot bloei, en je ziet ook de botstructuur veranderen. Toen ik zelf nog met koeien in de ring kwam, wilde ik niets aan het lot overlaten. Ik wil zeker weten dat ik er alles aan gedaan heb om de koeien er perfect op te hebben staan. Als er dan koeien hoger geplaatst zijn, zijn ze gewoon op dat moment beter. Maar ik mag niet verliezen van een koe, omdat ik de zaken niet goed voorbereid heb. Zo sta ik er nu ook in.”

Is er nog overgang naar een ander rantsoen als de koeien naar België gaan?

“Nee, alle koeien die geselecteerd zijn, krijgen op alle bedrijven Alpenhooi. Alleen had ik al een partij soortgelijk hooi in huis. Het is belangrijk dat de koeien voor, tijdens en na transport goed blijven vreten. De pens moet gevuld blijven. Daarom krijgen ze nu alleen hooi en dat blijft ook in België zo. Dan is de overgang gering.”

Laatste reacties

  • koestal

    Veel succes !

  • mtseshuis

    Zet hem op Alex! Koeienman ten voeten uit..

Of registreer je om te kunnen reageren.