Rundveehouderij

Achtergrond 25 reacties

Natuurorganisaties blij met ingreep EU bij fosfaatrechten

Natuur- en milieuorganisaties zijn blij met het ingrijpen van de Europese Unie bij de invoering van fosfaatrechten.

In een gezamenlijke verklaring zeggen vijf organisaties dat de melkveehouderijsector verantwoordelijkheid moet nemen. Natuur & Milieu, Vogelbescherming Nederland, LandschappenNL, de Natuur en Milieufederaties en Natuurmonumenten willen onder meer dat de fosfaatrechten niet vrij verhandelbaar worden.

'Laatste hoeder van natuur- en millieubeleid'

"Beschamend dat de Europese Unie nu moet optreden als de laatste hoeder van ons natuur- en milieubeleid, omdat overheid en sector het zo sterk hebben laten afweten", zeg Teo Wams, directeur Natuurbeheer bij Natuurmonumenten. "De staatssecretaris mag geen middel schuwen om orde op zaken te stellen", zegt Nol Verdaasdonk, directeur van de Brabantse Milieufederatie.

Wams: "De slogan van onze grootste zuivelcoöperatie is: het zit in onze natuur. Die slogan zullen we nu samen moeten waarmaken."

Laatste reacties

 • Ja, alle milieuclubs willen de boeren zo snel mogelijk Nederland uit. Dat is geen nieuws

 • landboer

  En wat willen de heren natuurbeschermers dan? Dacht eigenlijk dat natuur iig niet slechter wordt van fosfaatrechten?

 • Fryslanboppe

  Denk dat de veehouder de enigste is die dagelijks met de natuur bezig is 365 dagen per jaar. Geloof niet dat de instanties daar aan toe komen.

 • 344412

  Natuurclubs willen ook geen derogatie, alleen krimp

 • @koeienkunst

  Hongersnood lost alles op.

 • Flepke

  Natuur zelf produceert enorm veel stikstof en fosfaat. Maar daar hoor je niemand over. Rapporten worden onder in de la weg geduwd om vervolgens bij het opruimen richting oud papier te vertrekken.

 • Jan van der Kleij

  Meningen blijven verdeeld. Zou toch een punt zijn wanneer de politiek minder naar activistische natuur- en milieugroepen luistert en meer naar de wetenschap.
  Om de wereldbevolking in 2050 te kunnen voeden, is een verviervoudiging van de fosfaatbemesting van grasland nodig zeggen onderzoekers van Wageningen Universiteit, PLB Netherlands Environment Asessment Agency, Universiteit Utrecht en de FAO in Nature Communications.
  <>

 • Bloemestein

  Deze gesubsidieerde wereldverbeteraars krijgen het nog eens voor elkaar, dat Nederland in een soort Sahel verandert, maar vergeten hierbij dat je van hun ideale natuur de bevolking niet te eten kunt geven, laat staan de groeiende wereldbevolking. Zij streven duidelijk een hongersnood na.

 • Bennie Stevelink

  "Die slogan zullen we nu samen moeten waarmaken", zegt Theo Wams. Hoezo "samen waarmaken"? Het zijn toch de boeren die het moeten waarmaken, die de consequentie moeten dragen dat velen van hun geen toekomt meer hebben. Wat maken natuurorganisaties waar, anders dan aan de zijlijn staan roepen wat ze wensen, waar anderen de offers voor moeten brengen?
  Het lijkt mij heerlijk en tegelijk ook weer walgelijk om lid te zijn van een natuur of milieuorganisatie die alleen maar roept wat ze wensen waar anderen de offers voor moeten brengen.

 • landboer

  Heel goed gezegd Bennie!

 • kleine boer

  SSt de natuurmensen hebben er verstand van overal zie je de ganzen toch in de natuurweiden grazen.... en de bomen allemaal weg door de zure regen zouden ze nu zelf nog steeds denken dat wat zelf zeggen klopt? Zie oostvaardersplassen maar als voorbeeld.... Een boer kan gerust zeggen het zit in onze natuur hun dus duidelijk niet!!!

 • bnieuwen

  En over 20 jaar hebben we hier allemaal honger als we met dit infantiele EU-beleid zo doorgaan. Op een goede manier met mens, milieu en dier omgaan is OK maar je kunt het overdrijven.
  De EU is tot een onbeschofte, infantiele en criminele diktatuur gemuteerd. Hoogste tijd om Juncker en zijn zuipmaatjes naar huis te sturen.

 • NoordHollander

  beschamende teksten van de natuurorganisaties
  je zou haast je lidmaatschap per direkt beeindigen!!!

 • gjsteenwijk1

  Dat de natuur-milieuorganisaties zich door middel van een persbericht zich in de fosfaatrechten discussie mengen is EENZIJDIG en BESCHAMEND !
  Het is niet in het algemeen belang en zeker niet in belang van de veehouderij als de gronden nog meer gaan verschralen .
  Momenteel telt de mest die verwerkt en word geexporteert nog mee voor het fosfaatproductie plafon . Een dringend beroep op de natuur en milieu organisaties om te pleiten in Brussel ,voor opheffing va deze dwaling. MOGELIJK DAT WE DAN SAMEN VERDER KUNNEN .

 • DJ-D

  Voer fosfaatrechten in voor alle ganzen en alle rovers van de weidevogels met als referentiedatum 2 juli 1990.
  Maak een plafond voor de arme grazers in de ovp.

