Rundveehouderij

Achtergrond 67 reactieslaatste update:11 jan 2019

CDA‘er Schreijer boos over verschil fosfaatnorm Nederland en België

Nederlandse koeien produceren volgens berekeningen van de Nederlandse overheid meer fosfaat dan de Belgische koeien volgens de Vlaamse overheid.

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik vraagt zich af hoe dit verschil mogelijk is in 1 Europa. Ze wil van de Europese Commissie weten of de Nederlandse melkveehouderij ook met de Belgische normen mag rekenen.

‘Absurd verschil’

In België stoot een melkkoe met een productie van 8000 kilo melk 36 kilo fosfaat uit per jaar, terwijl dezelfde koe in Nederland 40,6 kilo fosfaat uitstoot. “Bijna 13% hogere uitstootcijfers dus! Exact hetzelfde dier! Een absurd verschil, zeker gezien het huidige leed aan de keukentafel door de fosfaatrechtenproblematiek”, aldus Schreijer-Pierik. “Het is voor veel boerengezinnen geen 5 voor 12 meer, maar al 5 over 12!”, zegt de politica fel.

Ongelijk speelveld

Ze vindt het onaanvaardbaar dat melkveehouders die in Nederland zwaar in de problemen zitten door het fosfaatrechtenstelsel in het buurland geen fosfaatprobleem zouden hebben gehad. Volgens Schreijer-Pierik moet de Europese Commissie een gelijk speelveld waarborgen voor melkveehouders in de Europese Unie. Ze vraagt de Europese Commissie daarom of de sector mag rekenen met Belgische fosfaatexcretiecijfers. Ze vraagt zich af of er in Nederland dan überhaupt nog sprake zou zijn van fosfaatknelgevallen en een generieke korting.

Ministerie: wetenschappelijke onderbouwing

Het ministerie van landbouw reageert dat de forfaits voor de fosfaat- en stikstofexcretie gebaseerd zijn op berekeningen van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet. “Daar ligt dus een wetenschappelijke onderbouwing onder die is gebaseerd op de Nederlandse situatie. We kennen de onderbouwing van de Belgische cijfers niet dus kunnen geen verklaring geven voor het verschil”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Nieuwe generieke korting voorkomen

De excretienormen in Nederland zijn voor het laatst in 2015 geactualiseerd. In de Tweede Kamer is afgelopen jaar meermaals gesproken over het actualiseren van de excretieforfaits. De minister wil dit echter voorlopig niet doen. De verwachting is dat bij actulisatie de excretie dan lager zal zijn, waardoor er minder fosfaatrechten per koe nodig zijn. Dat zou betekenen dat er ruimte is voor groei van de melkveestapel, gezien het huidige aantal fosfaatrechten in de markt. Dat kan volgens LNV dan tot een overschrijding van het fosfaatplafond leiden, waardoor mogelijk een generieke korting nodig is om dat ongedaan te maken. “De minister heeft meermaals aangegeven een nieuwe generieke korting te willen voorkomen en de forfaits daarom voorlopig niet te actualiseren”, aldus LNV.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Dit is klasse dat ze dit aankaart, belachelijk zo,n verschil

 • Henk.visscher

  Dit is klasse dat ze dit aankaart, belachelijk zo,n verschil

 • cornelis 22

  Echt een topvrouw.

 • Attie

  Goed bezig Annie 👍

 • kleine boer

  Toppie 👍👍

 • ENDE902

  Hallo zeg,
  We gaan toch niet aan de deskundigheid van de WUR twijfelen? Of deden we dat onbewust al?

 • deB.

  WUR, moeten ze snel opdoeken, daar is niemand bij gebaat... maar wel, ze zoeken nog 600 geldslurperende krachten om nietszeggende onderzoekjes te doen, die ons alleen schaden!! links clubje

  hier worden bedrijven afgetuigd, over de grens met belgie gaat het gewoon verder... absurd ziek land zijn we

 • Gat

  Anders houden we geen mestprobleem en konden er geen 8.3% koeien weg.

