Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Bijzondere Spaanse stal met houten constructie

De Spaanse ondernemer Joan Arno Gel molk twee jaar geleden nog 70 koeien. Hij bouwde een bijzondere stal en wil nu doorgroeien naar 250 stuks. Hij combineert dat met duizenden bezoekers aan zijn bedrijf.

Foto

 • Joan Arno Gel (41) heeft in het Spaanse Canyamars (circa 40 kilometer van Barcelona) een bijzondere stal gebouwd. De stal is open en heeft een zichtbare, houten constructie. Momenteel melkt hij circa 115 melkkoeien. De Spanjaard heeft verder 50 hectare grond in gebruik en een recreatietak met vorig jaar 4.000 bezoekers. In 2014 produceerde hij 1,1 miljoen liter melk. Gel wil naar een melkproductie van 1,6 miljoen kilo in 2016 en meer inkomen uit bezoekers. Op de lange termijn wil hij doorgroeien naar 250 koeien.

  Joan Arno Gel (41) heeft in het Spaanse Canyamars (circa 40 kilometer van Barcelona) een bijzondere stal gebouwd. De stal is open en heeft een zichtbare, houten constructie. Momenteel melkt hij circa 115 melkkoeien. De Spanjaard heeft verder 50 hectare grond in gebruik en een recreatietak met vorig jaar 4.000 bezoekers. In 2014 produceerde hij 1,1 miljoen liter melk. Gel wil naar een melkproductie van 1,6 miljoen kilo in 2016 en meer inkomen uit bezoekers. Op de lange termijn wil hij doorgroeien naar 250 koeien.

 • De nieuwe stal springt in het oog. De stal is open, maar dat is in dit deel van Europa niet zo bijzonder. Wel afwijkend zijn de gekozen materialen en dan vooral de houten spanten. Het geeft de stal een duurzame uitstraling, aldus de melkveehouder. Dat de bouwkosten zeven, acht procent hoger liggen dan voor een gemiddelde stal, nam Gel op de koop toe.

  De nieuwe stal springt in het oog. De stal is open, maar dat is in dit deel van Europa niet zo bijzonder. Wel afwijkend zijn de gekozen materialen en dan vooral de houten spanten. Het geeft de stal een duurzame uitstraling, aldus de melkveehouder. Dat de bouwkosten zeven, acht procent hoger liggen dan voor een gemiddelde stal, nam Gel op de koop toe.

 • Vooral vanwege zijn plannen om het aantal bezoekers de komende jaren verder uit te breiden, vindt hij de uitstraling belangrijk. Op de foto de ontvangstruimte boven de stal. De ruimte wordt gebruikt voor excursies, maar wordt ook verhuurd voor vergaderingen of andere bijeenkomsten. Gel wil de burger actief bij zijn bedrijf betrekken. Het wonen in een stedelijke regio was voor hem en zijn vrouw reden burgers meer bekend te laten maken met de landbouw.

  Vooral vanwege zijn plannen om het aantal bezoekers de komende jaren verder uit te breiden, vindt hij de uitstraling belangrijk. Op de foto de ontvangstruimte boven de stal. De ruimte wordt gebruikt voor excursies, maar wordt ook verhuurd voor vergaderingen of andere bijeenkomsten. Gel wil de burger actief bij zijn bedrijf betrekken. Het wonen in een stedelijke regio was voor hem en zijn vrouw reden burgers meer bekend te laten maken met de landbouw.

 • Vorig jaar kreeg hij 4.000 bezoekers, volgend jaar moeten dat er 10.000 per jaar zijn. Met een toegangsprijs van €5 per bezoeker brengt het een aardig extra centje op. In dat plaatje ziet hij ook verkoop van eigen melk. Het Amerikaanse bedrijf <a href="http://fofarms.com/">Fair Oaks</a>, dat een complete attractie van het melkveebedrijf heeft gemaakt, is zijn inspiratie.

  Vorig jaar kreeg hij 4.000 bezoekers, volgend jaar moeten dat er 10.000 per jaar zijn. Met een toegangsprijs van €5 per bezoeker brengt het een aardig extra centje op. In dat plaatje ziet hij ook verkoop van eigen melk. Het Amerikaanse bedrijf Fair Oaks, dat een complete attractie van het melkveebedrijf heeft gemaakt, is zijn inspiratie.

 • Ook schoolklassen zijn een belangrijk publiek voor de melkveehouder. Vooral nu, tegen het einde van het schooljaar, weten de scholen zijn bedrijf te vinden.

  Ook schoolklassen zijn een belangrijk publiek voor de melkveehouder. Vooral nu, tegen het einde van het schooljaar, weten de scholen zijn bedrijf te vinden.

