Rundveehouderij

Achtergrond

Veel melk, weinig gehalten bij roodbont

De roodbonte stieren zijn nagenoeg allemaal echte melkstieren. In dit overzicht zijn het juist de zwarte stieren die vetgehalte leveren.

In dit overzicht van beschikbare proefstieren en jonge stieren lijkt het dat de organisaties voor de roodbonte veestapel zich vooral richten op (veel) meer melk en de gehalten achterwege laten. Meer melk past bij veel veehouders nog wel in het plaatje maar het loslaten van de gehalten zal voor veel roodbonte boeren toch net even te ver gaan. In dat geval is er voor de melkveehouders niet veel keus. Want zes van de acht roodbonte stieren die nu in het spotlicht worden gezet, zijn vooral melkstieren.

Zo brengt CRV drie roodbonte stieren, waarvan twee Jester-zonen, met 1.500 tot 2.000 kilo melk in de plus, maar wel met flink negatieve gehaltenvererving. Door de flinke melkplas zijn de kilo’s vet en eiwit wel dik in orde en alle drie stieren scoren goed op levensduur en plussen op uiergezondheid en vruchtbaarheid.

Ook GGI heeft twee echte melkstieren. Silky Red plust 2.200 kilo melk en Pace Red zelfs ruim 2.400 kilo melk. Beide stieren zijn flink verlagend in gehalten, maar net als bij de CRV-stieren halen ze hun kilo’s vet en eiwit ruim. GGI geeft wel aan dat dit vooral stieren zijn die in de fokkerij zullen worden gebruikt en minder aantrekkelijk zijn voor de melkleverende melkveehouder.

Caps Angela 3 van Caps Angela 1 (VG-87 Fageno) gaf als vaars (in 329 dgn) 9.353 kg melk met 4,49% vet en 3,77% eiwit. - Foto: Anna Joosse
Caps Angela 3 van Caps Angela 1 (VG-87 Fageno) gaf als vaars (in 329 dgn) 9.353 kg melk met 4,49% vet en 3,77% eiwit. - Foto: Anna Joosse

Meer neutraal

Caps Angelo van KI Kampen heeft de fokwaarde iets anders opgebouwd. Toch ook nog altijd bijna 1.400 kilo melk maar nagenoeg neutraal in de gehalten (+0,05% vet en -0,03% eiwit). Daarmee realiseert hij 114 kilo vet en eiwit en met een passende levensduur en 110 voor exterieur komt hij uit op 306 NVI. De Riverboy-zoon komt uit Caps Angela 3 van maatschap Captein uit Biddinghuizen (Fl.). Deze VG-87 Fageno-dochter gaf in haar eerste lactatie in 329 dagen 9.353 kilo melk met 4,49% vet en 3,77% eiwit. Zij komt uit Fidelity-dochter Caps Angela 1. Deze koe heeft tot dusver een levensproductie (in 1.511 dagen) van 62.415 kilo melk met 3,99% vet en 3,53% eiwit.

Ook KI Samen heeft voor de roodbonte melkveehouders twee stieren paraat. Daarvan is Red River nieuw. Een gelijksoortige stier qua vererving als zijn halfbroer bij KI Kampen. Ook deze stier kent Riverboy als vader en is eveneens neutraal op de gehalten. En ook hij heeft levensduur, gezondheidseigenschappen en exterieur dik op orde. De moeder van deze stier is Huntje Holstein Anemoon 117. Zij is een 86 punten dochter van Fraiko en gaf in haar eerste lijst 9.725 kilo melk in 306 dagen met 4,14% vet en 3,68% eiwit.

Huntje Holstein Anemoon 117 VG-86, Fraiko) gaf in haar eerste lijst (306 dgn) 9.725 kg met 4,14% vet en 3,68% eiwit. - Foto: Alex Arkink
Huntje Holstein Anemoon 117 VG-86, Fraiko) gaf in haar eerste lijst (306 dgn) 9.725 kg met 4,14% vet en 3,68% eiwit. - Foto: Alex Arkink

Zwartbont

Bij zwartbont valt op dat CRV drie Regard-zonen brengt. Alle drie ook hoog in melkvererving, waarvan Rodeo en Ebonit wel de gehalten, met name vet, er goed bijhouden. Ook zijn er drie zonen van Icone. Een bij CRV, een bij GGI en een bij Masterrind. Ten opzichte van de roodbonte stieren zijn de zwartbonten wat minder extreem. Nog altijd hebben de meeste stieren wel een flinke melkvererving, maar de eiwitgehalten zijn veel minder negatief en een flink deel van de stieren vererft positief in vetgehalte. En dat is op dit moment wel de drager van de melkprijs, dus in de verbetering van de melkveestapel is een plusje daar helemaal niet verkeerd.

Nationaal Proefstierenoverzicht
Klik op de tabel voor een vergroting

Of registreer je om te kunnen reageren.