Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Steeds minder jonge stieren voor handel en geluk

Er worden minder jonge stieren ingezet waarbij ook nog een groter deel afkomstig is van enkele bedrijven.

De tijd lijkt voorbij dat ki’s veehouders verleiden om hun jonge stieren uit te testen om een betrouwbare fokwaarde te krijgen. De inzet van jonge stieren neemt maand op maand af en blijkbaar zijn er genoeg veehouders voor wie het niet uitmaakt hoe hoog de prijs ligt. Voor de helft van de jonge stieren wordt meer dan € 19 per rietje gevraagd. De goedkoopste jonge stieren worden voor € 4,50 aangeboden en de duurste voor € 40. De prijsverschillen zijn tegengesteld aan de verwachtingswaarden want het maakt niet uit of er nu NVI 250 of NVI 300 staat. Beide stieren zijn gelijkwaardig en vallen binnen de foutmarge van schatting.

Ook voor de stierenfokkers geldt dat de spoeling dunner wordt. Steeds minder stieren komen van nog minder koefamilies.

Lekkere melkkoe

Palbo is gefokt door familie Visch in ’t Harde. “Na 30 jaar actief te zijn geweest in de fokkerij, hadden we het helemaal gehad”, zegt Rick Visch. “De resultaten bleven ver achter bij de voorspelling, de vaarzenlichting was zwak en produceerde te weinig. De moeder van Pablo – Christina – is zo’n koe die ik wel waardeer.”

Chistina is nu als 2e kalfs 1,50 meter groot en typeert hij als ‘lekkere koe’ met een geweldige melkdrang die ze over de hele lactatie vasthoudt. Haar moeder Choice (vader Superstition) is een vijfdekalfskoe die makkelijk veel melk produceert. Aandachtspunt in de moederlijn zijn de gehalten.

Big Point-diochter Visstein Christina is de moeder van Pablo. Zij produceerde in haar eerste lactatie in 305 dagen 10223 kg melk met 3.60% vet 3.33% eiwit. - Foto: Alex Arkink
Big Point-diochter Visstein Christina is de moeder van Pablo. Zij produceerde in haar eerste lactatie in 305 dagen 10223 kg melk met 3.60% vet 3.33% eiwit. - Foto: Alex Arkink

Per jaar worden er bij bij familie Visch zo’n 80 stierkalveren op hun erfelijke aanleg getest. Slechts enkele ervan worden door ki’s gekocht. Koole en Liebregts probeert met zijn kennis van handel de stieren te verkopen. Dat Pablo’s eigenschappen gunstig uit de bus kwamen, verwonderde Visch niet. “Pablo was een bijzonder kalf met meer kracht en een breder smoel dan de andere hokkelingen.”

Veel geluk met Ricky

De Ricky-familie kreeg de laatste 10 jaar al veel aandacht. In Nederland begon het met twee Planet zussen die zoveel ‘genetische winst’ hadden dat er niet tegen te melken viel. Willem en Wendy Booij in Benneveld hadden het geluk dat zij één van de Ricky’s op stal hadden en dat er meer aandacht in de fokkerij kwam voor levensduur, want dat kenmerk wordt bij de Ricky’s sterk herkend. Een volgend gelukje was de vroege geboorte van Sterngold-dochter Ricky 2. Zij bracht een goede uiervorm er bij in, een iets andere bloedvoering en zeer krachtige bouw. Haar twee Snowfever-dochters Ricky 8 en Ricky 9 zijn nu de kersen op de taart voor het bedrijf Booij. “Er is interesse voor de fokkerij bij ons, maar dat handel zo kan lopen als de Ricky’s konden wij niet inschatten”, aldus Willem Booij.

Ricky 9 is de moeder van de nu ingezette Rotary en Radiator. Zij produceerde in 305 dagen 10.056 kg melk met 4.11% vet 3.23% eiwit. - Foto: Alger Meekma
Ricky 9 is de moeder van de nu ingezette Rotary en Radiator. Zij produceerde in 305 dagen 10.056 kg melk met 4.11% vet 3.23% eiwit. - Foto: Alger Meekma

Naast hoge fokwaarden en een prima exterieur worden er ook veel embyro’s gewonnen. Ricky 8 is nu einde lactatie 2e kalfs en lijkt meer op haar moeder, namelijk groot en sterk. Daarbij lijkt Ricky 8 wat meer breedte en rondheid door te geven aan de volgende generatie. Van Ricky 8 test CRV drie zonen: Rodeo, Ranger en Rush Hour. Ricky 9 is de moeder van de nu ingezette Rotary en Radiator. Volgens Willem Booij is Ricky 9 wat kleiner en fijner dan haar volle zus, maar ook voorzien van een degelijke bouw en goede conditie.

Nationaal Proefstierenoverzicht
Klik op de tabel voor een vergroting

Eén reactie

  • JanP62

    Dit is een slecht geschreven artikel. Veel te snel ik elkaar geflanst, slechte kop, slechte onderbouwing, veel suggestie, te veel natte vingerwerk. Jammer Boerderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.