Rundveehouderij

Achtergrond 53 reacties

Zuiveloverleg met overheid om zeep

De zuivel heeft het alternatieve stikstofplan ingetrokken na protest van melkveehouders. De protestacties hebben de oude overlegkanalen tussen zuivelketen en Rijk om zeep gebracht.

Voor veel melkveehouders was vrijdag het hek van de dam. Het nieuws dat melkvee- en zuivelbestuurders het misschien toch met het Rijk op een akkoordje wilden gooien over stikstof, terwijl de achterban van niets wist, haalde het laatste beetje vertrouwen weg in de zuivelorganisaties en bestaande overlegstructuur. De ketenpartijen in de zuivel werkten aan een alternatief plan voor stikstofreductie, zo lekte de dag ervoor uit. Dat zou de impasse in het stikstofdossier moeten doorbreken. Maar melkveehouders wantrouwen het alternatief uit de zuivel en klommen wederom op de trekker. Ditmaal naar het hoofdkantoor van FrieslandCampina in Amersfoort. De initiatiefnemers zagen zich genoodzaakt hun alternatieve plan in te trekken.

Geen draagvlak

Dit boerenprotest van vrijdag heeft een behoorlijke kaalslag teweeggebracht in bestuurdersland. De bekendmakingen van ZuivelNL en LTO Nederland dat de taskforce Ammoniak wordt opgeheven en dat LTO Nederland afstand neemt van een formeel standpunt van ZuivelNL over het stikstofdossier, zijn slechts het topje van de ijsberg. Ze zijn wel indicatief voor wat er is gebeurd. De bestaande overlegkanalen van de zuivelindustrie (vooral FrieslandCampina) en de melkveehouderij (LTO Melkveehouderij) met de overheid zijn dood, want wat al lang sudderde kwam dit weekeinde tot een uitbarsting. Er is geen draagvlak meer voor dit soort overleg.

Zonder overleg gaat het echter niet. Dat realiseren ook de voorlieden van actiegroepen als Farmers Defence Force (FDF) en Agractie zich. Het gaat er vooral om hoe een nieuw overleg eruit moet zien.

Nieuwe aanpak

Afgelopen donderdagavond is een eerste poging gedaan door de bovengenoemde actiegroepen om met LTO Nederland tot een soort van overeenstemming te komen. Dat mislukte. Deels doordat de LTO-delegatie vroegtijdig wegging. Er was echter ook verschil van inzicht.

Deze week wordt opnieuw geprobeerd om het eens te worden over een nieuwe aanpak van het overleg met de overheid, zo laat FDF-woordvoerder Jeroen van Maanen weten. De vraag is wel of LTO Nederland dan al zo ver is. LTO-voorzitter Marc Calon laat weten dat LTO tot donderdag nodig heeft voor intern overleg. Alle vakgroepen zullen hun mening geven hoe verder te handelen inzake het stikstofdossier.

Rol van ZuivelNL

Een spannende vraag is of er in zo’n nieuw overleg ook nog een rol is voor ZuivelNL. Deze organisatie zou dit jaar een doorstart krijgen, met daarin meer partijen vanuit de melkveehouderijketen en met een zwaardere stem voor de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). Deze laatste heeft gezien alle ontwikkelingen van de laatste maanden, evenwel steeds minder trek in zo’n doorstart omdat NZO en LTO zijn blijven doorgaan met hun eigen een-tweetjes met het ministerie van landbouw.

POM oprichten

Steeds vaker wordt geopperd om in plaats van een ZuivelNL 2.0 eerst maar een POM op te richten, een Producentenorganisatie Melkveehouderij. Dan kan de melkveehouderij eerst een eigen standpunt bepalen, zonder de zuivelindustrie erbij. Dan kunnen de melkveehoudersbelangen helderder en zuiverder voor het voetlicht worden gebracht, is het idee.

NMV, DDB, de FDF en andere melkveehoudersgroepen lijken daar wel veel voor te voelen. Grote vraag is echter of LTO Melkveehouderij mee wil en mag gaan in deze keuze. Op het eerste gezicht lijkt LTO Nederland niet te winnen te hebben bij een POM, want daarin moet de club invloed delen met meer andere organisaties. Anderzijds is er in de varkenshouderij ook een Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) gevormd, en die wordt inmiddels wel erkend als sectorvertegenwoordiger en platform voor overleg met andere partijen.