 • De oude ligboxenstal doet nu dienst als ruimte voor jongvee. In 1987 bouwde zijn vader de eerste ligboxenstal, in 2005 is deze gerenoveerd en uitgebreid naar 70 koeien. Voor Gel was de afschaffing van het melkquotum reden na te denken over de toekomst. Om op termijn melkveehouder te blijven, wilde hij uitbreiden. Dat gaat in Spanje over het algemeen gemakkelijk; er zijn nauwelijks beperkingen als het om nieuwbouw gaat.

  De oude ligboxenstal doet nu dienst als ruimte voor jongvee. In 1987 bouwde zijn vader de eerste ligboxenstal, in 2005 is deze gerenoveerd en uitgebreid naar 70 koeien. Voor Gel was de afschaffing van het melkquotum reden na te denken over de toekomst. Om op termijn melkveehouder te blijven, wilde hij uitbreiden. Dat gaat in Spanje over het algemeen gemakkelijk; er zijn nauwelijks beperkingen als het om nieuwbouw gaat.

 • De huisvesting van de jongste kalveren. Ondanks de onbeperkte bouwmogelijkheden en afwezigheid van buren is het erf opvallend compact.

  De huisvesting van de jongste kalveren. Ondanks de onbeperkte bouwmogelijkheden en afwezigheid van buren is het erf opvallend compact.

 • De stal biedt plaats aan 140 melkkoeien, inclusief 20 in een aandachtsruimte met zachte bodem. Groei van de productie gebeurt door gestage groei van het aantal koeien, maar ook door verhogen van de melkproductie.

  De stal biedt plaats aan 140 melkkoeien, inclusief 20 in een aandachtsruimte met zachte bodem. Groei van de productie gebeurt door gestage groei van het aantal koeien, maar ook door verhogen van de melkproductie.

 • Naast genetische vooruitgang, het optimaliseren van het rantsoen en voordelen van de nieuwe stal wil hij ook drie keer daags gaan melken. Dat vult hij in met een vaste medewerker.

  Naast genetische vooruitgang, het optimaliseren van het rantsoen en voordelen van de nieuwe stal wil hij ook drie keer daags gaan melken. Dat vult hij in met een vaste medewerker.

 • Ondanks de extra arbeid koos de ondernemer omwille van koecomfort bewust voor een zachte bodem in de ligboxen.

  Ondanks de extra arbeid koos de ondernemer omwille van koecomfort bewust voor een zachte bodem in de ligboxen.

 • Niet alleen de houten constructie heeft de stal wat duurder gemaakt, ook de 20-stands draaimelkstal van DeLaval is voor dit aantal koeien duur. Arbeidsgemak gaf echter de doorslag. De bouw van de stal heeft de Spanjaard ongeveer €600.000 gekost, inclusief melkstal en afwerking. Dat is bijna €4.300 per plaats. Voor Spaanse begrippen is dat veel; een bedrag van €4.000 is hier eerder uitzondering dan regel.

  Niet alleen de houten constructie heeft de stal wat duurder gemaakt, ook de 20-stands draaimelkstal van DeLaval is voor dit aantal koeien duur. Arbeidsgemak gaf echter de doorslag. De bouw van de stal heeft de Spanjaard ongeveer €600.000 gekost, inclusief melkstal en afwerking. Dat is bijna €4.300 per plaats. Voor Spaanse begrippen is dat veel; een bedrag van €4.000 is hier eerder uitzondering dan regel.

 • Ook het volledig isoleren van de stal heeft de bouwkosten verhoogd. Gel koos ervoor de hitte in de zomer maximaal tegen te houden. In combinatie met de richting van de stal naar de Middellandse Zee, waardoor er frisse zeewind binnenstroomt, lukt het hem om de temperatuur fors te verlagen. Als het buiten bijna 35 graden is, geeft de digitale thermometer in de stal maar 26 graden aan.

  Ook het volledig isoleren van de stal heeft de bouwkosten verhoogd. Gel koos ervoor de hitte in de zomer maximaal tegen te houden. In combinatie met de richting van de stal naar de Middellandse Zee, waardoor er frisse zeewind binnenstroomt, lukt het hem om de temperatuur fors te verlagen. Als het buiten bijna 35 graden is, geeft de digitale thermometer in de stal maar 26 graden aan.

Rene Stevens

Laatste reacties

 • landlaat

  Geachte Boerderij redactie
  U houdt ons op de hoogte met interessante artikelen. 
  Daar hebben wij al 25 jaar een prijzig abonnement voor.
  Landbouwkundige artikelen verslinden wij.
  Alleen.......uw nederlands wordt steeds minder.
  Pas op uw redactionele taak, waaronder correct nederlands!
  Dit artikel wordt geintroduceerd met: MELKTE!!!
  Nu wij meer melken dan ooit, moet dit werkwoord weleens goed vervoegd kunnen worden!!

 • Robert Bodde

  Blij dat deze slip of the pen u opviel, Landlaat. Het is aangepast. 

 • ...............

  Iemand moet het doen.

 • Hofstee dairy

  Lekker boeiend, iederien maakt wel eens een fout!

Of registreer je om te kunnen reageren.