Rundveehouderij

Achtergrond 6357 x bekeken 17 reacties

Mist I&R-affaire trekt langzaam op

Bij een kwart van de geblokkeerde rundveebedrijven was sprake van meer dan 5% meerlingen. Op basis van steeds meer feiten die naar buiten komen blijft er weinig over van de affaire die begon als ‘fraude met meerlingen’.

De Kamerbrief van afgelopen week over de I&R-affaire maakt duidelijk dat het oorspronkelijke verhaal van ‘mogelijk grootschalige tweelingfraude’ definitief de prullenbak in kan. In een interview in de Volkskrant van afgelopen zaterdag geeft Minister Carola Schouten van LNV nogmaals aan dat ze spijt heeft van de eerste teksten over ‘kalverfraude’. Dat zei ze eerder al in een interview met Boerderij. Ze kan moeilijk anders, want er blijft weinig over van de affaire nu er steeds meer feiten boven tafel komen.

Nog 400 bedrijven geblokkeerd

Van 1.800 bedrijven is vorige week de blokkade opgeheven, nog zo’n 400 bedrijven zijn geblokkeerd vanwege niet opgeloste vraagtekens bij hun I&R-registratie. Opheffing van blokkade wil overigens niet zeggen dat er niets aan de hand was op die bedrijven. Voor een deel van die bedrijven zal nog een naheffing volgen vanwege het fosfaatreductieplan. 650 herstelmeldingen zijn ontvangen van bedrijven die niet geblokkeerd waren. Om hoeveel bedrijven dat gaat, staat niet in de brief, maar ook deze bedrijven kunnen een naheffing krijgen.

562 bedrijven met meer dan 5% tweelingen in 2017

Van de ruim 2.100 geblokkeerde bedrijven waren er 562 bedrijven die meer dan 5% tweelingen telden in 2017. Iets meer dan een kwart dus, terwijl de hele affaire daar wel om is begonnen. RVO.nl constateerde een stijging van het aantal meerlingen in 2017 en daarmee kwam in januari de bal aan het rollen. Wat blijkt nu? In 2017 was het percentage meerlingen 5,0%, in 2016 en 2015 was dat 4,5% en in 2014 4,4%.

De vraag blijft voorlopig (nog) hangen of de ‘vermoedens van fraude’ niet veel te groot zijn gebracht eind januari

Piek in het aantal meerlingen in juni en juli

In de eerste brief schreef Schouten dat een percentage van gemiddeld 3-5% meerlingen ‘gebruikelijk is’. Het cijfer van 2017 valt binnen die bandbreedte zou je kunnen zeggen. Tegelijkertijd was er een piek in juni en juli 2017 die hoger was dan in de voorgaande 2 jaren. Ruim 6% tegen circa 5,2% in 2015 en 2016. Die stijging was aanleiding voor het vervolgonderzoek, schrijft Schouten. De SGP wil er in ieder geval nog meer van weten en heeft inmiddels aanvullende vragen gesteld, ook over de vraag of de blokkades wel voldoende juridisch onderbouwd waren zoals LNV stelt.

Veel minder foute registraties dan eerst gedacht

Los van de gevallen waar bewust feiten zijn verdraaid, het onderzoek naar tweelingen levert veel minder foute registraties rond meerlingen op dan eerst gedacht en naar buiten is gebracht. Het bracht wel enkele duizenden foute registraties van runderen naar boven. De vraag blijft voorlopig (nog) hangen of de ‘vermoedens van fraude’ niet veel te groot zijn gebracht eind januari. Het onderzoek is nog bezig en er zijn foutieve registraties aangetroffen. Maar van de aanvankelijk gebrachte ‘grootschalige fraude met meerlingen’ is weinig overgebleven. De mist rond de I&R-affaire is in ieder geval wel aan het optrekken.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ik hoor weinig van de zuivelbedrijven. Al hun klanten (binnenland én buitenland) denken dat Nederlandse melkveehouders fraudeurs zijn en spookkalveren hebben. Het Nederlandse imago is verrot maar zuivelbedrijven doen niks. Onbegrijpelijk dat ze wel boeren aanpakken met een kapot muurtegeltje of boeren met een grupstal maar dit totaal laten gebeuren. Mogen ze niet klagen bij de regering omdat ze melkhoeveelheidvermindering (fosfaatrechten) gekregen hebben en daarom hun mond moeten houden?

 • Zuperboer

  zuivelbedrijven willen op geen enkele manier met het wanbeleid van dit ministerie in verband gebracht worden

 • Schraar

  De minister kan wel aangeven dat ze de impact onderschat heeft, maar daar hebben we niets aan.
  Ze moet naar buiten brengen hoeveel bedrijven er exact betrapt zijn op meerlingen fraude. Er waren 7700 bedrijven verdacht en ik denk dat er uiteindelijk slechts 1-3% schuldig zijn. Met andere woorden, ze heeft het totaal verkeerd ingeschat, het was een storm in een glas water!
  Ze dient publiekelijk te verklaren dat melkveehouders helemaal geen fraudeurs zijn, maar voor veruit het grootste gedeelte te goeder trouw gehandeld hebben. De naam van de Nederlandse melkveehouders dient publiekelijk gezuiverd te worden en dit dient groot in de pers in binnen en buitenland te komen, zodat we hopelijk nog een kans maken op een goede derogatie.
  Tweede Kamer leden: Houd haar daar aan!!!

