Rundveehouderij

Achtergrond 29 reacties

Handelaar: licht kalf langer voeren

De afzet van nuchtere kalveren verloopt moeizaam. De prijzen zijn flink gedaald. Handelaar Henk van der Veen adviseert melkveehouders vaker lichte kalfjes iets langer aan te houden.

Henk van der Veen (61) heeft in Dalfsen (Overijssel) een veehandel en exportverzamelcentrum. Hij handelt hoofdzakelijk in nuchtere kalveren en schapen. De ervaren Van der Veen zit ruim veertig jaar in het vak. Ook hij merkt dat de handel in nuchtere kalveren momenteel moeizaam verloopt. Met name lichte dieren zijn moeilijk te plaatsen. Dat vereist actie.

De afzet verloopt moeizaam. Kunt u de kalveren nog kwijt?

"Dat is tot op heden nog geen probleem. Wel adviseer ik melkveehouders steeds vaker om te lichte kalfjes iets langer aan te houden. Dan gaat het vooral om lichte kalveren tussen 14 en 21 dagen oud. Een of twee weken extra melkgift maakt voor deze dieren een groot verschil. Ze moeten geschikt zijn voor de kalvermester. Daar beoordeel ik ze op. Ik wil er zeker van zijn dat ik de kalveren kan plaatsen. Mesters willen vooral de zwaardere dieren. Dat is hun goed recht. Voor mij is het zaak dieren af te leveren waar zij iets mee kunnen."

Welke gewichten worden gevraagd?

"Kalvermesters willen gezonde dieren die minimaal 36 tot 40 kilo wegen. Voor melkveehouders moet het geen probleem zijn om kalfjes binnen uiterlijk 34 dagen op dat gewicht te krijgen. Kalfjes die niet tijdig die gewichtsklasse bereiken, zijn ook niet geschikt voor de mesterij. Daar mankeert echt wat aan."

Kan het voor melkveehouders uit om een kalf langer te voeren?

"De melk is momenteel niet duur. Bij een melkprijs van 30 cent kost het melkveehouders zo'n €10 tot €15 om een kalf een week langer te voeren. Lichte vaarskalveren hebben momenteel een negatieve waarde. Door deze kalveren iets langer aan te houden, kun je als boer zorgen voor een positieve waarde van de dieren. Zo kun je toch nog een paar tientjes per kalf verdienen."

Hoe reageren melkveehouders op uw advies?

"Ik onderhoud een goede relatie met mijn klanten en schroom er niet voor hen advies te geven. Dat zorgt niet voor wrijving. Het is bovendien in het belang van de sector. In deze regio passen melkveehouders van oudsher gelukkig goed op hun jonge dieren. In mijn klantenbestand zitten bovendien veel bedrijven met een omvang van 70 tot 150 melkkoeien. Deze bedrijven besteden gemiddeld meer tijd en aandacht aan hun jonge dieren dan grotere bedrijven. Die zijn meer gericht op melk producerende dieren en gaan over het algemeen vaker nonchalanter om met de verzorging van kalfjes, uitzonderingen daargelaten."

U haalt het sectorbelang aan. Wat bedoelt u precies?

"We kunnen het ons als sector niet permitteren om te lichte dieren zomaar af te stoten. Van collega-handelaren hoor ik soms dat te lichte dieren op verzamelcentra worden geëuthanaseerd. Hoewel het misschien om uitzonderingen gaat en niet vaak voorkomt, heb ik daar toch moeite mee. Wanneer melkveehouders deze dieren iets langer aanhouden, kun je dergelijke situaties voorkomen. Die boodschap wil ik graag verkondigen. We moeten op een nette manier omgaan met ons vee, voordat allerhande groeperingen met negatievere verhalen aan de haal gaan."

Laatste reacties

 • Toon van de Koevering

  Een duidelijk verhaal. Zorg dat je goede kalveren aflevert dan krijg je nog goed betaald. Dinsdag twee goede stierkalveren verkocht rood en zwart € 180,- samen. Kwaliteit wint.

