Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

‘In 5 jaar naar 5% minder kalveruitval’

Melkveehouders kunnen in de jongveeopfok nog veel winst behalen. De Oosthof Dierenartsen in Eibergen zette daarvoor het Jongveeconsultatiebureau op.

Dierenarts Henk Meijer (44) zette tijdens de stakeholdersavond van De Oosthof Dierenartsen een stevig streven neer: op bedrijven binnen de praktijk moet de jongvee-uitval binnen 5 jaar met 5% omlaag, de afkalfleeftijd van vaarzen naar 23 maanden én de levensproductie naar 50.000 liter bij een gemiddelde leeftijd van 7 jaar.

“Je moet wel scherp insteken, die 5% minder uitval in 5 jaar is haalbaar. Op de bedrijven waar we nu aan de slag gaan, willen we onder de 10% uitkomen. Uitvalsoorzaken bestaan voornamelijk uit doodgeboren kalveren, longonsteking of diarree in de eerste weken. Met voeding, weerstand uit biest en minder infectiedruk kan je daar snel slagen mee maken, als je wilt tenminste.”

Leeft het uitvalspercentage dan onvoldoende?

“Ik denk vooral dat veehouders niet reëel in beeld hebben wat jongveeopfok kost. Daarbij is het ook lastig dat je bij verkoop niet terug ziet wat je in zo’n kalf stopt. Die kalverprijzen kunnen frustrerend zijn. Toch vind ik dat er ook een goed stierkalf afgeleverd moet worden, die verplichting heb je gewoon.”

Nu praat je bij biestmanagement over 5 V’s, in plaats van 3.

“Naast vlug, veel en vers moet er vaker biest aangeboden worden. Het gaat natuurlijk om verse biest, dat heeft alles met kwaliteit en hygiëne te maken. Daar zit nog veel optimalisatie in. Veehouders moeten systematisch gaan werken en prioriteit leggen bij wie er verantwoordelijk is voor de biestgift. En die vijfde V staat voor verrijkt, met antistoffen tegen rota, corona en coli.”

Henk Meijer: "Kalverprijzen kunnen frustrerend zijn. Toch vind ik dat er ook een goed stierkalf afgeleverd moet worden, die verplichting heb je gewoon." - Foto: Joris Telders
Henk Meijer: "Kalverprijzen kunnen frustrerend zijn. Toch vind ik dat er ook een goed stierkalf afgeleverd moet worden, die verplichting heb je gewoon." - Foto: Joris Telders

Pleit je voor vaccinatie?

“Ik denk zeker dat je met vaccinatie veel kan winnen. Kijk maar naar de varkenshouderij, daar is vaccinatie tegen coli al jaren geen issue meer. Waarom pakt de melkveehouder het dan niet op? Niet zozeer uit weerstand, maar wel door het niet reëel inschatten van de kosten en baten. Als je werkelijk gaat tellen wat diarree je tijdens de opfok kost, inclusief arbeid en ellende, dan is vaccinatie een waardevolle preventiemaatregel.”

Ligt daar dan de sleutel voor die 23 maanden?

“Naast gezondheid moeten we optimaliseren naar 1.000 gram groei per dag, dat kan een kalf gewoon. Hardere groei betekent eerder insemineren op basis van ontwikkeling. We gaan daarvoor het liefst samen met de veehouder en voerleverancier aan de gang. Dat geldt trouwens voor alles op het bedrijf. Het totaalplaatje van gezondheid en groei is ook de voorwaarde voor een langere levensduur en hogere levensproductie.”

Hoe gaat de knop om bij veehouders?

“Als eerste door wijzen op de impact van gezond jongvee op het bedrijfsresultaat. Daarnaast bewustwording en er iemand verantwoordelijk voor maken met behulp van protocollen, ook als je het als veehouder alleen doet. Wat de sector ook nodig heeft, is preventief werken. We hebben in de tijd met lage melkprijzen gezien dat dan juist daar gesneden wordt, dat moet niet. Goede jongveeopfok kost tijd en wat geld, maar je hebt er zoveel meer plezier van.”

Eén reactie

  • deB.


    Makkelijk praten kerel, ga het zelf eens doen als je de wijsheid zo in pacht hebt!!

Of registreer je om te kunnen reageren.