Rundveehouderij

Achtergrond 21 reacties

Schreijer: Nederlands fosfaatbeleid niet uit te leggen aan andere EU-landen

De instandhouding van agrarische gezinsbedrijven geniet bij de EU in Brussel een hoge prioriteit. “Het is aan afgevaardigden van EU-lidstaten niet uit te leggen dat vele honderden Nederlandse gezinsbedrijven, die geïnvesteerd hebben in duurzame stallen door het nationale overheidsbeleid, nu het loodje moeten te leggen. Terwijl er met gezamenlijke inzet wel oplossingen voorhanden zijn”, stelt Europarlementslid Annie Schrijer-Pierik (CDA).

Ruim 50 melkveehouders, aangesloten bij Innovatief uit de Knel, hoorden maandagavond in Leende (L.) de laatste stand van zaken met betrekking tot de knelgevallen. Schrijer-Pierik gaf aan dat ze zich de situatie van de knelgevallen zeer aantrekt. Ze ziet ook mogelijkheden om alsnog tot een oplossing te komen. „Daartoe zullen wel de betrokken ministeries gezamenlijk moeten optrekken.” Ze verwijst daarbij naar het feit dat de Europese Commissie (EC) Europese prioriteiten moet behartigen. Naast klimaat- en natuurwinst zijn dat ook de agrarische- en gezinsbedrijven.

Europarlementariër Annie Schreijer--Pierik (CDA) op de bijeenkomst van Innovatief uit de Knel in Leende, maandagavond. - Foto: Guus Queisen
Europarlementariër Annie Schreijer--Pierik (CDA) op de bijeenkomst van Innovatief uit de Knel in Leende, maandagavond. - Foto: Guus Queisen

Concreet denkt Schrijer-Pierik aan EC toezeggingen over de facilitering van een algemene transitie dierhouderij. “Door een degelijk transitiemodel kan de jaren durende huidige situatie van onzekerheid ten gevolge van onduidelijke nationale uitvoering van milieuafspraken – waarbij nu vooral verliezers ontstaan – worden omgebogen tot een win-winsituatie. Een win-winsituatie voor waterkwaliteit, klimaat én de redding van toekomstbestendige agrarische gezinsbedrijven.”

Schreijer vraagt om opheldering

Schreijer heeft de EC gevraagd om opheldering over de ‘hardheid’ van sectorale plafonds en staatssteunproblematiek in combinatie met het regeerakkoord. Het gebruiken van de vrijkomende fosfaatrechten bij een door het kabinet aangekondigde warme sanering van de varkenshouderij of toekomstige stoppersregelingen met extra milieu-inspanning, is daartoe een optie. Andere geopperde opties om de circa 800 knelgevallen de helpende hand toe te steken is de afschaffing van de 10% kortingsregeling bij het verleasen van fosfaatrechten.

Extra politieke samenwerking

De gedachte is dat zo nog voor het einde van het jaar fosfaatrechten op de markt komen die nu op de plank liggen. Verder zouden de rechten die al zijn afgeroomd bij overdrachten moeten worden ingezet voor specifieke knelgevallen. “Tot nu toe zie ik nog niet de politieke wil om tot concrete oplossingen te komen. Als de Duitse Heilige Koe door Brussel kan worden geholpen kan dit ook met de echte Nederlandse koe. Met wat extra politieke samenwerking en inzet is het mogelijk het onheil, dat op de vele gezinsbedrijven afstevent, nog af te wenden.”

Laatste reacties

 • eenvoudige boer

  Was Annie maar minister van landbouw

 • boerkebrabant

  zal er wel van komen dat de rundvee voor een appel en en ei de varkensrechten over gaat nemen, mede mogelijk gemaakt door het pov, waarvoor dank,
  een boze varkenshouder

 • farmerbn

  Er zijn zat mogelijkheden maar de politiek wil geen mogelijkheden. Alleen een kleinere veestapel is gewenst. Natuurlijk krijg je alles voor mekaar in Brussel. Je moet het alleen vragen maar dat doet Nederland niet. We moeten blijven geloven dat cadeautjes uit Den Haag komen en strengere regels uit Brussel, maar het is echt andersom.

 • ENDE902

  "Innovatief uit de knel" heet deze groep van veehouders waar Annie op bezoek was, en die zich een knelgeval voelen. Echter doet deze groep zijn naam geen eer aan. Ik zie nu alleen maar pogingen om zoveel mogelijk bekende Nederlanders, waarvan sommige met enige staat van dienst voor hun belangen op te laten komen. Het woord "innovatief" heeft volgens mij een andere betekenis dan bedelen om fosfaatrechten.
  Als ik nu toch bezig ben, wil ik ook wel even wijzen op de niet-gegroeide bedrijven die 8,3 % gekort zijn. Daar wordt waarschijnlijk ook via allerlei wegen gezocht om toch nog een enigzins aanvaardbaar inkomen te genereren. Zijn deze bedrijven dan niet innovatief?