  Dat heeft echt zin en zal de natuur een boost geven.
  Verder wel eens met ze. Ben ook blij dat de eu heeft ingegrepen namelijk. Opzouten met die rechten! Gewoon evenwichtsbemesting en waterkwaliteit meten op de belgische manier.
  Durf te stellen dat dan veel neptuurgebieden boven de norm komen.

 • 1455

  Verbijsterend als je dit leest
  een boer is nog verantwoordelijk voor zijn vee
  en anders wordt hij er direkt op aan gesproken
  als je dan die natuur organisatie als natuurmonumenten ziet
  die de boel de boel maar laad op een stuk terein van hen waar in een paar jaar het wild bijna vertien dubbeld en in de hele omgeving schade en aanrijdingen veroorzaakt met soms fatale aflopen
  en dan nog niet eens te spreken over dier wel zijn
  die Mensen willen bij de boer de boel gaan recht zetten

 • jadrost

  In mijn MAS tijd vertelde een politiek deskundige mij eens hoe de linkse politiek zich op marxistische wijze bedient om te ontwrichten en uiteindelijk een dictatuur over te houden. Na de val van het ijzeren gordijn heeft links zich massaal op het milieu gestort en zie wat er gebeurt. Ontwrichting van; agrarische sector met alles wat er mee te maken heeft, uitzonderlijke vergunningen, inspraak mogelijkheden, tegenwerking door milieu clubs van diverse aard met nota bene gemeenschapsgeld en sponsoring door loterijen. Op het moment dat men alles van je weet leeft men in een dictatuur. Agrariërs let op wat je gaat stemmen.

 • jadrost

  In mijn MAS tijd vertelde een politiek deskundige mij eens hoe de linkse politiek zich op marxistische wijze bedient om te ontwrichten en uiteindelijk een dictatuur over te houden. Na de val van het ijzeren gordijn heeft links zich massaal op het milieu gestort en zie wat er gebeurt. Ontwrichting van; agrarische sector met alles wat er mee te maken heeft, uitzonderlijke vergunningen, inspraak mogelijkheden, tegenwerking door milieu clubs van diverse aard met nota bene gemeenschapsgeld en sponsoring door loterijen. Op het moment dat men alles van je weet leeft men in een dictatuur. Agrariërs let op wat je gaat stemmen.

 • hrkanger

  allemaal wat kortzichtig die organisaties met hun nep natuur.
  ga eens met het wereldnatuurfonds praten kom je er achter dat ze in de EU geen verstand hebben van natuur.
  de WNF zegen net als de kliek van Gerda Verburg (FAO) dat we hier juist meer moeten produceren om de regenwouden te reden en dat heeft meer invloed op het klimaat. en dat lijkt mij duurzame natuur is beter dan onze nep natuur.
  wat we toch niet kunnen onderhouden!
  ik denk dat we in de EU en in Nederland een een brede visie moeten maken die meer werkt op wereld weid vlak en minder op het kortzichtige baantjes redden in de politiek en ambtelijk apparaat.
  en een beleid maak je niet voor een jaartje of wat maar dat moet duurzaam en dat betekent meer dan 25 jaar. hebben ze ook de mond van vol maar duurzaamheid kunnen ze ook al niet uitvoeren. de EU heeft geen duurzaam beleid is niks ander dan een lux woord voor de politiek wat ze ook niet begrijpen.
 • Kleinekazenboerderij

  Helemaal met de vorige schrijvers eens.
  Stop met deze linke linksers te praten want
  ze hebben heel andere bedoelingen.

 • koestal

  zolang de laatste hectares landbouwgrond in Nederland niet veranderd zijn in natuur,zijn deze lieden niet tevreden,voedsel kun je ook uit verre landen halen vinden zij,veel voedsel komt nu uit supermarkten en dat is ook zoiets

 • hspons

  De natuurorganisaties moeten juist blij zijn met fosfaatrechten.
  Die zorgen dat hier in Nederland niet meer fosfaat in de natuur komt.
  De fosfaat, die gebruikt wordt zorgt dat er genoeg voeding komt en blijft komen voor ieder.
  Niet verhandelbaar heeft hier niets mee te maken. Dit is niet meer als herverdelen onder de boeren die overblijven c.q. die nog boer willen blijven.

 • vandenbrandcv1

  Kan zo maar zijn dat STAS niet haar best heeft gedaan, om bewust probleem te laten ontstaan. Hoe kan het anders zijn dat de STAS volgens de Memorie van Toelichting weet het staatssteun was en vervolgens zich onvoldoende inzet om een akkoord uit Brussel te krijgen. Er zijn groepen die niet naar doelen kijken maar alleen naar middelen. Het wordt tijd te stoppen met berekenen en over te gaan tot meten zodat de relatie milieu vs vee echt duidelijk wordt.

 • boergert

  waarom is er nog geen fosfaat plafond voor de grote grazers van Nat.Mon.?

 • oorspronkelijk

  vraagtekens
  moeilijk te vormen mening voor mij omtrent natuur/milieu
  begin 70er jaren ontstaan de eerste actiegroepen
  tot nu toe heeft agrarisch Nederland bijna onbeperkt ontwikkeld
  input en output van niet zelfvoorzienend zijn is het grootste probleem
  natuur is een balans geen mono cultuur
  misschien als ecologie de bedrijfsontwikkeling gestuurd had minder druk van natuur/milieu beslag.
  raar vind ik intensieve natuur(aangelegd)naast reguliere landbouw
  wel vind ik toekomstgerichte aandacht nodig voor biodiversiteit.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.