Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

In hoeveel jaar kan ik fosfaatrechten afschrijven?

Ik heb melkveefosfaatrechten gekocht. In hoeveel jaar kan ik ze afschrijven?

De melkveefosfaatrechten die dit jaar zijn gekocht, kunnen in 10 jaar afschrijven tot 0. De minister van Landbouw, Carola Schouten, heeft de Tweede Kamer op 20 december 2017 meegedeeld dat de vermoedelijke einddatum voor het stelsel van fosfaatrechten 1 januari 2028 is. Hierdoor is er afschrijving mogelijk op de fosfaatrechten.

Restwaarde is nihil

Het totale bedrag van de afschrijving is het verschil tussen de aankoopprijs minus de restwaarde. Dit bedrag wordt in een aantal jaren ten laste van het fiscale resultaat gebracht volgens de lineaire methode. De restwaarde is nihil. Hetzelfde geldt overigens ook voor aangekochte varkens- of pluimveerechten.

Diegenen die volgend jaar varkens-, pluimvee- en/of melkveefosfaatrechten kopen kunnen deze in 9 jaar afschrijven. De vermoedelijk einddatum van de regelingen (2028) ligt dan immers 9 jaren in de toekomst.

Laatste reacties

 • johnroos

  Jo

 • koestal

  Kopen en dan weer aflossen,ben je in ieder geval bezig

 • wmeulemanjr1

  'Vermoedelijke einddatum' wat moet je daar nu mee, gewoon niet kopen, ga gewoon lekker ander soort vrijwilligerswerk doen!

 • Nieuw.

  @ wmeuleman, na de vermoedelijke einddatum besluit de regering dat rechten toch blijven. Ze zijn dan ineens geld waard zodat iedereen een leuke boekwinst maakt. Lekker veel belasting betalen

Of registreer je om te kunnen reageren.