Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Van de zuivelmarkt weinig opbeurends

Van de zuivelmarkt eigenlijk weinig nieuws en zeker weinig opbeurends voor de veehouder. De prijzen staan steeds iets verder onder druk.

De Nederlandse melkverwerkers draaien deze weken ook op topcapaciteit. Met name in de weekeinden is het spannend of alle aanvoer kan worden verwerkt. Het zijn nu dan ook de topweken qua melkaanvoer. Ook buiten Nederland speelt dit.

Het heeft tot gevolg dat de prijzen voor mageremelkconcentraat opnieuw fors zijn gedaald, naar een niveau van €1.000 tot €1.100 per ton. Voor wie nog verwerkingscapaciteit over heeft, rekent dat overigens wel goed. Mageremelkpoeder gaat de deur uit voor zo'n €1.800 tot €1.850 per ton en de export naar bestemmingen elders op de wereld loopt nog altijd prima. Melkveehouders hier worden er echter in het algemeen niet veel wijzer van. Met een melkprijs van zo'n 32 cent worden ze relatief gezien nog altijd goed bediend.

Vergeleken met mageremelkpoeder loopt de export van andere zuivelproducten veel kalmer. Vollemelkpoeder verkoopt moeilijk, foliekaas brengt ook steeds minder op. Op de spotmarkt is de prijs per kilo gezakt naar zo'n €2,40.

Boter en room doen het relatief gezien nog altijd goed, ook al daalde de roomnotering deze week ook weer met zo'n €200 per ton naar €3.000 tot €3.100 per ton. Melkvet vindt nog altijd goed zijn weg in de voedingsindustrie. Daar is de angst voor boter en room de laatste jaren kennelijk behoorlijk afgenomen. Ook de concurrentie van 'fat-filled'-zuivelproducten (vollemelkpoeder met plantaardig vet en condens met dito vet) verstoort deze afzet kennelijk niet.

Prognose: dalende markt.

Laatste reacties

 • tonny60

  Met dank aan Lto,die regulering van de melkmarkt tot op de dag van vandaag tegenwerkt

 • koestal

  prijzen zakken meestal vlak voor de zomer

 • maiskolf

  Om na de zomer weer omhoog te gaan!

 • Koen Franken


  Wees niet te positief , zou best nog wel eens een lange hete zomer kunnen worden , welke voor sommige wel eens TE lang zou kunnen zijn .

 • steenbok1

  Tonny 60 , jij zag liever dat de rest van de wereld meer ging melken?,
  LTO zal best dingen verkeerd doen, maar 1 ding weet ik zeker, als ze er niet zijn waren we veel slechter af. 

 • maiskolf

  @arie manders
  pff inderdaad de eerste facturen stromen al weer binnen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.