 • vink

  Komt niks van terecht, en anders wordt ze wel teruggefloten door Buma, Rutte en die snotneus van Dedain66

 • Bolder01

  Waarom horen we die huitema van de V.V.D. niet die is toch gelijk met annie naar brussel gegaan?? Ook zoooon niks nut die zit er voor eigen belang HA.HA HA HIJ LACHT ZICHT TE BARSTEN. Ik heb een goed salaris

 • Alco

  Klasse van haar om dit aan te kaarten.
  Dit wil zeggen 11%
  Probleem opgelost!!!

 • 112

  top van annie die durft het aan te pakken. en ja dat is eigenlijk de taak van LTO maar ja zo als altijd blijven ze slapen in hun ivoren toren

 • farmer135

  Ze willen nederlandse boeren gewoon kapot hebben

 • veelust

  Dit gaat over het verschil in fosfaatgetallen met België, maar hoe zit het met andere landen.Ook heb ik wel eens begrepen dat in de stikstof getallen ook nog wel verschillen zit met andere landen

 • kuiken007

  gaat de overheid niets mee doen, want dan zou je geen probleem meer hebben!!!

 • djmoorlag1

  Top annie👍

 • john***

  uit de bex komt ook structureel een voordeel van 10% naar voren, het zal toch wel ergens kloppen die belgische norm.

 • frl

  Is met N ook zo is ook niet in elk land het zelfde per koe.
  Goed bezig Annie, laat LTO maar 😴

 • steenderen

  Top dat zij hier achteraan gaat.
  Maar waar zijn die mietjes van LTO.
  Lezen die zoiets niet.
  Zij hadden de boel al lang wakker moeten schudden.

 • hoop dat ze gehoor krijgt en dat men eindelijk eens een keer naar de waarheid gaat kijken, en dan beleid op maakt zodat men normaal kan gaan boeren! En niet achterbaks beleid voert om minder dieren te laten houden in Nederland terwijl de verdien modellen kapot gemaakt worden op de familie bedrijven.

 • Attie

  Wat zou Keurentjes er van vinden?

 • kleine boer

  Ben wel benieuwd naar de reactie van lto ....ja precies attie die reactie ben ik ook benieuwd naar

 • pinkeltje

  Hoe ver zijn ze al gevorderd met de asbest sanering in de overige lidstaten?

 • de-boer-

  Waarom er met verschillende maten wordt gemeten is de vraag?of Nederland verschil aanpast ook?is het discriminatie? Als de politiek zo druk maakt met .....(boertje pesten ). is best onbegrijpelijk
  Stel ze maken zich druk over dat mensen verhongeren in Jemen of ze maken zich druk om dat andere mensen verhongeren
  Maar dan zou het onnozele antwoord wel zijn dat dit niet hun verantwoordelijkheid is
  Ik hoop wel dat ze daar in ieder geval over nadenken

 • deB.


  Lto gaat deze verschillen in tabellen verdedigen.... Deugt ook van geen kanten, dat pluche klevende groepje mensen. Oftewel slappe hap allemaal

 • JNJS

  Laten we hopen dat niet met deze lagere norm gerekend gaat worden voor het vast stellen van het fosfaat quotum op peildatum 2 juli 2015. Dan schieten we er namelijk niets me op.

 • j.verstraten1

  Het antwoord wat Annie gaat krijgen is dat de gemiddelde belgische koe anders te vreten krijgt dan de gemiddelde nederlandse. Belgische koeien krijgen rantsoenen die lijken op brabantse. Daarom heeft de Brabantse koe gemiddeld ook een lagere uitsoot en daarom hebben we in Nederland ook een bex. Bedrijfspecifiek ipv generiek daar moeten we naar toe omdat het verschil er nu eenmaal is.

 • a van Gerwen

  dus@ Jos, als we meer mais in de koe stoppen is er wordt het fosfaatprobleem een stuk kleiner. Alleen jammer dat ze in Nederland de maisteelt langzaam de nek aan het omdraaien zijn. In Nederland zijn ze vooral goed om een problerm groot te maken en nog beter om het groot te houden.

 • 112

  verstraten krachtvoer bevat meer P in belgie en ja mee bex voordeel mag je niet meer koeien houden in nederland en daar gaat het om . dus de norm klopt niet voor het omrekenen naar P rechten

 • Alco

  Verstraten. Snap je wat 112 bedoelt?

 • Klaasvaak

  Laten we nu niet gaan doen alsof dit groot nieuws is. We hebben toch al jaren een ongelijk speelveld in Europa. Kijk alleen al naar de mestaanwending...

