Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Schandaal met Franse babymelkpoeder dijt steeds verder uit

Het schandaal rond salmonella in blikken babymelkpoeder van Lactalis neemt steeds grotere vormen aan. De grote Franse winkels zijn verstrikt geraakt in het schandaal, terwijl een reeks ministers de fabrikant onder schot heeft genomen.

Twaalf miljoen dozen babymelkpoeder uit 83 landen terughalen, een chaos rond het terugroepen daarvan in Frankrijk zelf, zieke baby’s in een aantal Europese landen en een reeks rechtszaken van verontruste ouders. De problemen rond de met salmonella besmette babymelkpoeder uit een fabriek van zuivelgigant Lactalis zijn inmiddels uitgedijd tot een waar schandaal. Reden voor president Macron en zijn minister voor economische zaken Le Maire om Lactalis hard aan te pakken.

Het schandaal begon begin december toen de gezondheidsdienst ontdekte dat een aantal baby’s allemaal een salmonellabesmetting hadden opgelopen van babymelkpoeder die afkomstig was van Lactalis. Oorspronkelijk was sprake van 26 zieke kinderen, maar inmiddels is dat opgelopen tot 35. Achttien van hen zijn in het ziekenhuis beland, maar inmiddels zijn ze allemaal hersteld. Daarnaast zijn er vorige week ook twee gevallen aan het licht gekomen buiten Frankrijk, één in Spanje en een vermoedelijke besmetting in Griekenland.

Van alles mis

Lactalis
- Foto: ANP

De melkpoeder, die verkocht wordt onder verschillende merknamen, kwam uit een fabriek in Craon in het westen van Frankrijk, de enige die dat product voor Lactalis maakt. Lactalis reageerde op de eerste berichten door 630 partijen terug te roepen, maar werd korte tijd later door de autoriteiten gedwongen dat uit te breiden tot ruim 1.300 partijen in binnen- en buitenland. Bovendien moest de fabriek worden stilgelegd, iets wat nog altijd het geval is.

Vorige week bleek echter dat er met het terughalen in Frankrijk zelf van alles mis is gegaan. Nadat een moeder in de buurt van Calais ontdekte dat ze net een blik had gekocht dat op de ‘zwarte lijst’ stond, bleek dat alle grote supermarkten in het land inderdaad de gewraakte babymelkpoeder hadden verkocht nadat was bevolen dat terug te sturen. Naast Lactalis zitten nu ook bedrijven als Carrefour, Leclerc en Auchan daarom in het beklaagdenbankje bij de regering.

12 miljoen dozen in 83 landen teruggeroepen

Bij de terugroepactie gaat het inmiddels om 12 miljoen dozen in 83 landen, heeft directeur/eigenaar Emmanuel Besnier zondag persoonlijk laten weten. Besnier, sinds 2000 CEO van het grootste zuivelbedrijf van Europa en kleinzoon van de oprichter, komt normaal gesproken niet in de publiciteit. Hij is daar nu door het uitdijende schandaal rond zijn onderneming toe gedwongen.

“We hebben tot nu toe gezwegen en al onze aandacht gericht op het oplossen van dit ernstige probleem. We voelen erg mee met de ouders van de zieke baby’s. Wij bieden ze ook een schadevergoeding aan. We voelen ook mee met onze vele medewerkers die door deze problemen zijn getroffen. Er loopt een onderzoek en we bieden de autoriteiten daarbij alle mogelijke medewerking”, aldus Besnier.

Een medewerker van een Franse controledienst checkt pakken babymelkpoeder in een winkel in Orleans. - Foto: EPA
Een medewerker van een Franse controledienst checkt pakken babymelkpoeder in een winkel in Orleans. - Foto: EPA

Harde aanpak

De Franse regering pakt Lactalis inmiddels hard aan. Minister Le Maire, vroeger bewindsman voor landbouw, ontbood vorige week Besnier om hem keihard te vertellen dat zijn onderneming gefaald heeft en ‘zijn verantwoordelijkheid niet heeft genomen’. Hij gebood Lactalis onmiddellijk alle babymelkpoeder die ooit in Craon gemaakt is (en nog ergens in het schap zou staan) op te sporen en terug te halen ‘om elk risico voor de gezondheid verder te vermijden’. “Dat moet het voor de winkeliers makkelijker maken, want elk blik van deze merken moet gewoon weg. We kunnen niet uitsluiten dat er ergens toch nog verdachte blikken zijn, vandaar deze radicale stap”, aldus Le Maire.

‘Hoe kan een besmetting zo lang in een fabriek rondwaren?’

Hij eist bovendien dat Lactalis voortaan volledige openheid van zaken geeft, ook bij de verdere aanpak. Zijn collega voor de volksgezondheid Agnès Buzyn voegt daar nog aan toe: “Wij hebben de indruk dat er iets fundamenteel fout zit bij Lactalis. Hoe kan een besmetting zo lang in een fabriek rondwaren? Ze waren erg onwelwillend om producten terug te roepen.”

Sancties

Hun ‘baas’ president Macron, heeft inmiddels sancties aangekondigd als bij het opgestarte juridische onderzoek blijkt dat Lactalis daadwerkelijk in de fout is gegaan, bijvoorbeeld door het schandaal te lang onder de pet te houden. Hij doelt daarmee op het feit dat de besmetting vermoedelijk al in het voorjaar is ontstaan door werkzaamheden, maar pas in december in de openbaarheid kwam, toen er baby’s ziek werden. Uit rapportages is gebleken dat Lactalis zelf in augustus en november een besmetting met salmonella vaststelde, maar dat niet meldde, ‘omdat dat niet verplicht is’.

‘De autoriteiten onderschatten hoeveel kinderen ziek zijn geworden’

Verder zitten ook de ouders van die baby’s niet stil. Zij hebben een ‘associatie’ opgericht die Lactalis snel voor de rechter gaat dagen. Tientallen ouders, ook van kinderen die de melk wel hebben gekregen maar niet ziek zijn geworden, hebben daarnaast zelf al een individuele schadezaak aanhangig gemaakt. Bovendien stellen ze met klem dat de autoriteiten scherp onderschatten hoeveel kinderen ziek zijn geworden, iets waar de Franse gezondheidsdienst tot nu toe nog niet op heeft gereageerd.

Laatste reacties

 • groot731

  Weer kansen voor Nederlandse babypoeder? De een zn dood is de ander zn brood....

 • Mfb

  Dan zie je maar weer hoe belangrijk o.a. Foqus Planet is

 • farmerbn

  Focus Planet is er om de boer op te sporen die vervuilde melk heeft geleverd. Dit gaat om iets anders. Lactalis heeft niet gemeld en de supermarkten zijn gewoon doorgegaan met de verkoop toen bekend werd dat er problemen waren. Dat laatste is niet de schuld van lactalis.

 • koestal

  wat een drama voor de kinderen en ouders van de kinderen ! dit gaat Lactalis miljoenen kosten !

 • farmerbn

  Franse melkveehouders zijn bang dat zij het drama gaan betalen door een verlaagde melkprijs.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.