Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Wisselende kuilkwaliteit en veel boterzuur

De grasoogst heeft dit jaar veel last gehad van groeiderving en regelmatige verzuring van de kuil.

Dit leidt ertoe dat uiteindelijk relatief veel boterzuursporen in de melk wordt aangetroffen, zo meldt analysebureau Eurofins Agro.

De totale grasopbrengst is ietwat tegenvallend. De hitte en droogte in delen van Nederland hebben de grasgroei flink geremd. Ook de opname van mineralen, zoals fosfor en zwavel, is hierdoor verminderd.

Negatieve invloed van boterzuursporen

Boterzuursporen komen via het voer in de mest en vervolgens op de spenen van koeien. Zo komen ze tijdens het melken in de melk. Zuivelverwerkers constateren de laatste maanden steeds vaker een negatieve invloed van boterzuursporen op de productieprocessen. De prominentere aanwezigheid van boterzuursporen is mogelijk te verklaren doordat er in de eerste week van mei veel voorjaarskuilen zijn ingekuild met een laag droge-stofgehalte en veel eiwit. Het risico op een ongewenst hoog boterzuursporengehalte in zulke kuilen kan ook ontstaan door een hoog ruw-asgehalte. Dit speelt bijvoorbeeld als er zand en/of mestdeeltjes zijn meegenomen vanaf het land.

Verschillen in eiwitkwaliteit

Bij de voorjaarskuilen zijn er veel verschillen in eiwitkwaliteit. De verschillen in verteerbaarheid zijn klein. Dit jaar is de eerste snede in grofweg drie etappes gemaaid. Een groot deel rond Pasen, een ander deel de eerste week van mei en de laatste etappe rond half mei. Eurofins Agro constateert dat de verschillen in maaimoment voornamelijk hebben geleid tot sterke variaties in eiwitkwaliteit. Ze hadden geen tot amper effect op de verteerbaarheid. Dit komt door de lage temperaturen van dit voorjaar.

Relatief weinig eiwit

De zomerkuilen van 2019 bevatten, net zoals die van 2018, relatief weinig eiwit. In de zomerkuilanalyses is wel veel spreiding te vinden. Ruim 30% van deze kuilen heeft een totaal ruw-eiwitgehalte onder de 150 gram per kilo. Ten opzichte van voorgaande jaren is dat aan de lage kant. Het lijkt een najaar te worden zoals in 2017: groeizaam met veel natte dagen.

Laatste reacties

  • koestal

    zuur ,dus te nat

  • Jan K

    Als het niet zo hard droogt geen 1dagskuil, maar eerst even laten besterven voor je begint te 'roeren'.

Of registreer je om te kunnen reageren.