Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Instabiele lichtpuntjes in beroerde zuivelmarkt

Boeren in Duitsland en Frankrijk roeren weer de trom vanwege de lage melkprijzen.

Blijkbaar voelen ze de nood eerder dan in Nederland, maar ginds gaan melkveehouders ook eerder de straat op. Feit is echter dat de zuivelmarkt onverminderd slecht blijft.

Voor sommige producten lijkt de prijsdaling eventjes gestopt en voor room en ook boter zijn de prijzen zelfs relatief goed te noemen. Maar het zijn instabiele lichtpuntjes, als je dat zo wilt noemen.

Voor Goudse foliekaas lijkt de prijsdaling even gestopt en is er een soort bodem ontstaan rond de €2 per kilo, maar de vraag is voor hoe lang dat zal zijn. De kaasproductie blijft te hoog en melkconcentraat te goedkoop. Dit product is voor €1.000 tot €1.100 per ton te koop is is daarmee voor sommige producenten een prima product om hele goedkope melkpoeder of kaas van te maken. Daarmee wordt de notering van zowel mageremelkpoeder als van foliekaas van twee kanten onder druk gezet: door het grote melkaanbod en het gebrek aan vraag, èn door de beschikbaarheid van heel goedkoop halffabrikaat.

De markt voor cheddar en ook mozzarella is nog wel iets beter, maar ook daar ontstaat druk. Mozzarella noteert nog rond de €2,50 per kilo en rekent daarmee goed, maar voor hoe lang nog?

De markt voor zowel magere- als vollemelkpoeder blijft slecht, maar met dit verschil dat magere melkpoeder nog wel in redelijke volumes wordt verhandeld en volle niet.

De markt voor boter en room blijft eigenlijk onverklaarbaar hoog, want er moet toch veel aanbod van melkvet zijn, terwijl de GDT-veiling laag noteert.

Prognose: aanhoudende prijsdruk.

Laatste reacties

 • bb40

  Ben optimistisch de kopers wachten af omdat bij de grootste zuivelproducent (de eu) het quotum er af gaat en de productie  dus omhoog. 
  Dit valt tegen (1.5%) over een paar mnd moeten ze in een keer de lege voorraden aanvullen  met zuivel dat er niet is.
  Gevolg hogere prijzen bij een afnemende productie. 
  Komt goed!!

 • kleine boer

  bb40 mee eens  ook de droogte speelt posititief mee  Al hebben we allemaal voer zat  zitten voor veeeeel meer koeien......


Of registreer je om te kunnen reageren.