Rundveehouderij

Achtergrond 10 reacties

CRV bezorgd over veestapel en fosfaatproductie

Al is de zuivelmarkt laag, de huidige melkprijs stimuleert nog steeds dat er meer melk en fosfaat wordt geproduceerd. Dit kan de derogatie voor de melkveehouderij in gevaar brengen. Dit signaleert veeverbeteringsorganisatie CRV in het jaarverslag.

De organisatie verwacht een verdere reductie van de veestapel, met name in de tweede helft van 2018. Voor CRV zelf zal dit de resultaten op de Nederlandse markt drukken, zo is de verwachting. Daarom wordt nu alvast een programma gestart om kosten te besparen en de efficiëntie te vergroten.

Minder inseminaties

Vorig jaar, toen de melkveehouderij al te maken kreeg met het fosfaatreductieplan, werden ook al minder inseminaties verricht. Er werden 72.000 doses Holstein-sperma minder verkocht dan het jaar ervoor. Daar stond tegenover dat 68.000 doses sperma van Belgisch Witblauwe stieren meer werden verkocht. Onder meer hierdoor werden in totaal zo’n 2% minder inseminaties verricht, maar omdat veehouders duurder sperma afnamen, blijft de omzet per saldo gelijk.

Daling aantal melkmonsternames

CRV heeft niet alleen te maken met minder inseminaties, maar ook met een daling van het aantal monsternames voor melk. Dit komt door een verschuiving van de vierwekelijkse naar een zeswekelijkse monstername, en door het oprukken van melkrobots.

Buiten Nederland en België was er in veel Europese landen meer te verdienen voor CRV. Beter ging het onder meer in Tsjechië, Duitsland en Spanje. Ook buiten Europa ging het gemiddeld niet slecht, behalve in de Verenigde Staten. Daar was de markt moeilijk. Bovendien moet CRV daar steeds meer investeren om bij te blijven. Gesignaleerd wordt dat door de intrede van genomics in de fokkerij het steeds duurder wordt om een goede toegang te krijgen tot de beste ‘genenpools’. Gevolg hiervan is een consolidatieslag. CRV probeert de uitdaging het hoofd te bieden via onder meer samenwerking met Altapon.

Laatste reacties

 • Frederiqe

  En zo gaan we met zn allen naar de bliksem

 • Eindelijk ziet er nu een in dat door de inkrimping van de melkveehouderij ook banen op de tocht komen te staan. Wanneer gaat men dit eens kenbaar maken in den Haag.?
  In Lelystad roepen ze ook alsmaar dat er geen banen komen als er geen vliegtuigen komen. Is net zo vervuilend voor milieu maar daar krijgen ze toch wel hun zin. Dus wie begint nu eindelijk eens te roepen dat de fosfaatreductie ook banen gaat kosten. Ook zijn hier ook dingen op duistere beslissingen gebeurd de regering net als bij Lelystad.

 • Gat

  Niet alleen door inkrimping. Als ik om me heen zie hoeveel er stoppen.

 • alphons1

  hoorde wel dat er diereartesen uit moeten ook her en der

 • Mfb

  Goede zaak dat ze efficienter gaan werken. Dit had zonder fosfaatreductie ook gemoeten.

 • jaanen1

  crv zou zich eens druk moeten maken over het leveren van goede stieren. Daling van inseminaties komt denk mede door meer inseminaties bij de concurrent/zelf inseminatie doordat men gaat inkruisen omdat we een duurzamere veestapel willen, met een lager inseminatiegetal per koe en dit niet bereiken met inzet van crv holstein stieren.

 • de-boer-

  CRV is bezorgt over.....
  Boeren zijn al een tijd lang bezorgt over .......
  op en duur is de lol er wel een beetje af wanneer doe je het goed als er weer een beetje waardering komt voor de boer en voor het voedsel
  misschien kunnen mensen beter bezorgt worden over mensen die geen voedsel hebben of een klein beetje dan over een soort boertje pesten met fosfaat en ............... vul maar in
  wanneer stelt iemand eens de vraag wat is belangrijker
  CRV vind ik wel een leuke organisatie met hart voor de zaak

 • deB.

  De lol is eraf... daar komt CRV nu ook achter...maar een troost, het is niet alleen bij dat bedrijf, er zijn er zoveel meer die nu de problemen gaan ondervinden

  Jaanen geloof je het zelf, dat de reden is, kwaliteit stieren??

 • farmerbn

  Bij FC werken misschien wel evenveel mensen als er melkboeren zijn. Vijf rundveehouders hebben wel een werknemer bij crv lopen. Enz. Al die mensen eten van de jaarlijkse euro-omzet van een boer. Wat er over blijft, na betaling van al die mensen, is voor de boer ; maar dat is elk jaar minder. Boeren moeten dus elk jaar meer opzet draaien tenzij ze bij machte zijn om minder geld te besteden aan bv crv. Veel mensen verdienen aan de boeren en dat is vaak onbekend.

 • koestal

  bezorgd om minder inseminaties,hun eigen hachje !

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.