Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Geen onderzaai bij glad vingergras

Onderzaai of gelijkzaai beperkt de inzet van diverse cruciale herbiciden om probleemonkruiden als glad vingergras, knolcyperus, haagwinde en aardappelopslag aan te pakken.

Bij onderzaai of gelijkzaai van vanggewassen in mais zijn probleemonkruiden als glad vingergras, knolcyperus, haagwinde en aardappelopslag niet afdoende te bestrijden. Komen dergelijke onkruiden op het perceel voor, dan is het wijs om geen onderzaai of gelijkzaai van vangewassen toe te passen. Dat adviseert Maurice van den Boom, teeltspecialist mais bij Agrifirm. De onderzaai of gelijkzaai beperkt namelijk de inzet van diverse cruciale herbiciden.

Inzichten over probleemonkruiden op een rij.

 • Het probleemonkruid glad vingergras is weinig gevoelig voor veel maisherbiciden. Het is eigenlijk alleen afdoende te bestrijden met een volle dosering bodemherbicide in combinatie met Laudis of Calaris, en wel als het onkruid nog erg klein is. Een volle dosering bodemherbicide doodt echter ook het vanggewas.
 • Knolcyperus kiemt pas laat. Het beste kan het onkruid bestreden worden met bijvoorbeeld Calaris plus Monsoon Active aan de basis, gevolgd door Monsoon Active met een onderbladbespuiting. Monsoon is het herbicide dat het effectiefst is tegen knolcyperus. Monsoon Active bestrijdt naast knolcyperus ook grasachtigen perfect.
 • Eén bespuiting met Calaris of Kart is vaak onvoldoende om aardappelopslag afdoende te bestrijden. Het etiket van de middelen laat weliswaar twee bespuitingen toe, maar twee onkruidbespuitingen zijn niet mogelijk omdat het vanggewas dan een te grote tik krijgt.
 • Haagwinde, tot slot, is later in het seizoen met een onderbladbespuiting met Primus of Staranenog wel te bestrijden, ook al is onderzaai of gelijkzaai toegepast. Het middel Monsoon Active valt dan af.

Meeste beperkingen bij gelijkzaai

Bij gelijkzaai en onderzaai is een lage dosering bodemherbicide of het achterwege laten van een bodemherbicide als Frontier Optima, Dual Gold, Gardo Gold of Wing P essentieel om een vanggewas te laten slagen. Een te hoge dosering bestrijdt namelijk ook het vanggewas. Op zand zijn Gardo Gold en Dual Gold overigens niet meer toegestaan. Glad vingergras kan echter alleen afdoende worden bestreden met een volle dosering bodemherbicide.

Bij gelijkzaai is de ondernemer nog meer beperkt dan bij onderzaai, aldus Van den Boom. Met onderzaai luistert het gebruik van bodemherbiciden iets minder kritisch dan bij directzaai, zeker als het vanggewas gezaaid wordt met een onderzaaier met schoffelelementen die de bovenste 5 centimeter van de teeltlaag mengt.

Juiste dosering met oog op vanggewas is lastig

Extra bijkomstige lastigheid bij gelijkzaai is dat de teelt van het vangewas moet slagen, maar dat het rietzwenkgras ook geremd moet worden met een herbicide, omdat het weelderige gewas anders gaat concurreren met de mais. Het vinden van de juiste dosering blijkt in de praktijk lastig. Bij een te lage dosering heb je kans dat de groei van het gras te weinig wordt geremd, en met een te hoge dosering bestaat de kans dat je het gras geheel dood spuit.

Kortom, komt er veel glad vingergras, aardappelopslag of knolcyperus voor in het perceel, kies dan voor een vroeg maisras of CCM en zaai na de oogst een vanggewas. Grote voordelen zijn volgens Van den Boom dat je als teler dan vrij bent in de middelenkeuze, zodat de probleemonkruiden goed zijn aan te pakken en je vrij bent in het kiezen van een vanggewas.

Timing van specifieke grassenmiddelen

Ten tweede is ook de timing van specifieke grassenmiddelen als Monsoon en nicosulfuron-bevattende herbiciden als Samson minder lastig, omdat rekening houden met het vanggewas niet nodig is. Een te vroege bestrijding kan het jonge gekiemde vanggewas namelijk de nekslag geven.

Bijkomend voordeel, tot slot, is dat de maisstoppel beter verteert, omdat de stoppel na de oogst los getrokken wordt.

Lees verder onder de foto.

Als onderzaai van een vanggewas is gepland, kan geen volle dosering bodemherbicideen worden gespoten. Glad vingergras is dan niet afdoende te bestrijden. - Foto: Michel Velderman
Als onderzaai van een vanggewas is gepland, kan geen volle dosering bodemherbicideen worden gespoten. Glad vingergras is dan niet afdoende te bestrijden. - Foto: Michel Velderman

Gelijkzaai en onderzaai

Bij gelijkzaai wordt het vanggewas vrijwel tegelijkertijd met de mais gezaaid. In de praktijk is dit vrijwel altijd het traag kiemende rietzwenkgras.
Bij gelijkzaai wordt het vanggewas pas gezaaid als de mais zo ongeveer kniehoog staat. Er is dan een groter scala aan vangewassen toegestaan, namelijk grassen, maar ook bladkool, bladrammenas, Japanse haver of wintergranen.
Het zaaien kan met zogenoemde Zocon-machines, die met egtanden het zaad licht in de grond krabben, of met meer schoffelachtige zaaiers, die de teeltlaag wat intensiever bewerken.

Laatste reacties

 • Vhouder

  bij geen gladvingergras kun je ook beter geen onderzaai doen bij mij en vele andere was het resultaat van onderzaai geen gras

 • Gerrit Lammertink

  Hier hebben we normale dosering gewasbeschermingsmiddel gespoten en ook waar overlapt is en dus dubbele dosering is onderzaai gewoon opgekomen! Had ook nog last van droogte maar na de oogst werd het alsnog groen van Italiaans raai

 • Gerrit Lammertink

  Geduld is moeilijk

Of registreer je om te kunnen reageren.