Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Groot Amerikaans melkveebedrijf in opspraak

Amerika’s grootste biologische melkveebedrijf Aurora Organic Dairy is in opspraak na publicatie van een artikel en filmopnames door The Washington Post.

De website meldt dat de koeien van Aurora Organic Dairy maar beperkt weidegang krijgen en daardoor niet voldoen aan de door de overheid gestelde eisen. Aurora Organic Dairy laat op zijn website weten zich van geen kwaad bewust te zijn en zich aan alle door de overheid gestelde regels te houden.

Een journalist van The Washington Post bezocht het melkveebedrijf Colorado High Plains acht keer in de maanden augustus, september en oktober 2016. Hij controleerde onder meer met behulp van een drone hoeveel van de 15.000 koeien buiten liepen. Op de beelden is te zien dat de koeien voornamelijk gevoerd worden in feedlots. Geen enkele keer liep volgens The Washington Post meer dan 10% van de koeien buiten in grasland.

Vetzuursamenstelling gecontroleerd

Ook werd de biologische melk afkomstig van dit bedrijf gecontroleerd op haar vetzuursamenstelling. De uitkomsten werden vergeleken met melk afkomstig van andere biologische en gangbare melkveebedrijven. Uit het vergelijk bleek dat de samenstelling dichter bij de melksamenstelling van gangbare melkveebedrijven ligt dan biologische melkveebedrijven.

Aurora geeft aan teleurgesteld te zijn in het feit dat de journalist van The Washington Post niet op een uitnodiging is ingegaan om het bedrijf te bezoeken voor tekst en uitleg. Daarbij zou een bepaalde vetzuursamenstelling van melk geen wettelijke voorwaarde zijn en daarbij afhankelijk zijn van meer factoren dan alleen weidegang. Het melkveebedrijf geeft aan te voldoen aan de voorwaarden voor bio van minimaal 120 dagen weidegang en 30% van de drogestofopname door grazen in de wei.

Vragen over werkwijze biologische bedrijven VS

In de afgelopen jaren is de markt voor biologische zuivel in de VS enorm gegroeid naar een jaaromzet van € 5,5 miljard. Relatief kleine biologische melkveebedrijven beklagen zich over grote biologische bedrijven die in het zuidwesten van de VS uit de grond worden gestampt en stellen vragen over hun werkwijze.

Laatste reacties

  • koestal

    Veel vragen over de werkwijze

  • farmerbn

    Tja, wat is bio?

  • NoordHollander

    alleen voor de prijsverschillen bio melk leveren dat gebeurt niet alleen in de usa......

Of registreer je om te kunnen reageren.