  Prima dat ze dit aan kaart, maar deze discussie had al jaren eerder gevoerd moeten worden.

 • Gradje 1966

  Annie wil weer mooi weer spelen er komen weer verkiezingen aan.
  Als ze werkelijk iets voor de boeren wou betekenen dan had ze al vanaf het begin er zich mee gemoeid en voor de landbouw opgestaan maar je hoort het C.D.A ook alleen maar rond de verkiezingen en Buma hoor je al helemaal niet over de landbouw

 • Storm

  We zitten met zijn allen ook tegen het stikstof plafond aan. De volgende noodrem die dan getrokken gaat worden. Laat je toch niet blij maken met een dode mus.

 • kanaal

  eindelijk een verstandig geluid, nu nog even regelen

 • Sivert&Anita

  Het verklaart wel de dalende P-Al getallen, blijkbaar zit er minder P2O5 in mest dan volgens de normen. JNJS heeft wel gelijk met zijn opmerking dat het voor de fosfaatrechten niets uitmaakt, het heeft immers geen gevolgen voor deze systematiek. Het heeft echter wel gevolgen voor de mestplaatsingsruimte en het zou met lagere P-getallen voor de excretie wel kunnen leiden tot evenwichtsbemesting i.p.v. steeds lagere P-Al getallen. Wij kunnen door de verplichte 4-jaarlijkse derogatiebemonstering iedere 4 jaar een paar 100 kuub mest extra kwijt op ons land doordat percelen in een lagere P-klasse vallen.

 • j.verstraten1

  Ja Alco, dat snap ik en daar hebben een erkende kringloopwijzer voor nodig..........en daar lopen we al een jaar of 3 over te bakkeleien, ook onderling. De boeren die lager zitten dan het forfait die denken er namelijk anders over dan diegene die hoger zitten. Dat heb je met gemiddelden. Heeft ook met elkaar iets gunnen te maken. En snap jij ook wat JNJS zegt? Doordat in de loop van de jaren de forfaits steeds zijn gedaald melken we nu trouwens wel ongeveer 100.000 koeien meer dan in 2002 waar het fosfaatplafond op gebaseerd is.
  Daarbij wijzen de buitenlandse boeren zonder derogatie naar Nederland waarom die steeds een uitzondering op de regels claimt. Die willen ook best een 'level playing field'. En Jan Huitema maar sleuren aan kunstmestvervangers, dat krijg je ook alleen maar geregeld met steun uit Brussel. Heeft ook iets met gunnen te maken. Dan nog een stikstofplafond, ammoniak etc.
  En ja van Gerwen, meer mais maakt het fosfaatprobleem kleiner, maar het nitraatprobleem weer groter.
  Maw tis moeilijker dan ieder denkt anders was het al gebeurd.

 • koestal

  De EU commissie is gestoord,ze wantrouwen de Nederlandse melkveehouders met hun hoge melkproductie,het is ook jalouzie.

 • koestal

  Meten met twee maten ,dat is ook politiek.

 • nvanrooij1

  @ Verstraeten en jnjs
  De forfaits per koe zijn niet gedaald maar gestegen ten opzichte van 2002.
  Daardoor melken we met het fosfaatplafond van 2002 als uitgangspunt (met Brussel afgesproken) dus minder koeien met de hoge normen.
  Als de normen dus op het Belgische niveau gebracht worden kunnen we meer koeien binnen dit plafond melken en had er geen korting van 8,3 procent hoeven plaats te vinden. Het plafond hoeft niet aangepast te worden dat ligt vast met Brussel.
  De Belgische koeien hebben vergelijkbare melkproducties als de Nederlandse koeien( zie de CRV cijfers) dus daar ligt het ook niet aan. De lagere norm kan ook als je het gehalte fosfaat in de mest daar bij betrekt.

 • kraats

 • Piet Piraat

  Annie is niet helemaal terecht boos, het verschil komt gewoon uit het verschil in rantsoen in België, en in Nederland. In Belgie is 50 % mais in het rantsoen heel gewoon, dit geeft ook in Noord Brabant en limburg in Nederland dezelfde getallen in BEX. Dat met de regelgeving de Brabantse en Limburgse boeren onterecht hard worden geraakt, zou ze wel gelijk in hebben.