 • nutterseweg10

  Een goed verhaal,gewoon de waarheid.
  Als een kalf van 34 dagen oud geen 36 kilo kan wegen kun je er ook niks mee.
  Het is trouwens nog maar afwachten of aan de huidige nuchtere kalveren die in de zomer slachtrijp zijn verdiend wordt! nu veel nuchtere geeft van de zomer veel slachtrijpe dieren.

 • wilcovanlaar1

  Inderdaad goed verhaal. Drie weken terug stal vol nuchtere kalveren gehad en ik heb ze allemaal nog. Dat is in het verleden wel anders geweest.Heb ze wel eens gehad dat de navel nog nat was, 1 dag oud !

 • kleine boer

  Te veel veehouders hebben gewoon geen tijd meer voor kalveren is maar bijzaak schijnt als ik soms zie wat er op de kar zit bij de veehandelaar snap ik de mester echt wel. Klein beetje moeite en je hebt wel een fatsoenlijk kalf na 14 dg en anders maar week langer.

 • M.harmsen

  Laat je 2 wkn langer liggen en met ca 30 dgn weg is er geen opvang.... Wat gaan jullie met die kalveren van 42 dagen doen meneer van der Veen????

 • el

  Also er teveel aanbod is kun je overwegen om de te lichte kalveren op een nette manier te euthanaseren! Doe dat op het melkveebedrijf waar het geboren is en niet op de verzamelplaats!

 • Farmer4life2

  Goed en populistisch verhaal. Wie kan het niet, niet eens zijn om kalveren beter op te zetten.

  De mesters willen alleen de betere uniforme kalveren om zo tot een efficiënt eindproduct te komen, met zo weinig mogelijk kosten aan arbeid, antibiotica en voer.

  Melkveehouders willen juist zo hoog mogelijke verwaarding van het kalf, die juist zo snel mogelijk weg is en juist niet met het ondereind blijven zitten.

  Tegen deze kalverprijzen vind ik dat Jan van Drie en de kalvermesterijen OF het complete probleem oplossen. OF compleet moeten verdwijnen uit Nederland.

  Is het fosfaatplafond ook gelijk naar beneden en in Nederland wordt amper kalfsvlees gegeten. + wij zijn geen invoer en uitvoerland van kalveren meer.

  Net als Oekraïne met de legbatterijen. Het lijkt mij beter om het kalveren probleem te verplaatsen naar Oekraïne. De gemiddelde Nederlander maakt het niets uit als evt leed in het buitenland gebeurd. Alleen als er iets in Nederland gebeurt staan ze op hun achterste benen.

 • jaap69

  maar wel 800.000 kalveren per jaar importeren.

 • onlangs nog 1000 euro voor 7 fleckalveren waaronder ook een aantal vaarzen

 • moet zijn van vaarzen

 • kalverprijzen bij ons nog gewoon op niveau(150-200)
  we melken 150 flecies met 28 liter gemiddeld nu
  4.6 vet 3.7 eiwit geen bijproducten
  tja hier echt geen genomics flauwekul

 • mtseshuis

  Hier ook kalverprijzen op niveau, ook gewoon HF, heb je de eigengereidheid van de FLV kruislingen ook niet... Gewoon goed voeren en oppassen. Ja, tijd aan besteden.
  BB stier 300+ BB vk 200+

 • kleine boer

  Nog paar reactie's en ze zijn nog duurder als afgemeste .... Mrij -flekkie gewoon rond de 150 euro hier. Nog nooit 1 blijven liggen om dat ie te licht is gewoon ff oppassen en niet buiten in iglo kou laten lijden.....

 • Farmer4life2

  De hedendaagse prijzen, geven geen zekerheid voor de toekomst.

  Wat als er teveel is??? Met de zuivel beginnen we het al te merken...

 • jan1

  € 10 tot € 15 euro voor melk van een week. Die beste handelaar wil de kalveren van zijn klanten ook niet laten groeien. Met zo'n beetje melk gaan ze net niet dood.

