Rundveehouderij

Achtergrond

‘Veel vleesbestellingen via Facebook’

Edwin en Esther Schonewille houden vleesvee en verwerken zelf rundvlees van hun eigen vee. De vleesbestellingen via Facebook en internet nemen sterk toe.

De grondverzetmachines op het erf van de Schonewilles maken direct duidelijk dat het houden van vleesvee niet hun enige economische activiteit is. “We zijn al 20 jaar actief in grondverzet”, vertelt Edwin Schonewille, die in 2004 zijn eerste twee Belgisch Witblauwe kruislingen kocht.

Pas nadat hij en zijn vrouw in 2008 in Nieuweroord gingen wonen, dacht het stel verder na over doorgroeien met vleesvee. In 2010 is een vleesveestal gebouwd, in 2015 investeerden ze € 30.000 in een slagerij en boerderijwinkel. “We hadden liever de stal groter gebouwd, maar kregen daarvoor helaas niet de benodigde vergunningen”, vertelt Edwin.

Edwin Schonewille kruist veel Limousin en Blonde d’Aquitaine met Belgische Witblauw, dat levert een goede vleeskwaliteit op. De dieren staan deels nog in een aanbindstal. - Foto: Ronald Hissink
Edwin Schonewille kruist veel Limousin en Blonde d’Aquitaine met Belgische Witblauw, dat levert een goede vleeskwaliteit op. De dieren staan deels nog in een aanbindstal. - Foto: Ronald Hissink

Het meeste vee fokt het bedrijf zelf op. Jaarlijks kopen ze zeven of acht vaarzen van zo’n 7 maanden oud aan. “Ik kruis nu veel Limousin en Blonde d’Aquitaine met Belgisch Witblauw, omdat vlees van dikbillen te duur is om in onze regio goed te verkopen.” Volgens Edwin zit er iets meer vet in het vlees van de kruislingen, waardoor klanten de smaak erg waarderen. “We willen ook af van keizersneden. Daarom selecteer ik in de fokkerij op de grotere kruislingen voor aanwas.”

Het inkruisen van robuuste rassen als Limousins en Blondes verhoogt het aantal natuurlijke kalvingen. - Foto: Ronald Hissink
Het inkruisen van robuuste rassen als Limousins en Blondes verhoogt het aantal natuurlijke kalvingen. - Foto: Ronald Hissink

Het jongvee en de zoogkoeien lopen zomers in de weide. “Ze doen het goed op alleen vers gras en mineralen via een likemmer. De knoflook in de emmer werkt tegen vliegenoverlast”, zegt Edwin. Droge koeien krijgen alleen kuilgras en mineralen. Slachtkoeien krijgen 3 maanden voor de slacht een aanvulling van mais, muesli en mestbrok.

Goed uitsnijden karkas is een vak

Edwin verzorgt het vee. Esther heeft 15 jaar een kapsalon gehad, maar heeft nu de handen vol aan de vleesverwerking en -verkoop. Ze steken allebei veel energie en arbeid in het bewerken en verpakken van het vlees. Edwin ging in de leer bij slachterij Griendtsveen in Hoogeveen om het uitbenen van runderkarkassen goed in de vingers te krijgen. “Ik heb ook veel geleerd van een vriend van mij, die slager is geweest.” Via Weidelco Foodpartners in Zwolle is de nodige ervaring opgedaan met vleesverpakkingen en het mengen van kruiden.

Edwin en Esther verwerken en verpakken het rundvlees in een goed uitgeruste vleesverwerkingsruimte aan huis. - Foto: Ronald Hissink
Edwin en Esther verwerken en verpakken het rundvlees in een goed uitgeruste vleesverwerkingsruimte aan huis. - Foto: Ronald Hissink

Edwin helpt mee met het uitbenen en versnijden van het karkas in de slachterij. “Daarna doen we de verdere verwerking en verpakking aan huis. Alleen als we zelf bijdragen aan de vleesverwerking, kunnen we er iets aan verdienen”, zegt Edwin. Schonewille laat alleen koeien slachten voor de vleesverkoop. Jaarlijks gaat het om twaalf koeien, die 300 tot 400 kilo karkas opleveren. “Als de helft van het vlees al is verkocht, laten we weer een koe slachten”, zegt Esther. “Als we woensdag uitsnijden, kunnen klanten donderdag verse pakketten ophalen.” Stierkalveren worden verkocht aan stierenmesters of aan veefokkers.

‘Alleen als we zelf bijdragen aan de vleesverwerking, kunnen we er iets aan verdienen’

Groeiende verkoop via internet

De ondernemers schatten dat 60% van het vlees aan huis verkocht wordt. Het gros van de klanten komt uit de directe omgeving. Ook een restaurant in de buurt wil vlees afnemen. “Er zijn mensen die 50 tot 70 kilometer rijden om vlees bij ons op te halen. In de zomer zien we veel toeristen die graag vlees meenemen naar huis”, zegt Esther. De overige 40% van het rundvlees gaat diepgevroren in thermozakken per post naar klanten in heel Nederland. De verzending gebeurt door Post NL Food verzendservice.

Klanten kunnen vaste vleespakketten van 10 kilo bestellen of zelf pakketten samenstellen met producten naar eigen keuze. “Sinds we actief zijn op Facebook en onze website in de lucht hebben, zien we het aantal bestellingen via het web sterk toenemen”, vertelt Esther enthousiast.

‘Sinds we actief zijn op Facebook zien we het aantal bestellingen via het web sterk toenemen’

Favoriete producten zijn hamburgers, schnitzels, worst en stoofvlees. “We krijgen erg veel positieve reacties over de vleessmaak van zowel rund- als varkensvlees.”

Ook varkensvlees van de buren in de verkoop

Sinds april verkoopt het vleesveebedrijf ook varkensvlees. Elke twee weken laten ze een varken slachten, afkomstig van een bedrijf uit de buurt. In de eigen slagerij vindt de vleesverwerking plaats. “We verkopen alleen vlees van zeugen om berengeur te voorkomen. Castreren gebeurt steeds minder met risico op berengeur en dat willen klanten niet”, weet Esther.

Zoeken naar locatie voor uitbreiding

In 2013 hadden Edwin en Esther plannen naar Canada te emigreren om daar vleesvee te houden. “Alles was rond, maar vanwege persoonlijke omstandigheden ging dat niet door. We zoeken nu in onze omgeving een locatie waar we kunnen uitbreiden met vleesvee. Want daar zit zeker muziek in”, is de ervaring van het echtpaar, dat het graag goed wil aanpakken met de bouw van professionele, diervriendelijke stal. “Het is mooi als het vee vrij kan bewegen, bijvoorbeeld in een moderne pot- of hellingstal. En we willen wat meer grond bij huis. Want vee in de wei is altijd nog het beste visitekaartje voor de vleesverkoop.”

‘Vee in de wei is altijd nog het beste visitekaartje voor de vleesverkoop’

Of registreer je om te kunnen reageren.