Laatste reacties

 • Bolder01

  Eindelijk ,, komt er toch beweging in ,hou vol en blijft bij je stand punt,,ZAL MARC MOEI.TE MEE HEBBEN🤔

 • Henk.visscher

  Dat moet gewoon gebeuren , wij voelen ons anders niet meer vertegenwoordigt

 • melkveehouder .

  Hoe kan het eigenlijk dat nog nergens de naam is gevallen van de voorzitter van Bouwend Nederland, de sector die nu klem zit. Ook in geen enkel actualiteitenprogramma of het NOS journaal heb ik hem gezien of gehoord. Oud CDA -minister en vice premier Maxime Verhagen is behalve voorzitter van Bouwend Nederland ook vice-voorzitter van VNO-NCW.

  Kan iemand mij uitleggen waarom de voorzitter van de sector die in zwaar weer verkeerd in geen velden of wegen te bekennen is, terwijl de minister van de sector die ze op het offerblok willen leggen om het probleem op te lossen continue in beeld is? Het zou normaliter toch andersom moeten zijn, of niet dan!

  Is dit achteraf bezien misschien ook de reden dat het CDA geen minister van Landbouw wilde leveren? Het is in ieder geval (achteraf geconstateerd) geen toeval meer dat de peildatum van het fosfaatplafond welhaast gelijk valt met het afschieten van de PAS. Ze hebben de veehouderij toen gewoon geblokkeerd in haar ontwikkelingsruimte, omdat de overheid toen al bevroedde dat ze een probleem zouden krijgen met de stikstof bij andere sectoren.

 • vanpuffelen

  En nu door doen. Kom op veehouders. Nu laten zien dat je ballen hebt en een producenten organisatie oprichten. LTO heeft geen keus. Wacht maar niet op hen ze komen vanzelf

 • agratax(1)

  Het is wel toevallig dat de Stikstof problemen enkele dagen na de "Vuile grond" problemen ter tafel komt. Het feit dat de schonegrond verklaringen voor alle bouw, wegenbouw en bagger werkzaamheden etc. niet meer als "Het zwaarwegende probleem ter sprake komen en door Stikstof zijn vervangen geeft te denken. Sla de kranten op luister naar de nieuwsuitzendingen en je hoort "Los het stikstof dossier op en de bouw kan weer verder". En dan voorzichtig waarom zijn die boeren zo koppig ze moeten blij zijn met een goede opkoop regeling. Helaas de vuile grond problematiek kan de landbouw niet oplossen. De politiek van Provinciehuis tot Brusselse burelen, zal zijn eisen m.b.t. "schone grond, schone lucht moeten bijstellen" anders is er in landen die zich strikt houden aan deze eisen niet meer te leven. Zo gauw de woningbouw stil valt en de bevolking meer groeit dan de bouw bij kan benen, zal in Nederland niet alleen de economie maar ook het sociale en maatschappelijke leven in de problemen komen Dit kan het handje vol boeren in dit land(je) niet oplossen, ook al zouden ze willen.

 • kanaal

  lto heeft 2 petten op ,al die projecten leveren veel subsidie geld op.

 • Bennie Stevelink

  De kans dat we een grote inkrimping van de melkveehouderij kunnen voorkomen is enorm afgenomen. De zuivel heeft veel meer economisch, en daarmee politiek gewicht, dan een stel losgeslagen boeren.

 • Renate

  Bennie snap je het nu nog niet? Bennie wordt is wakker!

 • Henk.visscher

  dan een stel losgeslagen boeren., die uitspraak gaat te ver Bennie, jij zou maar net op de verkeerde plek wonen,ik bedoel eigelijk op een mooi pleje ,maar ze maken er een natura 2000 gebied van, of op het verkeerde moment een investering hebben gedaan

 • Attie

  Best moeilijk voor LTO om te leren delen..🤔

 • niet DOM zo 'n POM...

