Rundveehouderij

Achtergrond

‘Haal geaccepteerde fouten uit kalveropfok’

Veehouders en hun werknemers en adviseurs kunnen bedrijfsblind worden en in hun standaard werkwijze, die ze als goed beschouwen, de fouten niet meer herkennen.

Mensen kopiëren elkaars gedrag. Als je een dag iets fout doet en de dagen daarna steeds weer, dan wordt dat op den duur als de normale werkwijze ervaren. “De fouten worden overgenomen door de opvolgers of werknemers die op gelijke wijze worden ingevoerd in de dagelijkse routine.” Dat stelt dr. Sam Barringer, dierenarts in dienst bij Diamond V in Denver en specialist in kalveropfok.

Sam Barringer - Foto: Wijnand Hogenkamp
Sam Barringer - Foto: Wijnand Hogenkamp

Wat betekent het doorgaan met ingesleten fouten in de kalveropfok op bedrijven?

“De kalveren gaan niet direct dood. Gaan ze dat wel, dan is dat wel een signaal dat veehouders oppikken dat het anders moet. Maar kleine fouten stapelen zich wel op en uiten zich vooral in minder ‘resilience’, ofwel veerkracht of weerstand/weerbaarheid. Zo is een kalf gevoeliger voor ziekten of aandoeningen. En dat uit zich weer in meer uitval en uiteindelijk een minder productieve vaars. Iedere kilo gemiste groei kost 7 kilo melk in de eerste lactatie.”

Kunt u een voorbeeld geven?

”Ik zie veel kalveren met longontsteking. Ik maak er werk van om dieren rond de zestigste levensdag met ultrasoon-apparatuur te scannen op hun longfuncties. Deze kalveren kun je indelen in een schaal van 1 (goed) tot 5 (slecht). Ik praat niet eens over de vijfjes. De 4-situatie heeft een kwart grotere kans dat ze overlijden voor ze aan de melk komen. Als ze aan de melk komen, geven ze veel minder, worden moeilijker drachtig en hebben verhoogd risico op afvoer.”

Wat gaat er fout?

“Er worden ongemerkt veel fouten gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan wisselingen in biestkwaliteit, rantsoen, huisvesting en behandeling. Deze beïnvloeden allemaal de ‘resilience’ van het jonge dier. En dan zijn er nog wisselende invloeden van buitenaf, zoals weersomstandigheden.”

Hoe moet de veehouder die fouten ontdekken?

“Je moet mensen om je heen verzamelen die betrokken zijn bij bedrijf en dier. Hoe meer betrokkenheid, hoe beter het gaat. Het zijn niet alleen de mensen op het erf, zoals medewerkers, maar ook mensen van buitenaf, zoals de dierenarts en voedingsadviseurs. Die laatste groep moet het zeker opvallen als er fouten worden gemaakt. Dat moeten ze dan wel kunnen zeggen.”

Wat zijn de belangrijkste stappen voor het kalf?

“Wees consequent. Doe altijd alles hetzelfde. Een kalf is zeer gevoelig voor storingen in het dagelijks ritme. Ik zou ook bij voorkeur vrouwen de kalveropfok laten doen. Zij zorgen van nature beter voor een jong dier dan mannen. Ze hebben geduld en zijn consequent. Dat heeft een kalf nodig.”

Zijn er ook nog nutritionele hulpmiddelen?

“Ons bedrijf kan de weerstand van het kalf ondersteunen met SmartCare. Dit is een gistfermentatieproduct dat bijdraagt aan een goede darmflora en het immuunsysteem versterkt. Het werkt het best als dit al door de leverancier is toegevoegd aan de kunstmelk. Dan ben je zeker van de juiste dosering.”

Of registreer je om te kunnen reageren.