 • boerderijveld

  Farmer4life2 misschien idee om zelf naar Oekraïne te verhuizen en daar de wereld te gaan verbeteren

 • kschouten

  vaarskalveren zijn nog wel te verkopen aan jongveeopfokkers zeker om deze tijd van het jaar bij ons loopt dat goed

 • Farmer4life2

  Iedereen kijkt naar zijn/haar eigen situatie. Zolang de kalveren prijzen op eigen maar goed is dmv fleckvee of BB.

  Hoe denk je dat de toekomst eruit gaat zien van de kalverhouderij?

  In elk land gaat dit spelen, ook Ierland als voorbeeld zit hiermee. "Hoe raken we de kalveren op een fatsoenlijke manier kwijt"

  Heeft niets met wereld verbetering te maken. Meer met de veedruk in Nederland.

 • ruyterhoeve

  @farmer4life2, ik denk dat je idd beter kunt stoppen met melken. Is beter voor je collega. Ik denk dat je ook vergeten bent dat dankzij de kalverhouderij de afgelopen 50 jaar de melkveehouders ook een betere melkprijs gebeurd hebben. En als je de hele kalverhouderij uit Nederland wil hebben, ga je dan zelf de kalveren verwaarden of euthanaseren omdat je er niets mee kan? Een ander zijn boterham gunnen is niet zo makkelijk als je zelf minder krijgt schijnbaar. Probeer met twee benen in de realiteit te blijven staan. Succes!

 • kleine boer

  Ruyterhoeve ja net ik denk dat als ie zelf kalveren moest inkopen ook de goeie pakte en niet de rommel...

 • Farmer4life2

  Dat ik voor het inkrimpen ben van de overheid, betekend niet dat ik geen boterham gun aan een ambtenaar.

  In Nederland zijn vele regels die kostprijs verhogend werken, ook voor de kalverhouderij. Melkveehouderij is van oudsher een grondgebonden en extensieve veehouderij. De kalverhouderij is juist intensief met weinig draagvlak.

  Waarbij ook nog kalveren geïmporteerd worden, hier vet gemest en uiteindelijk geslacht over de grens gaan. Het is een keten systeem met een sterke monopolie positie. Het slachten, sorteren, inkoop, verkoop, mesten en melkpoeder worden in eigen beheer gedaan. Waarbij meer dan 80% alle kalvermesterijen in mee zitten. Zo kan er druk geuit worden op mesters, poeders, inkoop en sorteren.

  Voor wie is dit gunstig? Het verdrag die RFC heeft afgesproken wordt niet gehanteerd. Kalveren worden niet opgehaald.

  Even terugkomend op dat ik te weinig verdien. Wij verdienen nog steeds en met mij genoeg andere boeren. Alleen uitkijken voor wat komen gaat is belangrijker. Er komen boeren in de problemen door fosfaatrechten. Ik hoef niet te kopen, dat heb ik vorig jaar allemaal al aan superheffing betaald.

 • Marco22

  Kalvermesters schuiven hun probleem door. Ze hebben liever dat de kalveren op afgemest gewicht zijn. Waar is hun vakmanschap. Vroeger was het geen probleem met kalver van 1 week. Liever halen ze kalver uit Ierland en Polen samen met de besmettlijke ziekten. En leggen de rekening bij de overige sectoren.

 • ruyterhoeve

  @marco22, vroeger konden en moesten we veel ab gebruiken om ze in leven te houden. De kalveren die uit het buitenland komen zijn zwaarder en dus sterker. Qua besmettelijke ziektes loopt NL nog achter op de rest van Europa. Ierland bijv. exporteert alleen Bvdvrije kalveren. @farmer4life, sinds de Van Drie groep min of meer een monopolie heeft is er veel meer stabiliteit gekomen in de vleeskalversector. Daar zijn al die gezinsbedrijven niet rauwig om ook al staan ze op voergeld. Ik ben het zeker niet altijd eens zoals het soms gaat, ik ben zelf vrije mester en handelaar, maar voorlopig is er stabiliteit. En helaas pakt de marktwerking nu slecht uit voor de melkveehouders qua nukaverkoop. Als de melkprijs op een halve euro zit was er nu geen discussie over de prijzen. Waar staat trouwens beschreven dat een nuka opgehaald moet worden? Melkveehouders zijn toch eigen baas?

