Melkkoeien in het Franse Bretagne. – Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Opmars huismerken en inflatie drukken winst Lactalis

De Franse zuivelreus Lactalis heeft afgelopen jaar de volumes zien krimpen en heeft, vooral in Europa, ook last van de opkomst van huismerken ten koste van de merkproducten. Desondanks heeft Lactalis de omzet vergeleken met een jaar eerder met 4,3% kunnen opvoeren naar € 29,5 miljard. ‘De producten van Lactalis konden goed weerstand bieden dankzij hun kwaliteit en toegankelijke prijzen.’

De nettowinst kwam uit op € 428 miljoen, dat is 1,45% van de omzet terwijl dat een jaar eerder 1,36% was. ‘Dat is een lichte verbetering, maar nog niet terug op het niveau van voor de inflatieperiode,’ meldt het bedrijf, dat tot de tien grootste voedingsbedrijven ter wereld blijft behoren. De iets grotere winst is vooral te danken aan een goede gang van zaken in Noord-Amerika, waar de VS en Canada na Frankrijk de belangrijkste nationale markten voor de onderneming zijn. In dat werelddeel heeft Lactalis vorig jaar ook weer enkele belangrijke acquisities gepleegd.

Lactalis blijft flink investeren

Ondanks de aanhoudende inflatie en de ‘erosie’ van de wereldprijzen, blijft Lactalis fors investeren in innovatie ‘om zijn dynamisme op de markt voor zuivelproducten vast te houden’. Afgelopen jaar werd € 920 miljoen besteed aan nieuwe producten, modernisering van fabrieken en het terugbrengen van de milieu-afdruk. In Europa werd geïnvesteerd in Frankrijk alsmede in België, Italië, Griekenland en Roemenië. De Nederlandse dochter Leerdammer wordt in dit verband niet genoemd.

“In een jaar 2023 dat gemarkeerd werd door de inflatie, de gevolgen voor de koopkracht en ongunstige internationale marktprijzen, is de rentabiliteit van de groep zwak gebleven. Desondanks hebben de teams van Lactalis tegen deze moeilijke achtergrond de winstgevende en verantwoorde groei vast kunnen houden. De groep heeft zijn inspanningen geïntensiveerd om het aanbod aan zuivelproducten te ontwikkelen door te innoveren op de belangrijkste marken en door de consument kwaliteitsproducten tegen aanvaardbare prijzen te blijven bieden”, aldus bestuursvoorzitter Emmanuel Besnier.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin