Rundveehouderij

Achtergrond

Prima stal, wel wat hobbels onderweg

Nico van den Akker liet in 2013 een stal met 135 ligboxen bouwen. Onder meer met 2 melkrobots en veel separatiemogelijkheden.

Toen Nico van den Akker (50) in Oosterwijtwerd (Gr.) ruim 2 jaar geleden een nieuwe ligboxenstal bouwde, zette hij sterk in op arbeidsgemak, licht en lucht. Voorbeelden hiervan zijn de melkrobots, voeraanschuifrobot, separatieboxen, 4 meter brede lichtstraat én de zijkanten en voor- en achterkant van de stal die open kunnen. "Het open karakter is een grote plus. Dat betaalt zich terug in dierwelzijn en werkplezier."

Wat zijn de sterke punten in de stal?

"Naast het open karakter bevallen de melkrobots erg goed. Gemiddeld worden er 130 koeien gemolken en dat kunnen de robots qua capaciteit prima aan. Ook de looplijnen voldoen uitstekend. In de kleine wachtruimte voor de melkrobots zijn veel separatiemogelijkheden waardoor ik nog meer onderscheid tussen koeien kan maken. Zo komt de wachtruimte ook nooit te vol te staan. Dat finetunen werkt perfect. Andere pluspunten zijn de diepstrooiselboxen en de dichte, emissiearme W5-blokkenvloer. Die blokken ondersteunen de klauwen goed. De koeien draaien er veel makkelijker op dan op roosters. Bovendien lijkt de ammoniakuitstoot van de W5 gunstiger dan gedacht. Dat blijkt uit de eerste tests."

Foto: Jan Willem van Vliet
Foto: Jan Willem van Vliet

Gaf de automatisering niet soms problemen?

"Ja, maar dat gold vooral voor de opstartperiode. De melkrobots hebben het altijd goed gedaan, maar de apparatuur er omheen - selectiepoorten, mestschuiven, mestscheider, melkkoeling, buffervat, voeraanschuifrobot, Herd Navigator - kende in het begin kinderziektes. Dat leidt dan tot storingen. Dat gold vooral voor sensoren op selectiepoorten in de wachtruimte. Die werken op luchtdruk en als dat dan niet werkt, wordt er geen koe meer doorgelaten. Ook waren er in het begin problemen met de elektrische stekkertjes op de poorten. Die zijn nu door gewone vervangen. Dat is wel een continue aandachtspunt. Want separatie is een wezenlijk onderdeel in de bedrijfsvoering. Alles moet kloppen."

Foto: Jan Willem van Vliet
Foto: Jan Willem van Vliet

Is er wel eens iets misgegaan?

"Ja, na driekwart jaar merkte ik dat het kiemgetal van de melk ineens hard omhoog ging. Daarvan konden we de oorzaak maar niet achterhalen. Achteraf bleek er in de stoppenkast een draadje los te zitten. Daardoor liep het 3 fasensysteem eigenlijk op 2. De frequentieregelaar 'herstelde' dit wel tot 3, maar het vermogen van de elektromotor was niet 100%. In de praktijk: voor het melken was het voldoende, maar voor het spoelen kwam ik tekort. Uiteindelijk kwamen we achter de oorzaak. Maar het was zuur dat ik in de tussentijd een strafpunt kreeg omdat het kiemgetal boven de 100.000 zat. Vooral omdat ik al 20 jaar eersteklas melk leverde."

Foto: Jan Willem van Vliet
Foto: Jan Willem van Vliet

Heeft u aanpassingen gedaan?

"Ja, ik heb het aandrijfwiel van de vaste mestschuif vervangen. Die was van ijzer en is nu van kunststof. De schuif deed het altijd al prima, maar nu slijten ketting en wiel minder snel. Daarnaast had ik de schoftbomen in de ligboxen in eerste instantie te ruim afgesteld. Zo konden de koeien te ver naar voren staan en kwam er te veel mest en urine in de boxen terecht. Nu de schoftbomen meer naar achteren zijn afgesteld, is dat probleem verholpen."

Of registreer je om te kunnen reageren.