Rundveehouderij

Achtergrond 14 reacties

Actie voor bioboer in de knel levert € 32.000 op

Om de biologische melkveehouderij van hun ouders te redden, startten de kinderen van Gerben Engwerda een doneeractie. Het streefbedrag werd in no-time overschreden.

Als biologische melkveehouder met bijzondere runderrassen ziet Gerben Engwerda zijn bedrijf niet als veroorzaker van de fosfaatproblematiek. Hij heeft momenteel een halflege stal. Procedures rondom fosfaatrechten lopen nog, maar duidelijkheid heeft Engwerda nog niet. Daarom startten zijn 4 kinderen, die allen buiten de deur werken, een doneeractie. Met de oproep 'Red zeldzame koeien van onnodige slacht' hoopte de familie Engwerda € 19.000 binnen te halen. Na 4 dagen stond de teller dinsdagochtend al op meer dan € 32.000.

Gerben Engwerda in zijn stal met Fries roodbonte koeien. - Foto: Anne van der Woude
Gerben Engwerda in zijn stal met Fries roodbonte koeien. - Foto: Anne van der Woude

“Gigantisch mooi, deze steun”, reageert Engwerda. “Ik zie het ook als teken van onbegrip vanuit de maatschappij naar dit gedrocht van een rechtenstelsel. Mensen vinden het oneerlijk en zijn het met ons eens dat onze bedrijfsvoering juist ondersteund moet worden.”

Circulair en natuurinclusief

Engwerda heeft in het Friese Tytsjerk momenteel rond de 40 Friese rood- en zwartbonte koeien. “Een bijzonder ras dat ik graag in stand wil houden. We werken ook al heel lang circulair en natuurinclusief, al heette dat vroeger natuurlijk niet zo,” vertelt de veehouder. Daarnaast mest hij de dieren zelf af en verkoopt het vlees via de eigen biologische (web)winkel. “Melkquotum hebben we nooit gekocht, maar toen de superheffing verdween zagen we de kans om in omvang te groeien. Om het bedrijf klaar te stomen voor de toekomst, maakten we plannen voor het bouwen van een potstal voor het jongvee, om zo ruimte in de stal te creëren. We willen 80 koeien melken en we hebben 80 hectare tot onze beschikking, waarvan 40 hectare natuurland.”

Fosfaatreductieplan

In het kader van het fosfaatreductieplan kreeg Engwerda al een korting opgelegd van € 40.000. “Die is nu bijna afbetaald, maar het begon nu echt te knijpen. Dankzij de donaties hebben we nu weer wat lucht. Om 2018 toch rond te rekenen willen we nu nog wat fosfaatrechten leasen met het geld. En we gaan nu nadenken om toch maar rechten te kopen. Dat zal wel moeten als we ons bedrijf geschikt willen maken voor overname.”

In 2015 voorzagen Gerben en Carla al dat de komst van het fosfaatrechtenstelsel een probleem kan vormen voor hun bedrijf. “Maar we hadden altijd verwacht dat we de steun zouden krijgen van de politiek, in de vorm van een uitzondering. We ondernemen volgens de heersende visie van kringloop en grondgebonden boeren.”

Problemen in biologische sector

Het fosfaatrechtenstelsel zorgt volgens Engwerda voor veel problemen in de biologische sector. “Het ergste van het fosfaatbeleid is dat het de ontwikkeling van mijn bedrijf op slot zet. En ik ben niet de enige, er zijn vast bedrijven die nog meer in de knel zitten.” De oplossing voor deze boeren? “Melkveehouders moeten solidair met elkaar zijn. Een hogere generieke korting voor niet grondgebonden boeren dus, want ik ga als kleine boer niet betalen voor de uitbreiding van de groten.”

Laatste reacties

 • schooteind1

  Gerben wil dus alleen toekomst voor de grondgebonden melkveehouders; de groot grondbezitters, oftewel de "happy few". Nou, lekker sociaal..........Ik gun iedereen wel een plekje onder de zon.

