Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Bookem heerst wereldwijd in de top

Bookem is wereldwijd dé stier. Hij laat in productie, exterieur en functionele kenmerken weinig steken vallen. Maar perfect is zelfs Bookem niet.

Acht jaar oud is Bookem nu. Wereldwijd hebben al heel wat koeien genen van hem, en dat worden er nog veel en veel meer via talloze (klein)zonen. Deze indexdraai stijgt hij naar 346 NVI. Hij moet alleen zijn zoon Danno (384 NVI) op ruime afstand voor zich dulden. In de Interbull-lijst staat zijn zoon Rookie met 379 NVI op kop.

De-Su 521 Bookem (Planet keer Ramos) in volle glorie bij het KI Station van Select Sires in Ohio. De ruim acht jaar oude wereldster is nog volop in productie. - Foto: WWS
De-Su 521 Bookem (Planet keer Ramos) in volle glorie bij het KI Station van Select Sires in Ohio. De ruim acht jaar oude wereldster is nog volop in productie. - Foto: WWS

Bookem laat weinig steken vallen

De kracht van Bookem is dat hij over de volle breedte weinig steken laat vallen. De productie zit op een goed niveau met € 301 Inet, exterieur op 110 en de functionele kenmerken maken indruk; levensduur +772 dagen, uiergezondheid 107, vruchtbaarheid 105 en klauwgezondheid 104.

In Nederland tellen vanaf deze draai voor het eerst ook de vierde en vijfde lactatie mee. Daardoor stijgen laatrijpe stieren.

Fokkerij drijft weg van boerenverstand

Wanneer we naar de achtergrondinformatie van Bookem kijken, staan er toch vreemde gegevens. De wereldster heeft als zwak punt namelijk zijn laatrijpheid (90). Voor de eerste lactatie, waarin 340 dochters uit Nederland en Vlaanderen zitten, scoort Bookem een Inet van € 308. In de tweede draai, met 162 dochters, stijgt hij naar € 329 Inet. In de derde lactatie, met 45 dochters, zakt hij fors naar € 205 Inet. Dat lijkt te kloppen met zijn cijfer voor laatrijpheid. Maar in de vierde lactatie, met één dochter, stijgt zijn Inet weer naar € 344 en de vijfde (zonder dochters) naar € 351. Ook zijn celgetal stijgt plotseling fors. Eerste lactatie 107, dan 108, 106 en in de vierde en vijfde lactatie 110. Of de cijfers kloppen of niet, de fokkerij drijft steeds verder weg van het nuchtere boerenverstand.

Aprildraai stierindex

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Danno verstevigt koppositie

In de nationale lijst schiet Danno richting 400 NVI. Zijn Inet stijgt € 33, de levensduur is 112 dagen hoger en de drie punten extra voor dochtervruchtbaarheid, zorgen er mede voor dat zijn NVI 27 punten stijgt. Zijn exterieur- en beenscore zag de Bookem-zoon twee punten zakken. Wellicht heeft de koploper er nog het meest last van dat zijn melksnelheid nog een puntje daalde naar 89.

Met de melksnelheid is een ander aandachtspunt van Bookem genoemd. Bij meerdere zonen is een lage melksnelheid zichtbaar, zoals bijvoorbeeld Doorman (90). Maar McCutchen, die opnieuw stijgt, scoort voor melksnelheid daarentegen 103.

De aprildraai valt vooral op door het grote aantal stijgers in NVI en Inet. Balisto herstelde zich na de klap in december, toen hij 76 NVI verloor. Nu pakt hij 41 terug. Andere zonen van Bookem die flink stijgen zijn Pepe (+47), Doorman (+74), Big Point (+34) en Boss (+40).

Vitesse debuteert als fokstier met bijna 1000 dochters en maakt indruk met benen en klauwgezondheid. Hier dochter Lucille 12 van VOF de Jongh uit Lienden. - Foto: Alex Arkink
Vitesse debuteert als fokstier met bijna 1000 dochters en maakt indruk met benen en klauwgezondheid. Hier dochter Lucille 12 van VOF de Jongh uit Lienden. - Foto: Alex Arkink

Nieuwelingen

Vitesse is door CRV als jonge stier al op de kaart gezet, waardoor hij nu met bijna 1.000 dochters debuteert als fokstier. Vitesse (Gravity keer Jardin) levert, naast ander bloed, hoge gehalten en scoort 109 voor klauwgezondheid en benen. KI Kampen heeft twee nieuwelingen. Winnetoe (Windbrook keer Jorryn) is een echte gehaltenstier met eveneens 109 voor klauwgezondheid. Winnetoe scoort 113 voor totaal exterieur, met 114 voor uiers. Top Secret is een zoon van Danillo uit een Boltonmoeder en scoort 110 totaal exterieur. KI Samen ziet Ashburton met 179 dochters debuteren. Deze Maik-zoon vererft ruim 1000 kilo melk en laat weinig steken vallen. Zijn halfbroer Malki steeg 40 NVI, onder meer door een stijging van € 121 Inet.