 • .....

  Er komen weer verkiezingen aan maar wat heeft het CDA voor elkaar gekregen de afgelopen periode op de dossiers droogte, fibronil en fostaat?

 • gjh

  Bennie Stevelink waar is dat LTO van je , je denkt alles beter te weten maar je LTO vriendjes laten het weer afweten.

 • hansvanbergen

  Ik heb de nmv en de ddb hier ook niet over gehoord. @Jos Verstraaten.ipv een ingewikkelde kringloopwijzer op te tuigen zou tuuk ook gewoon de belgische normen overgenomen kunnen worden. NL bedrijven die ouderwetse rantsoenen voeren zouden dat aan moeten passen.

 • HJ O R

  Beste Hans

  Helaas kan ik hem hier niet inladen, als jij jou adres naar mij stuurt zorg ik dat jij de NMV visie krijgt. j.olderechterschot@planet.nl

 • hansvanbergen

  Ja meneer Olderechterschot das nou te laat wah. Clubs as lto en nmv moeten VOOROP lopen met dit soort dingen. Niet achterop

 • Henk.visscher

  precies LTO en andere clubs, moeten dit soort dingen voor ons behartigen, waardeloze lui

 • 112

  de belgie,s normen zowel gras en mais 250 kg N en ja droogte schade belgie ja eerder uitbetalen rechten belgie ja belgie geen voorwaarde 80% gras al het mais land 250 kg N
  Derogatiegewas N uit derogatiemest
  (incl. begrazing)
  (kg N/ha, jaar)
  Grasland incl grasklaver met max 50% klaver ingezaaid 250
  Maïs voorafgegaan door één snede gemaaid en afgevoerd gras 250
  Maïs voorafgegaan door één snede geoogste en afgevoerde snijrogge 250
  Maïs met onderzaai gras 250
  Wintertarwe gevolgd door een vanggewas 200
  Triticale gevolgd door een vanggewas 200

 • Annie probeert te goochelen met cijfers.... probeert ons blij te maken met een dode mus. Cijfers waar zij het over heeft zijn bemestingsnormen in belgie. In nederland kan je voor de bemesting met de BEX rekenen en komen we vaak beter uit. Voor de fosfaat rechten mag je daar niet mee rekenen. In Belgie hebben ze een soort dierrechten, NER-D genaamd. Daar wordt de hoeveelheid dieren per bedrijf mee bepaald, dit is onafhankelijk van melkproductie. (een koe heeft altijd 127 NER-D.) Heeft dus ook niets met fosfaat te maken. Annie veroorzaakt helaas weer veel onrust onder ons boeren.

 • nvanrooij1

  @14.11
  Bij ons zijn de bemestingsnormen per koe al veel hoger als in België . Dit is raar in hetzelfde Europa. Dan kunnen wij wel een Bex hebben maar dat is toch raar want daarmee toon je aan dat onze normen niet juist zijn.
  Volgens mij zijn ze in België ook niet begrensd op dieraantallen en daarmee dure fosfaatrechten om uit te breiden (evenmin als in rest van Europa)
  Werk jij trouwens bij het Ministerie?
  @112
  Waar haal jij deze getallen?
  Ik vind dit trouwens iets voor de Boerderij om hier eens Europees gezien een artikel aan te wijden zodat dit inzichtelijk wordt

 • info48

  Die anonieme gast met de (herhaalde ) boodschap van: Annie probeert te goochelen met cijfers... is volgens mij een FAKE gast!!

 • LJ Frijters

  Nederland oh Nederland, wat een beleid, wat een onkunde, als de Nederlandse Industrie te maken had met een soortgelijk beleid van de overheid, als waar de Nederlandse Landbouw mee te maken heeft, dan werd dat sterk bekritiseerd en niet geaccepteerd door de Industrie, waar is onze Minister van Landbouw, waar is onze LTO, wie vertegenwoordigd ons op een juiste manier ?

  Teveel Fosfaat en Stikstof in Nederland uit dierlijke mest ? Er wordt in Nederland zelfs nog niet voldoende geproduceerd om alle Nederlandse Cultuurgronden met voldoende dierlijke mest te bemesten.
  Door toepassing van dierlijke mest, wordt de structuur sterk verbeterd, zodat wateroverlast en watertekort veel minder van invloed zijn op de plant.
  Klimaatverandering ( als dat al waar is ) wordt door vele toegeschreven aan de grote hoeveelheid CO2, nog een reden om vol in te zetten op de Land en Tuinbouw, deze sector haalt namelijk 2 x zoveel CO2 uit de lucht dan dat het produceert.