 • johan001

  Ik denk dat we helaas moeten constateren dat de "ambtelijke" top van het ministerie de grote verspreiders zijn van dit nep nieuws. De minister zou haar beschadigde positie kunnen herstellen door de verantwoordelijken voor deze totale mis-interpretatie van de I&R data en dramatische presentatie van de foutieve conclusies te "ruimen".

 • wmeulemanjr1

  En waar blijft de verlenging van de derogatie voor 4 jaar waarvoor zoveel koeien zijn opgeofferd, of worden we nu gewoon keihard genaaid met de komst van fosfaatrechten zonder nieuwe derogatie, we wachten het maar weer gewillig af...

 • Kletskoe

  Is er nu al één geval aangetoond dat er een kalf is opgehangen aan een andere moeder? Ik heb het niet gelezen. En dat kan je zo onderzoeken door op een bedrijf na te gaan of er afgekalfde vaarzen lopen zonder gemeld kalf en dan op de aanwezige kalveren dna onderzoek. Weet jij het Wim?

 • alco1

  Als het gemiddelde van meerlingen 5 % is dan zullen er bedrijven met 0 % meerlingen en net zo goed ook met 10 %.
  Zo krijg je gemiddelden.
  En dat het gemiddelde iets omhoog of omlaag gaat heeft veel te maken met het gewonnen voer.

 • farmerbn

  Buitenlandse klanten horen niet dat er een paar ambtenaren weggestuurd zijn. Wil Nederland zijn naam zuiveren dan moet de minister weg. Als Schouten de melkveehouders niet verder wil benadelen gaat ze zelf.

 • koestal

  Storm in een glas water,de minister meent dat ze zelf geweldig heeft gescoord !!

 • HHWM

  Het is geen slecht artikel maar het is gewoon bij lange na niet genoeg. Ik verlang duidelijke en publieke excuses, niet alleen van de minister maar ook van Calon en van de rabobank. Wat we nu moesten pikken is alle perken te buiten gegaan. Dankzij deze lieden is het imago van de sector zwaar geschaad. Individuele bedrijven hebben geheel onterecht schade geleden. Binnen de EU hebben we schade opgelopen. Onze eer en goede naam is aangetast. De minister vertelt dat ze 'technisch' niets anders kan dan blokkeren. Deze leugen is ingefluisterd door haar anti-boeren topambtenaren. Natuurlijk is er altijd een keus!
  Schande!!

 • Bloemestein

  Johan001 heeft gelijk, maar niet alleen ambtenaren "ruimen" maar publiekelijk aan de schandpaal nagelen als voorbeeld voor de rest van hun collega's.

 • Vhouder

  deze minister kan niet aanblijven totaal niet geloofwaardig meer. Niet geschikt als minister waait met alle winden mee en doet aan paniek voetbal. Heeft meer schade toegebracht aan imago veehouderij als van aartsen en brinkhorst samen

 • mtseshuis

  Gaat inderdaad lang niet ver genoeg! Liggen nog een paar dossiers die ze totaal verkeerd heeft ingeschat en de sector in een kwaad daglicht mee heeft gesteld. Als ze niet alle schijn weg kan werken van de nepfraude, moet ze inderdaad zelf opstappen, maar ook Calon en Meulenbroeks!

 • Mfb

  Ik hoop ook dat dit gevolgen heeft voor de ambtenaren die de minister op het verkeerde been hebben gezet. Volgens mij verdient ze zelf nog een kans. Ze is jong en onbevangen maar heeft denk ik nu haar lesje wel geleerd. Ik geloof zeker dat de landbouw in haar wel een goede minister kan hebben. Zolang ze maar niet te veel naar haar onbetrouwbare linkse veganistische ambtenaren luistert.

 • Zuperboer

  Deze minister blijft lekker zitten waar ze zit. Rutte heeft de touwtjes strak in handen en heeft niet voor niets Schouten op het nieuwe landbouw-ministerie gedropt. Christenunie en de NL'se landbouwsector dat is in feite kat en hond in een hok stoppen (let maar eens goed op de landbouwvisie van de partij). Daarmee is CU in ieder geval een deel van de tanden kwijt moet hij gedacht hebben. We zullen zien dat straks landbouwpartij nr. 1 het CDA ook keurig achter Schouten gaat staan en daarmee is de nederlandse boer gelijk duidelijk gemaakt wat voor belangen de politiek in hem stelt. We wachten het debat maar af.

 • farmerbn

  De regering wil geen gedoe en willen Schouten gewoon behouden. De linkse partijen doen ook niks dus moet het van de SGP komen. Ik ben bang dat ze blijft en dat de Nederlandse melkveesector een blijvende schade er aan gaat overhouden. Telkens als Nederland zijn mond open doet in Brussel smeren ze daar de fraude weer onder onze neus. Nederland wordt geheel ongeloofwaardig.

 • Wilgenpas
  Het moet de minister na dit debakel , duidelijk zijn ,dat haar boeren betrouwbaarder zijn ,dan haar ambtenaren .

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.