Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Problemen Huishan betreffen niet alleen geld, ook vertrouwen

De problemen bij Huishan Dairy betekenen ook problemen voor FrieslandCampina. Die betreffen niet alleen geld, maar ook vertrouwen in de partner en het product ervan. FrieslandCampina zegt er bovenop te zitten, maar vertelt niet hoe.

Wat eind vorige week de snelle koersval bij China Huishan Dairy precies in gang zette, is voer voor speculatie. Was het aandelendumping door financieel directeur annex minnares van topman Yang Kai, mevrouw Ge Kun? Waren het financiers die hun vertrouwen opzegden, of waren het de zenuwen van grote aandeelhouders?

Feit is dat China Huishan Dairy diep in de problemen zit en dat veel energie nodig is om het bedrijf weer op de rails te krijgen. Voor FrieslandCampina verontrustend, omdat Huishan partner is in joint venture Friesland Huishan Dairy en de aanvoer van melk verzorgt. Dat is volgens het verhaal niet zomaar melk, maar melk van koeien die met lokaal gras zijn gevoerd.

Melkaanvoer veiligstellen

FrieslandCampina volgt de situatie daarom met argusogen. Of topman Roelof Joosten zelf afreist, wil het bedrijf niet zeggen. Evenmin wil het reageren op berichten dat het een ‘strategische investering’ zal doen in Huishan. FrieslandCampina zal wel al het mogelijke doen om de melkaanvoer veilig te stellen, zoveel is duidelijk. De uitrol van kindervoedingsmerk Dutch Lady moet doorgaan. Daar is zwaar in geïnvesteerd (€ 90 miljoen in de joint venture en € 27 miljoen in aandelen Huishan). Bovendien zijn de banden met het Nieuw-Zeelandse Synlait juist verbroken.

Twijfel over handelen Huishan

Nu heeft de lokale overheid in Jaoliung al toegezegd om grond over te nemen van Huishan, zodat die weer kasgeld heeft. Daarmee is één probleem deels opgelost, maar het andere juist vergroot. Aan de basis van de problemen bij Huishan ligt twijfel over het handelen van Huishan; doet het wel wat het zegt te doen? Het zegt dat het al zijn melkvee voert met gras uit eigen weides in Noordoost-China. Daardoor zou het lagere productiekosten (vooral voerkosten) hebben dan de concurrentie. Het was ook de reden dat FrieslandCampina ermee in zee wilde. Landverkoop helpt dan niet.

Een rapport van hedgefonds Muddy Waters gooide een steen in de vijver en noemde Huishan ‘a fraud’, want: massale voerimporten uit de VS, niet-bestaande melkveebedrijven, stiekeme onttrekkingen door Yang Kai en ga zo maar door.

Nog geen oplossing

Huishan en ook FrieslandCampina deden het eerst af als onzin, maar komen daar niet meer mee weg. Bovendien geven de cijfers van Huishan zelf ook aanleiding tot vragen over bijvoorbeeld voerkosten en melkproductie. Een oplossing is er nog niet.

Laatste reacties

 • mtseshuis

  Beerput....

 • koestal

  Opmerkelijk is de rol van mevrouw Ge Kun,die had ook veel aandelen

 • alco1

  En daar zat de FC bovenop!!!!

 • H.Grotenhuis1

  Waar is de control-functie van RFC geweest? Een investering van 127 mln euro in een veraf gelegen oord vraagt toch om een nauwlettende controller.
  Welke risico's zijn er nog meer verbonden aan deze samenwerking?
  Al met al zal de prestatietoeslag over 2017 dus wel eens kunnen tegenvallen.

 • Bennie Stevelink

  Ter verduidelijking: het probleem zit niet bij de joint venture die onder controle staat van FC en gezamelijk eigendom is van FC en Huishan.
  Het probleem zit alleen bij Huishan die volledig Chinees is en waar FC geen controle op heeft.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.