Exterieurkanon bij rood

Roodbont zit al een tijd te wachten op nieuwe toppers. Met Jotani is er in ieder geval weer een exterieurkanon, met 117 totaal. Daarbij maken de benen met 115 indruk. Jotani (Jotan keer Konvoy) komt uit de Julia-familie waaruit ook koploper Bolero, Red Cliff en Julandy afkomstig zijn. Voor productie is de Kampenstier gewoontjes met een Inet van € 87. Hetzelfde geldt voor meer nieuwkomers bij roodbont. Kratos (Maniac keer Classic) van KI Samen scoort € 71 Inet. CRV ziet Colorado debuteren met € 56 Inet en Valentino met € 129. Colorado (Arroyo keer Lawn Boy) scoort een fraaie 113 voor totaal exterieur.

CRV heeft de hoogste debutant nog niet opgestart. Animator (Camion keer Mascol) scoort beter voor productie (€ 231 Inet) en scoort een fraaie 108 voor klauwgezondheid. KI Kampen ziet tenslotte Martijn verdienstelijk debuteren met dochterinformatie. Deze Ideal-zoon uit een Kian-moeder scoort € 214 Inet met 108 voor totaal exterieur. GGI ziet de Duitse stier Fageno de eerste Nederlandse cijfers krijgen, waarmee hij 30 NVI stijgt. Fageno (Fidji keer Ruacana) is echt outcross. De stier heeft een zeer lage verwantschapsgraad van 7%.

Samenvattende tabel stierindex april

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Eerste roodfactor Bookem-zoon in top NVI-lijsten

Rookie behoudt de koppositie in de Interbull-lijst met een NVI van 379, vijf punten lager dan zijn halfbroer Danno. Rookie steeg deze draai 337 dagen levensduur naar maar liefst 1032 dagen. Daarnaast maakt hij indruk met 111 uiergezondheid. Op de tweede plek staat eveneens een zoon van Bookem, maar dan met de roodfactor. De Duitse stier Bolt is afkomstig uit een Spencer-moeder en heeft nog maar 13 dochters in zijn productie-index. Ook Bolt scoort hoog voor levensduur (738 dagen) en uiergezondheid (109) en vererft +0,10% eiwit.

Prille cijfers hebben ook de twee Mogul-zonen van ABS Heemskerk. Commander heeft 85 dochters in zijn productie-index en nul in de exterieurscore. Zijn exterieurscore wordt voorspeld op 113. Silver zag zijn productie flink stijgen naar bijna 2.000 kilo melk.

Semex heeft met Capital Gain ook een echte melkstier. De zoon van McCutchen stijgt € 142 Inet en vererft nu ruim 2.500 kilo met lage gehalten (-0,33% vet en -0,35% eiwit). Semex ziet ook Lautrust flink stijgen in productie en NVI. Deze zoon van Sudan laat weinig fouten zien en scoort 111 voor totaal exterieur.

Ook Altagenetics ziet diverse stieren flinke productiewinsten boeken. AltaBGood, AltaCR en AltaPITA stijgen ongeveer € 60 Inet.

Mooie uiers, daar genieten veehouders van. Uiers zijn bij veel Holstein stieren een sterk onderdeel en dragen zo fors bij aan de exterieurscore. - Foto: Henk Riswick
Mooie uiers, daar genieten veehouders van. Uiers zijn bij veel Holstein stieren een sterk onderdeel en dragen zo fors bij aan de exterieurscore. - Foto: Henk Riswick

Rumbo pakt met forse stijging koppositie

Met ruim 100 extra dochters pakt Fleckvieh-stier Rumbo stevig de koppositie. Hij pakt er 59 NVI bij en komt op 282 NVI op dubbeldoelbasis. De populaire Rau-zoon van CRV stijgt € 26 Inet, vooral door extra liters, die nu op +1.654 kilo uitkomt. Zijn gehalten dalen licht naar -0,21% vet en -0,09% eiwit. De hoge NVI-winst komt met name door vier extra punten voor exterieur, nu 106. Beenwerk blijft zijn sterke onderdeel met 107. Maar ook met 108 uiergezondheid en +508 dagen levensduur maakt Rumbo indruk.

Op de tweede plek staat Vanstein (224 NVI), terwijl oud-koploper Zauber 38 NVI verliest en nu op 216 NVI staat.

Bij MRIJ blijft Rudolf Dn koploper, maar komt nieuweling Flavio dichtbij met 140 NVI. Deze zoon van Donald 563 is een echte melkstier met +1.455 kilo melk met lage gehalten (-0,46% vet en -0,19% eiwit). Voor exterieur scoort de CRV-stier 102 met 103 voor uiers. KI Samen ziet Merlijn 20 NVI stijgen. Deze zoon van Baltimore maakt indruk met 106 voor uiers.

Marcello, eveneens een zoon van Baltimore, was de nieuweling tijdens de vorige indexdraai. Nu is zijn dochteraantal verdubbeld, maar verliest hij fors. Zijn NVI daalde 37 punten naar 47 NVI en zijn exterieur keldert van 104 naar 99.

Eén reactie

  • NoordHollander

    Mooie opsteker voor Samen met de twee Maik zonen in de top; ook het laten meewegen van meerdere laktaties is een goede zaak; stierkalfjes van vaarsjes zonder lijst wordt hopelijk snel verleden tijd; de gegevens wijzen niet uit dat je levensduur etc, moet verachten immers............

Of registreer je om te kunnen reageren.