Rundveehouderij

Achtergrond

Lagere melkprijs en lager resultaat voor Milcobel

Oudenaarde – Het Belgische Milcobel heeft vorig jaar een melkprijs betaald van €36,57 per 100 kilo. Dat is 8 procent minder dan de €39,50 die in 2013 in totaal werd betaald.

Toen was er naast het voorschot ook nog ruimte voor 87 cent nabetaling per 100 kilo. Over 2014 wordt niet nabetaald.

Ook het netto-resultaat van Milcobel daalde, van €6,5 miljoen naar €2,2 miljoen, bij een licht gestegen omzet. Die steeg met €26 miljoen naar €1.011 miljoen.

Dit jaar is de uitbetaalde melkprijs tot nu toe nog lager, en belooft bovendien verder te dalen. De onderneming Milcobel draait ondertussen wel iets beter. Dat komt omdat de kaasproductie nu volgens plan loopt, zowel bij de mozzarella als de gewone kaas. Vorig jaar ging het minder goed. Ook op de verkopen van room en boter worden nog positieve marges gedraaid.

Dochterbedrijf Ysco blijft net als vorig jaar prima renderen. Hierin wordt ook volop verder geïnvesteerd, net als in nieuwe poedercapaciteit. De rendementen in de poeders zijn niet heel goed, maar Milcobel hoopt met de nieuwe investeringen en een kwaliteitsverhoging toch in beter renderende segmenten te geraken.

Gemiddeld over de voorbije jaren heeft Milcobel tussen de 34 en 35 miljoen per jaar geïnvesteerd in modernisering en uitbreiding van de capaciteit. Eigenlijk zou de onderneming nog verder moeten investeren ten behoeve van een eigen weiverwerking, maar over die stap wordt geaarzeld. Milcobel wil zich niet te ver in de schulden steken. Nu is de rente laag, maar dat zou zo maar kunnen veranderen, is de vrees.

Of registreer je om te kunnen reageren.