 • raika

  lichte kalveren kun je idd niks mee!

 • Farmer4life2

  Ik begrijp dat we als sector niets kunnen met te lichte kalveren. Zoals de hedendaags beleid steeds meer gericht is op uniformiteit. Zeugen houders fokken vaak de kneuzen onder de biggen zelf op.

  Of... Euthanaseren ze op welke manier dan ook. Zelfde als de haantjes in de pluimvee.
  Daarom geef ik ook aan dat een sector -in dit geval de kalverhouderij- moet zorgen voor een oplossing voor de geschikte en ongeschikte kalveren. Hiermee is slachten van de lichte kalveren een optie.

  Als zij deze oplossing niet aan willen gaan, mogen ze van mij vertrekken uit Nederland. Voor mij is de kalversector in Nederland een discutabele club monopolisten. Vooral de intensieve groei, weinig toegevoegde waardegevend en buitensporige subsidie is ongewenst.

  Er zijn meer manieren om kalveren te minderen en te exporteren.

 • wilcovanlaar1

  Farmer, Een club discutabele monopolisten ? De kalverensector is een goed georganiseerde bedrijfstak, waar verdiend wordt !. De grillige vrije markt van de varkens en melkvee met over aanbod, daar wordt je toch ook niet vrolijk van ?

 • leo,s vriend

  farmer, je kan er ook gewoon voor kiezen om energie en vooral MELK in de kalveren te stoppen,voor goede kalveren is er altijd markt, en relatief goede prijzen.

 • Farmer4life2

  @wilcovanlaar
  Een club die inkoop macht heeft op inkoop kalveren, inkoop melkpoeder, kosten slachten, sorteerkosten van kalveren, eisen stellen over kalveren.

  Als je een fatsoenlijke prijs geeft, dan wordt je gestimuleerd. Eerder is een rapportage geweest dat iemand 5 euro meer kreeg per stier als alles klopte... Iedere boer wordt aangesproken op zijn verantwoordelijkheid om goed voor zijn dieren te zorgen. Ze mogen niet in de mest lopen (logisch) maar 18 euro de ton mest afvoer is wel te betalen natuurlijk. Het voorjaar begint nat en het najaar is vroeg nat geworden.

  Kalveren moeten aan betere eisen voldoen. Prima betaal er ook voor. 14 dagen op stro 2x daags voeren 6 liter melk per dag = €22,50 aan kunstmelk.
  De eerste 14 dagen zit het meeste werk in. Aan die 60 - 150 euro verdien je weinig aan. Ik verdien meer aan de melk.

  Even rationeel gezien boven de 100 euro (kostprijs opfok) kun je ze aanhouden. Anders gelijk bij geboorte euthanaseren. Stuit mij ook tegen de borst! Maar het moest maar eens gezegd worden. De melkveehouders hebben veel werk om jullie aan goede kalveren te helpen en ondertussen zit het geld bij jullie en wij mogen het gelach betalen.

  Ben in Australië geweest en gewerkt maar daar werden ze gelijk geschoten. Met pijn in het hart van mijn kant. Dus een midden oplossing van slacht is een goede optie.

  De varkenshouderij is 5 jaar voorop de melkveehouderij.
  Als de varkens prijzen slecht zijn, kosten de biggen ook niets.

 • ruyterhoeve

  @farmer4life2, lekker makkelijk. De problemen afschuiven op de kalversector. Het is simpel, wie betaalt die bepaald. Als kalverhouder wil je beginnen met een goed en gezond kalf. Als jij die niet kunt of wil leveren, prima dat is aan jouw. Ik koop ze dan wel bij de buurman. Of dat die er wel of niet aan verdient wordt door vraag en aanbod geregeld. Als jij vindt dat die "monopolist" er teveel aan verdient dan zal het wel heel goede handel zijn. Ik zou zeggen, je kalveren vooral niet verkopen maar zelf afmesten. Krijg jij ze toch goed verwaard. Mocht je dat niet kunnen of willen dan ben jij voor mij nog steeds welkom in NL en hoef je van mij niet weg ook al ben ik het niet met je eens. succes!

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.