Rundveehouderij

Achtergrond 11 reacties

Melkveestapel moet fors omlaag

Generieke afroming van fosfaatrechten voor melkvee in 2018 betekent een krimp van de melkveestapel met circa 110.000 koeien ten opzichte van 2 juli 2015. Voor die tijd zal de melkveestapel al 50.000 koeien moeten krimpen.

Dat is het gevolg van de invoering van fosfaatrechten per 1 januari 2017. In 2017 moet de fosfaatproductie door de melkveestapel terug naar het niveau van 2 juli 2015. In 2018 moet de fosfaatproductie dan weer gelijk of lager zijn dan het niveau van 2002, dat is het binnen de melkveesector zelf afgesproken fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo per jaar.
Staatssecretaris Martijn van Dam maakte de voorstellen afgelopen week bekend. Bedrijven met melkvee krijgen fosfaatrechten op basis van de aantallen per 2 juli 2015. Het aantal dieren van de categorie 100, 101 en 102 maal de zogenoemde forfaitaire fosfaatproductienorm bepaalt het aantal rechten dat een bedrijf krijgt.

Op 1 juli 2015 produceerde de Nederlandse melkveestapel circa 90,4 miljoen kilo fosfaat. Op 1 januari 2016 was dat opgelopen naar circa 93 miljoen kilo. Dat is gebaseerd op een eigen berekening van Boerderij op basis van de I&R gegevens. Ten opzichte van 1 januari 2016 zal de totale fosfaatproductie dan in ieder geval met bijna 3% oftewel bijna 2,5 miljoen kilo moeten dalen. Om uit te komen op de 84,9 miljoen van het fosfaatplafond moet de fosfaatproductie in 2018 nog eens 6% omlaag. 1 miljoen kilo fosfaat komt ongeveer neer op de fosfaatproductie van 20.000 melkkoeien met een melkproductie van 8.000 kilo inclusief bijbehorend jongvee. De totale melkveestapel zou volgens deze berekening dan in 2017 al moeten dalen met bijna 50.000 koeien en opzichte van 1 januari 2016.

Nog eens 6% afromen

De volgende stap in 2018 gaat via een generieke afroming op de fosfaatrechten op basis van 2 juli 2015. Dat betekent nog eens 6% afromen, in totaal circa 5,5 miljoen kilo fosfaat. Dat komt neer op circa 110.000 koeien met jongvee minder dan op 1 juli 2015. 
Op individuele bedrijven komt de krimp ongetwijfeld veel harder aan dan de maximaal 8% generieke korting in 2018 waar in het voorstel over wordt gerept. De benodigde 6% generieke korting zal namelijk hoger moeten zijn om extensieve bedrijven deels te kunnen ontzien en ruimte te scheppen voor knelgevallen. Maar veel meer rek dan een kleine 2 miljoen kilo fosfaat zit daar niet in als Van Dam vasthoudt aan maximaal 8% generieke korting. Extra ruimte is dan afhankelijk van de afroming bij het verhandelen van rechten.

Lees alles over fosfaatrechten in het dossier. Blader ook door de interactieve tijdlijn!

Laatste reacties

 • haj146

  Het is van de zotte hier in nl. Tijd dat we eens naar den haag gaan met z'n allen. Hier 4 koeien meer en moet er straks 8 of misschien nog wel meer inleveren. 12 jaar bezig geweest voor nieuwbouw en alles voor niks. Schandalig kloten land dit

 • deB.


  Schofterig beleid, we laten ons ALLES maar gebeuren in dit miezerige landje!!

  Waarom houden we überhaupt nog koeien, alleen maar om alle shit op onze nek te halen. Ben er ook zo'n beetje klaar mee ook, om het pispaaltje te zijn.

  Ons pakken op fosfaat terwijl er 1 miljoen koeien minder zijn dan in jaren 80!!! Dat terwijl vanaf die tijd ruim 4 miljoen auto's bijgekomen zijn die STIKSTOF uitstoten!!
  Dat kan allemaal WEL

 • FUB

  Moet Philips ook 8% minder produceren om de AFVALBERG te verminderen?
  Gaat meneer van Dam straks onze rente en aflossing ook betalen?

 • alco1

  Het verstandelijk niveau van onze overheid is zieltogend.

 • de beul

  Het is niet te geloven!!! Ben je in al die jaren grondgebonden gegroeit,hectares aangekocht om je mest te plaatsen.
  Moet je rechten inleveren voor afroming.
  Hoe duurzaam kunnen we het bedenken,bij wie moeten ze zijn,bij degene die het veroorzaakt hebben!!!
  Maar die schreeuwen nu het hardst!!dat ze benadeeld worden.
  Ja alleen quotum kopen gaf het beste rendement.
  Maar eerlijk is het niet!!!!

 • japie455

  actie!!!!

 • De Waard

  Ondertussen groeit de wereldbevolking, en is er grote angst dat we al die mensen over 20 jaar niet meer kunnen voeden.
  Nu is er al honger op de wereld, vooral in landen waar men niet zo ijverig is als wij Nederlanders......
  Vreemde situatie, hier zitten grotere machten achter, politiek, veel achter de schermen, zoals zo vaak.

 • Attie

  Grondgebonden melkveehouders hebben geen fosfaat probleem.Maar wel een groot probleem als ze het ons afpakken!

 • IkBenBoerHarms

  Het wordt tijd voor een politieke partij in Nederland die eens ECHT opkomt voor de ondernemers in ons land. In Den Haag praten ze alleen over asielzoekers en Turkije, ondertussen gaat onze hele economie naar de knoppen. En boeren en andere ondernemers die nog zo gek zijn om 80 uur in de week te werken, wordt het ondernemen totaal onmogelijk gemaakt.

 • PIETER123

  Attie
  Joris luiendijk zou zeggen net als in zijn boek over de banken ""Kan niet waar zijn""
  Met andere woorden het nationaliseren van landbouwgrond zit nog erg diep bij de PvdA omdat Mansholt zijn trauma als niet oudste zoon geen grond kreeg.

 • veldzicht

  Na vele jaren demoniseren door linkse partijen en actigroepen zitten de boeren in het verdomhoekje en denkt de overheid zich alles te kunnen permiteren.De boeren kregen vergunning een stal te bouwen waar aan een schoenendoos vol eisen en voorwaarden moest voldoen, ook wist ie dat hij bij meer mestproductie als afgesproken hij die mest op verantwoorde wijze af moest zetten aan akkerbouwers ,export of verwerken
  en nu komt v.Dam even zeggen dat telt allemaal niet meer gewoon korten.Dat hoeft ie tegen een garage houder met een nieuwe garage niet te proberen laat de helft maar leeg staan is te veel fijnstof.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.