  En Nederlandse Overheid en bevolking besef wel dat de totale land en tuinbouw sector 88 Miljard exporteert en
  voor ongeveer 66 Miljard wordt geimporteerd aan Land en tuinbouw producten,
  dat betekent dat er door de Land en Tuinbouwsector, jaarlijks voor 22 MILJARD
  wordt bijgedragen aan de Nederlandse staatskas, geen enkele sector in Nederland draagt zoveel bij, waar heel Nederland van kan genieten.

 • ENDE902

  Ik lees bij reacties, dat de waarde de fosfaatexcretie geen invloed heeft op de verdeling van de fosfaatrechten. Volgens mij, waren er bij een lagere waarde van de fosfaatexcretie meer bedrijven grondgebonden geweest en waren er dus minder gekort, of zie ik iets verkeerd?

 • @info48 ik ben net zo anoniem als jij ;-)

  In eerste instantie klinkt het verhaal van Annie mooi, heb me er iets verder in verdiept en kom er achter dat het iets anders zit... dan mag ik dat hier melden. Kijk zelf maar ff op https://www.vlm.be/nl/themas/Mestbank/mest/NER/Paginas/default.aspx

 • Bennie Stevelink

  @14:11, dank voor de informatie, ik had al wel zoiets verwacht.

  Annie wekt de indruk dat er sprake is van willekeur vanuit Europa. In het Europees Parlement zitten en dan met misleidende, populistische berichtgeving een anti-Europees sentiment opwekken. Het wordt tijd dat Annie haar tijd aan de kleinkinderen besteed en het werk in Europa aan anderen overlaat.

 • 344412

  Belgische koe vreet mais. Volop. Vandaar.

 • 344412

  En verder populisme in verkiezingstijd.

 • Vhouder

  ik ben het met Bennie eens Die annie hebben we niet veel aan groter probleem is aan wie wel

 • edke

  Goed zo Annie, gebeurt er in ieder geval nog wat, eigenlijk is dit werk voor LTO, maar ja, die slapen zoals gewoonlijk weer lekker verder

 • Alco

  @Bennie. Wat had je dan verwacht wat je uit 14.11 artikel haalt.

 • de-boer-

  als Annie zich in wil zetten voor een beter /gunstiger systeem en daarvoor met ideeën komt dan is dat best heel mooi ! en dit deed ze wel vaker ook voor de vissers deed ze dit ! ik vindt het in elk geval heeel mooi/goed

 • Henk.visscher

  Maar goed hoe het ook zit, waar kun je ergens lezen hoe men aan de nederlandse normen is gekomen, hoe is dat wetenschappelijk onderbouwd ik denk dat de normen veel te hoog zijn.

 • kleine boer

  Hoe zit het in andere landen? Meen een duitse koe ook lagere norm had.

 • koestal

  Annie houdt je eindje vast !

 • Duitsland bij 8000 Liter 42 kg fosfaat

 • kleine boer

  1523 dat is dan gelijk met hier zon beetje

 • infodoc

  @nvanrooij de cijfers van 112 die zijn correct. In Vlaanderen hebben we een perceelsderogatie en geen bedrijfsderogatie. We hebben iets lagere N uitscheiding per koe, inderdaad door een hoger aandeel maïs in teeltplan en rantsoen. Dieraantallen zijn wel degelijk beperkt via de NER-Dr's (NutriëntenEmissieRechten). het grote verschil met Nederland is dat die in Vlaanderen ongeveer 20 jaar bestaan en nooit zijn los gelaten (behalve voor uitbreiding mits mestverwerking). In de feiten is er in Vlaanderen een uitbreiding in aantal stuk melkvee, maar enkel door NERD's in te vullen van vleesvee die er niet meer is. Misschien ook meegeven dat er in Wallonië gewoon geen fosfaatnormen zijn, enkel stikstof (maar daar is ook geen mestprobleem).

Laad alle reacties (63)

Of registreer je om te kunnen reageren.