Rundveehouderij

Achtergrond

‘Ziek of niet? Het groene licht vertelt het!’

Op de grote vleesveebedrijven in de Verenigde Staten is dierziektecontrole lastig. Probeer de zieke dieren er maar eens uit te pikken. Quantified Ag brengt daar een oplossing voor op de markt.

Quantified Ag, een firma uit Nebraska, heeft een sensor ontwikkeld die via een groen licht de veehouder vertelt dat een dier ziek is of afwijkend gedrag vertoont. Oprichter en directeur Vishal Singh vertelt: “Als een dier ziek is gaat er een fel groen licht branden. Dit LED-lampje is bevestigd aan het oormerk dat de dieren in hebben. Het concept is getest en zal snel op de markt komen.”

Waarom een LED-lampje in het oor?

“Het systeem is bedacht voor grote vleesveebedrijven die hun dieren in ‘feedlots’ houden. Deze feedlots zijn goed georganiseerd en de medewerkers weten welke dieren in welke groep verblijven. Maar om een specifiek dier uit de groep te halen, is een stuk lastiger. Het groene licht helpt de medewerkers om het dier sneller te kunnen identificeren. In de VS is Bovine Respiratory Disease (BRD) de meest voorkomende ziekte en de belangrijkste reden van uitval. Daar hebben onze testen zich dan ook vooral op geconcentreerd. De resultaten laten zien dat het systeem dieren enkele dagen vóór ze klinisch ziek worden kan aanwijzen.”

Vishal Singh, oprichter en directeur van Quantified AG. - Foto: Quantified AG
Vishal Singh, oprichter en directeur van Quantified AG. - Foto: Quantified AG

Hoe draagt het bij aan een betere ziektecontrole?

“Het probleem is dat je niet weet op welke dieren je je moet concentreren. Het is soms zoeken naar een speld in een hooiberg. Omdat runderen de eerste ziekteverschijnselen proberen te verbergen, zien wij mensen pas dat dat dieren ziek zijn als ze echt afwijkend gedrag vertonen. Dat is eigenlijk te laat. De sensor monitort de dieren en ‘ziet’ veel sneller dat een dier ziek is of wordt. Dit draagt bij aan een vroege behandeling.”

Is er speciale hard- of software voor nodig?

“Om dat te minimaliseren hebben we zelf een basisstation ontwikkeld dat op het bedrijf is. Deze zendt data van de oormerken naar onze server in de ‘cloud’. Daar wordt de informatie verwerkt en geven we bruikbare, praktische informatie terug aan de veehouder, via een dashboard op het web.”

Hoe werkt de sensor precies?

“Ik kan je natuurlijk niet precies zeggen hoe het werkt. Het belangrijkste is dat de lichaamstemperatuur en activiteit twee belangrijke parameters zijn waarmee we vrij precies kunnen aangeven welke dieren afwijken.Ons systeem vergelijkt data tussen dieren. De elektronica meet de verschillen en geeft op basis daarvan actiewaarden.”

Wat kost het?

“De aanschaf van het basisstation en de antenne is eenmalig $ 6.000. Daarbij komt $ 15 per oormerk.

In welke landen komt de sensor op de markt?

“We hebben nu onze focus op de VS. Maar we zien ook al veel interesse vanuit landen als Australië en Brazilië. Ook producenten en leveranciers in de melkveeindustrie tonen interesse, hoewel we daar nog geen testen hebben uitgevoerd naar de gevoeligheid en betrouwbaarheid van ons product.”

Of registreer je om te kunnen reageren.