 • gjh

  innovatief uit de knel zijn de groep boeren die een super moderne stal hebben neergezet en nu proberen over de rug van de boeren die normaal deden de stal vol te krijgen. Ik hoop dat het dwingen en zeuren geen resultaat heeft en het recht zegen viert. Nogmaals niemand heeft ze opdracht een nieuwe stal neer te zetten dat hebben ze gedaan uit vrije wil. We zijn tenslotte allemaal slachtoffer van dit beleid. Dus zit niet zo te zeiken.

 • Firma Vellenga

  Alle noodgedwongen gekorte, niet gegroeide bedrijven dan maar nieuwe stallen neerzetten, mooie trekker er bij en heel hard huilen gaan dat er geen geld meer is om koeien aan te schaffen. Wie weet krijg je het ook voor elkaar. Kom op wij zijn allemaal een knelgeval.

 • koeien10

  alle geiten en schapen en mestkalveren ook onder quotum zetten want deze schijten toch ook er is al mest genoeg en al dat gesleep met dieren zorgt ook nog eens op meer kans op dierziektes. maar kennelijk willen we daar niets van leren.

 • koestal

  Mosterd na de maaltijd,Annie.Te laat,het is een zoethoudertje. De honden blaffen,de karavaan gaat verder !

 • Buitenkamp

  De gewone melkveehouder wist niet beter dan dat het quotum eraf ging en dat dit kansen bood. LTO deed heel lang alsof de sector het wel goed zou oplossen en liet het gebeuren samen met het VVD-PvdA kabinet. Toen kwam de peildatum 2 juli 2015. Had je toen net alle dieren op je naam staan, dan zit je nu goed. Kwamen er veel dieren net daarna door aankoop of geboorte in de stal, dan heb je nu een groot probleem. Het beleid van overheid samen met LTO heeft dramatisch gefaald en dus moeten er mooie gezinsbedrijven failliet gaan? Annie doe je best!

 • gradje1966@

  Deze 800 veehouders zijn geen ondernemers maar zeikers die met dwingen hun zin willen hebben .Ik hoop dat dwingen geen zin heeft .Boeren die minder kunnen melken dan toen er melk quota was zijn dubbel genaaid die moeten twee keer rechten kopen om het zelfde te leveren. Boeren van innovatief in de knel maar een keer dus niet zeuren maar werken dat moeten de andere boeren ook

 • Annie heeft blijkbaar bij directie van RFC en de Rabobank in bed gelegen. Het lijkt leuk om het fosfaat van de varkenshouderij naar de rundveehouderij over te hevelen maar daarmee verschuif je het probleem van rundvee naar varkens want daarmee komt die helemaal op lot te zitten.

 • ENDE902

  @12:05
  Ik heb niet de indruk, dat de directie van RFC graag het schot met de varkenshouderij weghaalt.
  De beeldspraak die u gebruikt over Annie vind ik van een niveau dat ik liever niet lees.

 • Alco

  Ik vraag me af wat voor soort boeren het zijn die de knelgevallen in de doofpot willen hebben.
  Ik denk dat het voor het grootste deel boeren zijn aan wie we de fosfaatoverschrijding te danken hebben.

 • kleine boer

  zie melkvee.nl... er is een opening zo lijkt het vanuit eu nu afwachten hoe en wat mogelijk is of kan

 • Bennie Stevelink

  Ik heb op Facebook Annie ook al gewezen op de mogelijkheid van een generieke korting op de koeien die men op 2-7-2015 meer had dan op 2-7-2013. Op die manier zullen grote groeiers, die de stal op tijd vol hadden, moeten inleveren voor grote groeiers die de stal niet op tijd vol hadden. De niet-gegroeide boeren blijven buiten schot.

 • kleine boer

  Leuk voor degene die er toen quotum voor hebben gekocht Bennie....na 2013....

 • Attie

  Je zou je haast schuldig moeten voelen als je wat meer koeien melkt ??
  Dacht het niet!

 • Bennie Stevelink

  @Attie, je hoeft je niet schuldig te voelen dat je meer koeien hebt maar wel voor dat anderen voor jou moesten inleveren.

 • kleine boer

  Bennie dus jij melkt er tegen de 70 dacht ik en een ander mag daar niet naar toe groeien ?...ook al is ie grondgebonden ? Omdat een ander dan moet inleveren ? Begin eerst maar es dat onder de 80-100 niemand gekort hoeft te worden...

 • Attie

  Bennie, heb latente ingeleverd, en weer terug gekocht !
  Dat jij moet inleveren komt dat je te weinig grond hebt, jammer maar helaas...

 • kanaal

  het is een roversbende ,latente ruimte is uitgedeeld aan mensen die gewoon teveel koeien per ha houden.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.