Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Voldoende melk met aandacht voor gehalten

Een flink aantal zwartbonte stieren brengt een melkvererving die rond 1.200 kilo ligt, met een plus(je) voor gehalten.

De ki-organisaties en importeurs hebben deze maand flink wat nieuwe stieren aangemeld die beschikbaar zijn in november. Het algemene beeld van de zwartbonte stieren is dat ze gemiddeld altijd nog aardig scoren op gehalten, maar ook de melkproductie wordt niet vergeten. Wie zich daarop wil richten, heeft keuze uit meerdere stieren die aan dit profiel voldoen. Mooi voorbeeld daarvan is Peak Tropic van WWS. Hij combineert een plus voor (met name) vetgehalte met 1.277 kilo melk.

Ook Racoon en Skyhigh van KI Kampen vertonen dit beeld, zij het dat ze iets minder nadruk op vet hebben, maar wel beide 0,09 voor eiwit meegeven. Racoon komt uit de Newhouse stal van familie Nieuwenhuizen en voert terug op de bekende O Man-dochter Newhouse Sneeker 247, waar Skyhigh zijn achtergrond vindt bij de Apina Nadja-familie van gebroeders Bleser.

Lees verder onder de foto.

Newhouse Sneeker 247 (O Man) komt voor in veel afstammingen. Zo ook bij Wirdum en Salinero (beide CRV) en Racoon (KI Kampen). - Foto: Alex Arkink
Newhouse Sneeker 247 (O Man) komt voor in veel afstammingen. Zo ook bij Wirdum en Salinero (beide CRV) en Racoon (KI Kampen). - Foto: Alex Arkink

Intro, de Duits gefokte stier van GGI, kan zich wat betreft gehalten en melkproductie goed meten met bovengenoemde stieren, net als Hannibal van AI Total, die naast 1.226 kilo melk 0,21% vet meegeeft en 0,05% eiwit. Go Farm Spinoff van Veecom past met 1.148 kilo melk en licht positieve gehalten ook in dat rijtje, terwijl Raven van KI Samen juist iets minder melk vererft, maar iets beter op gehalten scoort.

CRV brengt bij zwartbont Delta Wirdum. Deze Ranger-zoon kent Delta Wolda als moeder. De stier brengt volgens zijn genomische fokwaarde bijna 1.400 kilo melk met 0,10% vet en 0,25% eiwit. Daarbij heeft hij ook nog prima levensduur met goede waarde voor uiergezondheid en vruchtbaarheid. Dit alles, samen met 112 exterieur, tilt zijn NVI naar 409. Delta Wolda is een dochter van Newhouse Jorben. Deze stier voert ook terug op Sneeker 247. Dat geldt ook voor Delta Salinero, die qua fokprofiel met 2.018 kilo melk wel meer nadruk legt op productie dan op gehalten, waar hij nog wel een plusje realiseert voor eiwit, maar -0,21% voor vetgehalte heeft.

Lees verder onder het proefstierenoverzicht.

Aanbod aan roodbonte stieren niet al te groot

Bij roodbont is het aanbod met drie nieuwe stieren wat dunner gezaaid. Het gaat om Mauro Red van CRV, Jakobi Red van GGI en Braakman Anrico van KI Kampen. Jakobi Red (Ju-Red) komt uit de Duitse koe Sabrina die Bolt RF als vader kent. De stier brengt 1.200 kilo melk met licht negatieve gehaltenvereving.

Lees verder onder de foto.

Lies 240 (Jotan) is de grootmoeder van Anrico. Haar levensproductie (1.487 dagen) ligt op 50.440 kilo melk met 4,48% vet en 3,73% eiwit. - Foto: Alger Meekma
Lies 240 (Jotan) is de grootmoeder van Anrico. Haar levensproductie (1.487 dagen) ligt op 50.440 kilo melk met 4,48% vet en 3,73% eiwit. - Foto: Alger Meekma

Braakman Anrico brengt met 943 kilo melk een iets kleinere melkplas, maar scoort juist op gehalte: 0,13% vet en 0,18% eiwit. De Anreli-zoon komt uit Atlantic-dochter Lies 272. Deze koe gaf in haar tweede lijst (in 337 dagen) 11.137 kilo melk met 4,69% vet en 4,08% eiwit. Haar moeder heeft een levensproductie tot heden (1.487 dagen) van 50.440 kilo melk met 4,48% vet en 3,73% eiwit.

Mauro Red (Goal Red) komt uit Hedra Delta Madelena. Deze Bram-dochter komt uit Titanium-dochter Delta Monique die tot nog toe een productie kent van 29.132 kilo melk met 5,62% vet en 4,07% eiwit. Mauro kan zich op gehalten meten met Anrico, maar zet met 1.634 kilo melk ook meer druk op de melkproductie. Deze combi levert hem 86 kilo vet en 81 kilo eiwit op.

Eén reactie

  • farmerbn

    Bij lies 240 zitten de achterspenen (van 3cm) wel erg hoog. Robotongeschikt en k t in de melkstal. Zou daar geen dieren van willen. Voor de rest echt een super koe.

Of registreer je om te kunnen reageren.