 • Bennie Stevelink

  @Henk Visscher, je denkt dat FDF meer voor jou kan doen dan de samenwerkende zuivel en belangenorganisaties? Op 16 oktober heeft FDF zijn politieke achterlijkheid laten zien. Politici die de beslissingen nemen en waar wij van afhankelijk zijn werden geschoffeerd en buitengesloten. Een grachtengordel politicus als Baudet en Wilders, die tot voor kort nog nooit aan enig landbouwdebat heeft deelgenomen, werd op het podium gezet.
  Dan zijn ze toch bezig hun eigen glazen in te gooien en zichzelf politiek vleugellam te maken.

 • kleine boer

  Bennie dus je gewoon met een lege knip uitlaten kopen en een evt opvolger voorbaat al geen kans geven vind jij maar heel gewoon en de vrijgekomen ruimte aan een andere sector geven zie jij wel zitten. Ben je wel ooit graag boer geweest ?

 • Renate

  Bennie, wil je ff ophouden. De FDF heeft een prima statement neergezet! Jij loopt graag met je fantastische LTO overal achteraan. Dan geld: Als het kalf verdronken is, dempt men de put. De motie's van de Fvd werden door de partij die niet op het podium mocht komen niet gesteund. Die politici nemen geen goede beslissingen. Terecht geen podium. Je ziet hoe het nu in Brabant gaat... DE boerenpartij CDA laat zijn boerenstemmers in de stront zakken.
  Waarom moest jouw Calon op de site van boerderij toch podium krijgen op 16 oktober? Daar heb ik nog steeds geen antwoord op. Hij is geen knip voor de neus waard, als ik hem tegenkom zeg ik hem dat persoonlijk.

 • Bennie Stevelink

  @Renate, hoe voorkomt FDF een grote inkrimping van de melkveehouderij?

 • Firma Vellenga

  Bennie, ik weet dat je meer weet dan wat wij weten en dat je waarschijnlijk naar ons kijkt als een spartelende vis op het droge maar toch proberen we wat. Ik denk ook dat alles al lang geregeld is in dit corrupte land. De boeren moeten weg. Men denkt aan het toerisme meer te verdienen. En jij denkt dat dan alles goed komt? Dat Fc gewoon kan door draaien? Dat Nederland gewoon kan doordraaien? Ik denk dat de enige die doordraaien het huidige kabinet is. Als we niets doen zijn we binnenkort een derde wereld land. En dit moeten wij als "simpele"boeren zien te voor komen. Het kabinet en Bennie willen het niet zien. Tot dat ook zij hier hinder van gaan ondervinden.

 • Renate

  Firma Vellenga; helemaal mee eens.
  Bennie: Ik denk zelfs dat de melkveehouderij kan groeien met de FDF!

 • Bennie Stevelink

  @Vellenga, hoe voorkomen wij dat de politiek andere sectoren toestaat N-rechten van boeren te kopen. Dat is namelijk de snelste en gemakkelijkste manier om de economie van het slot te krijgen.

  @Renate, leg jij ook eens uit hoe jij denkt dat wij kunnen voorkomen dat de overheid andere sectoren toestaat om N-rechten van boeren te kopen? Jij gaat er zelfs vanuit dat de melkveehouderij nog kan groeien. Hoe doet FDF dat?

 • mtsvanselm

  Om eens over na te denken: als wij boeren toch weg moeten, is het dan niet beter door shell of schiphol uitgekocht te worden, dan de "warme"sanering van de overheid?
  En denken we nu echt dat het bij een krimp blijft? Waarom is oekraïne toch zo belangrijk voor de EU? Dát wordt de nieuwe graanschuur van Europa. Hoeveel boeren denk je dat er hier overblijven... neuh… voedselproduktie is hier te duur.

 • Henk.visscher

  De melkveehouderij kan natuurlijk niet groeien die gaat krimpen, de enige vraag is hoeveel, ik denk dat de actie,s wel tot resultaat hebben dat de krimp minder zal zijn dan wat men van plan was, maar er zal wel een goed gezamelijk plan moeten komen, waarbij wij als boeren een kleine krimp voorstellen en de genoemde punten van de stikstofbrief moet van tafel

 • Henk.visscher

  Maar dat voorstel moet er komen voordat Schouten met iets komt anders gaat het heel moeilijk worden

 • Henk.visscher

  Er is geen klimaarprobleem, wij nietige mensen hebben daar geen invloed op, volstrekte waanzin om dat te denken,maar dat zit ondertussen wel in de kop van de meeste Nederlanders daar hebben we met te dealen

 • melkveehouder .