 • Jeannettedekker@hotmail.com

  Oko

 • bartje14

  Tekst onder de foto klopt volgens mij niet, of is dit de moderne versie van een potstal....

 • Zandboertje

  In ieder geval een melkveehouder die draagvlak heeft onder de bevolking

 • LydiavanRooijen

  @bartje14 goed gezien, dit is inderdaad een 'gewone' ligboxenstal. We gaan het aanpassen!

 • Johan en Carla Dekker

  Solidair hoor! Generieke korting voor de ene melkveehouder die binnen wet en regelgeving zijn bedrijf runt ten gunste van de andere die niet gekort is maar wel nog meer fosfaat rechten denkt te kunnen opeisen. Solidair betekent gelijke generieke korting voor alle bedrijven. Wel heel knap dat dit bedrijf met deze manier toch verder kan.

 • veehouders

  Er zijn ook kleine boeren die niet grondgebonden zijn. Biologische koeien produceren ook fosfaat. Het is geen aparte categorie.

 • Gradje 1966

  Gerben is nooit een ondernemer geweest en nu wil hij gaan ondernemen over de rug van een ander zonder risico te nemen .Lekker sociaal .
  Hij heeft 40 ha land en 40 ha natuurland op natuurland kan niet veel vee gehouden worden dus word hij ook intensief

 • Schraar

  Beste Gerben, er zijn een hoop boeren die niet grondgebonden zijn, maar ook niet of nauwelijks gegroeid zijn. Deze boeren mogen door de korting van 8,3% nu minder melk leveren dan vroeger met hun melkquotum. Quotum waar ze vaak ook nog zeer veel geld voor betaald hebben. Veel onrechtvaardiger kan ik het niet verzinnen. Ook deze boeren zijn slachtoffer van de grote groeiers.
  Niet grondgebonden zijn hoeft niets te maken te hebben met de grote groeiers, maar is vaak het gevolg van een ouderlijke bedrijven met een kleine kavel en dure grondprijzen in de regio.
  Ik gun je het allerbeste, maar niet ten koste van deze bedrijven.

 • jaap69

  te bescheten om quotum te kopen maar wel willen groeien over de rug van een ander. 80 koeien en jongvee op 40 grond en 40 ha natuurland komt erg dicht bij niet grondgebonden

 • Waarom wederom zo afgeven op een mede collega?
  Gerben is geen ondernemer, wie kan hierover oordelen.
  Hij is een boer met een groen hart en heeft hart voor een bepaald type melkkoe, daar geniet hij van. Kijk naar zijn liefhebbende kinderen zij knokken voor hem, koester deze familiebedrijven met hart voor de zaak. Helemaal niets mis met dit soort mensen daar zijn er nooit genoeg van.
  Laten wij het met z'n allen een groot drama vinden voor de sector wat een LTO, Rabo, en de Zuivelsector hebben verzuimd in 2015; ons waarschuwen voor overschrijding Fosfaat Plafond. Ze wisten er allemaal van; maar nu wel pronken als de gevierde Clowns in de AGRI-TOP 50! Wees eens kritisch op deze Clowns die flink verdienen en snoepen uit jullie omzet i.p.v op jullie goede collega's!

 • farmerbn

  Eens met de gedepudeerde.

 • Bennie Stevelink

  Het bedrijf kan zichzelf blijkbaar niet overeind houden. Doel van het bedrijf is dagbesteding die men leuk vindt. Het is dus in feite een zelf gecreëerd sociale werkvoorziening. Ik juich het van harte toe dat er mensen zijn die dit financieel willen ondersteunen. Maar waarom zouden boeren die zichzelf overeind moeten houden hiervoor op moeten draaien?

 • Gerardone

  Bennie Bennie sinds wanneer hou jij jezelf overeind ?
  waar kom je tot waar je nu staat
  Laten we hier oppassen mekaar de bal toe te spelen dat is precies wat de overheid wil!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.