  @Bennie.
  Als ik goed geïnformeerd ben, dan ben jij een ‘camping boer’ met een paar koetjes. Niks mis mee, maar geen afspiegeling van een doorsnee melkveehouder en daarmee ook een ander belang nastrevend. Ook dit is an sich geen punt, maar voor de beeldvorming wel van belang!

  Of de politiek toestaat dat andere sectoren N-rechten kan gaan kopen is niet het punt van discussie. De politiek wil vergunde rechten stelen, en die (gratis) uitdelen voor het maatschappelijk belang. In gewoon Nederlands: geoorloofde diefstal!

  En natuurlijk kan de melkveehouderij groeien als ze niet bestolen wordt. Allereerst zijn er vergunde (milieu) rechten waar voor betaald is, en ten tweede is groei mogelijk als er geen toename van emissie plaats gaat vinden.

  Maar dat boeren, zonder eigen gewin, gedwongen worden aanpassingen in hun bedrijfsvoering door te voeren om zo andere sectoren uit het slob te trekken is ronduit bezopen!! En jij bent hier voorstander van? Bah bah.

 • veldzicht

  @Henk visscher.De veehouderij is de laatste jaren al meer dan genoeg gekrompen en tonnen geïnvesteerd in luchtwassers,dichte roosters en mestinjecteurs. We moeten eens zeggen genoeg is genoeg en met de vuist op tafel slaan voordat ze denken dat die boeren helemaal met zich laten sollen.(wat de laatste jaren toch al veel te veel gebeurde.)

 • 112

  in een woord bennie wat ben de gij een lul pastoor eindelijk is een juiste beslissing genomen . zuivel moet zijn bek houden als het om stikstof gaat en ja wie heeft voor de fosfaat reductie gezorgd juist ja de zuivel om dat zij de zaken niet op orden hadden

 • koestal

  De boeren worden opgeofferd om het stikstofprobleem op te lossen,het is een smerige politiek. CDA en VVD houden zich wijselijk stil.

 • Maas1

  Het is toch niet uit te leggen dat in het geniep achter de rug van de boeren om aan een plan wordt gewerkt zonder dat daar openlijk over gediscussieerd kan worden.Ook door andere sectoren die dat zal raken. Is zoiets al niet eens eerder gebeurd met het fosfaatrechten stelsel? Waardoor ook andere sectoren geraakt werden.
  Waarvan nu dan weer wordt gesteld dat deze fosfaat-dierrechten ingenomen zouden kunnen worden bij de verhandeling van NH3 - rechten.
  Ik vraag mij wel af van wie zijn die boerderijen eigenlijk en wie doet daar het werk?
  Laat ze eerst maar eens beginnen met een democratische werkwijze binnen de belangen clubs. Ik vind het ook niet vreemd als er zulke belangen op het spel staan dat bij een dergelijke werkwijze er geen draagvlak meer is.

 • Alle boeren moeten één vuist maken anders wordt het niks!

 • Bennie Stevelink

  @Maas, welke inspraak heb je bij FDF? Die zitten bij elkaar in een achterkamertje zonder zelfs maar gekozen te zijn. Een klein clubje bepaalt het standpunt.

 • Kelholt

  @Bennie Stevelink zegt 'Hoe voorkomen wij dat de politiek andere sectoren toestaat N-rechten van boeren te kopen?'
  Mijn antwoord zou zijn: 'Beste Bennie, vraag even aan de politiek hoe de politiek het ontschotten van P-rechten binnen dezelfde sector (landbouw) heeft voorkomen.'
  Ik zal alvast verklappen wat onze minister hierover zei: -'Fosfaatrechten zijn voor de ene sector niet één op één door te vertalen naar andere sectoren, omdat je ook met stikstof en ammoniak te maken hebt, de verhoudingen hiervan verschillen per diersoort. Een gedeeltelijke ontschotting, bijvoorbeeld alleen op gemengde bedrijven, is volgens de minister juridisch niet mogelijk.'

 • Renate

  Bennie leeft onder een steen.
  De FDF is precies wat we nodig hebben. Een duidelijke stem met sterke ruggegraat.

 • Vanmorgen in de krant "Kabinet stelt norm bij om crisis rond projecten te bezweren", de norm voor PFAS wordt dan hoogstwaarschijnlijk bijgestelt, als het voor de bouw kan dan moet dan moet de norm voor de N depositie toch ook naar boven kunnen bijgesteld worden?Waar een wil is ,is een weg.

 • Flepke

  FDF is goed voor nu. Spierballen tonen en hard schreeuwen. Maar zal helaas niet blijvend zijn ben ik bang. Als men dadelijk iedereen tegen de haren in gestreken heeft is het waarschijnlijk klaar. Met alleen schreeuwen kom je er niet je zult ook gewoon met anderen moeten praten om tot een oplossing te komen.
  Verder moet de zuivel handel maken en geen belangen gaan behartigen daar is een LTO voor. Deze zijn nu hopelijk ook eens goed wakker geworden. Ik heb alle discussie hierboven gelezen en de waarheid zit in bijna ieder bericht......De oplossing in geen van allen.....

 • wmeulemanjr1

  Sommigen zinspelen nu al weer graag op ruzie tussen 'landbouworganisaties' wat zeer dom is, de overheid is dan de lachende derde die ons alleen maar sneller kapot wil/kan maken.

 • @Melkveehouder schrijft het juiste verhaal !!
  Eerst sanering en diefstal van tafel !
  -Pas daarna is er te praten over verkoop van bedrijven/rechten.
  -En eventueel meerwerk tegen vergoeding.
  @flepke: volgens mij is FDF reeds in overleg met andere partijen: zie artikel
  Dat LTO halverwege wegloopt en nog steeds niet ziet dat ze niet namens alle leden spreken is niet zo slim....
  Als ze ballen hebben zetten ze een peiling op via een APP, kunnen alle leden hun mening geven en een nieuw hoofdbestuur kiezen.
  Polderen en baantjes delen is voorbij.
  Het negeren van STAF en MESDAG door LTO is een gemiste kans en is eigenlijk wanbeleid.
  De leden en afdelingen van LTO is niks mis mee, het is de structuur die totaal niet meer werkt en dus achterhaald is.
  En als je daar niets aan doet dan bloed het dood....
  Helaas bij RFC beetje zelfde verhaal
  vr gr René

 • melkveehouder .

  @Flepke, vaak is een goede analyse van het probleem het halve antwoord. En juist bij het goed in kaart brengen wat het probleem is, dreigde het mis te gaan.

  De oplossing heeft mr. Franca Damen al aangedragen bij ‘Boerenbusiness: gewoon terug naar 2015 vóór de PAS en intern en extern salderen. Maar dat past de overheid niet omdat ze de boeren weg wil hebben.

 • De bestuurders van alle landbouw clubjes die het gezamenlijke belang nog steeds niet zien zijn hun functie niet waard. Iedere kikker die uit de kruiwagen springt moet door ons leden/belanghebbende keihard terug gefloten worden.

 • @melkveehouder, en dat is ook weer een goede analyse....
  Daarom is het ook goed dat we o.a. op deze site dit blijven doen, het wordt wel gelezen en soms heel simpele zaken kunnen een oplossing zijn.
  En dat FDF wel ietsje mag dimmen is ook een analyse... blaffende honden.....
  Zorg gewoon dat je bij tegenslag iets veel beters nog achter de hand hebt en eenheid is daar een hele sterke van.
  vr gr René

 • kraats

  Er is maar 1 oplossing; streep die natura-2000 gebiedjes van de kaart. Je kunt die paar plantjes die overwoekerd worden door 95% van de andere planten in zo'n natura-2000 gebied niet blijvend blijven beschermen. (Die 5% gaat nooit helemaal dood maar heeft het tijdelijk moeilijk). Je kunt de natuur toch niet dwingen. Door klimaatverandering wijzigt de vegetatie toch wel in zo'n gebiedje. Zodra de mens ingrijpt, gaat het fout; zie Oostvaardersplassen. Na import van grote grazers , gaat het fout. Dus SCHRAPPEN van die onzinnige natura-2000 gebiedjes !!
  ZEGT HET VOORT !!!

 • kleine boer

  Bennie gezien dat de pfas zomaar even aangepast gaat worden.... was dat ook gebeurd als de bouw gewoon had toe gekeken?

  https://www.gelderlander.nl/politiek/kabinet-wil-met-soepelere-gifnorm-bouwcrisis-bezweren~ae9c1504/

 • Kleine boer ,Rutte hecht meer belang aan zijn VVD vriendjes van de bouw dan aan de boeren.Vast houden en geen N inleveren als ze zo soepel de regeltjes kunnen bijstellen ,moet dat voor de stikstof ook kunnen.

 • landboer

  Las zaterdag een interview met ene meneer Gerrits in Vee en Gewas, als het waar is wat die allemaal zei, zijn we gewoon gigantisch bij de benen genomen met Natura 2000 gebieden, maar veel was binnen 3 weken nog op te lossen, maar minister wil gewoon niet. Daarom moeten we hier allemaal dwars voor blijven liggen.

 • Firma Vellenga

  Bennie, je vraag mij persoonlijk hoe de economie weer N rechten gaat krijgen om door te kunnen gaan. Als we dat nu gaan verkopen vraag je mij over 2 jaar weer dezelfde vraag. Ik denk dat de overheid nu maar eens met oplossingen moet komen die de boeren niet raken maar die de economie weer kan laten draaien. Persoonlijk wil ik allang een auto die milieuvriendelijk is, een windmolen die de energie opwekt, minder verspilling van belastinggeld. Maar de overheid doet niets... Zij geven prioriteit aan Shell/Nuon/Vliegverkeer/import etc. Ik denk dat daar heel veel N rechten te behalen zijn. Als ze daar eerst eens beginnen heb ik ook het gevoel dat er eerlijk verdeelt gaat worden en dan kunnen we wel weer eens zien wat de boer kan bijdragen

 • Oké dan

  De Pfas norm is een nationaal probleem bedacht door Nederlandse ambtenaren.
  Stikstof is een Europese wet waar men niet veel aan kan doen, tenminste dat wordt steeds beweerd maar ik geloof dat niet. Het is door dezelfde ambtenaren in beton gegoten en men verschuild zich achter Brussel. Wij moeten dat doorbreken.

  De PFAS-norm is niet in beton gegoten, zoals de beperking van de stikstofuitstoot die is afgedwongen door de Raad van State en het Europese Hof van Justitie. Gemeenten en provincies mogen er lokaal van afwijken.

  https://www.ad.nl/binnenland/waarom-zit-pfas-overal-in-de-grond-zelfs-in-mijn-bloed-en-legt-het-de-bouwsector-plat~af76e8be/

 • Robert Schorsij

  Producentenorganisatie Melkveehouderij

  Perfect idee en hoog tijd.

 • Flepke

  @melkveehouder @René

  Helemaal gelijk in jullie kritiek op mijn reactie.
  Of LTO ballen heeft blijft vooralsnog een ?

 • Bennie Stevelink

  @JNJS, interessant filmpje wat inzicht toevoegt.

 • JNJS

  Hallo Bennie, dit is ook interessant, zie en huiver; https://www.youtube.com/watch?v=fjFkLRoWgdk van af 21,00 minuut.
  https://www.youtube.com/watch?v=bK1ZKtvjY6Q
  De garnalen sector is al "gereguleerd" de landbouw gaat er achteraan;
  https://www.youtube.com/watch?v=ZNvcAErZszw&t=850s

 • JNJS

  https://www.youtube.com/watch?v=PFDzJyQnMgg&feature=youtu.be

  Gelukkig wordt in Nederland al heel veel aan natuur ontwikkeling gedaan met behulp van bagger

  PFAS??

 • @JNJS denk dat Bennie bij t eerste filmpje misschien ietsje wakker is geworden tan aanzien van LTO polderen.... Feestboek en Watsapp winnen de race
  Scheelt een hele hoop kosten ook nog van die vergader bobo's

  Het laatste filmpje is onder de baggeraars het best bewaarde geheim, legaal afval storten ... kassa $$$
  vr gr René

 • T was ook een zuivel bedrijf die een groenlabelstal grup dus uit wil faseren
  Die gasten praten voor zichzelf denk ik maar

 • koestal

  RFC is te lief voor de minister.

Laad alle reacties (49)

Of registreer je om te kunnen reageren.