Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:15 dec 2015

Boter en room redelijk op peil in negatieve markt

De zuivelmarkt gaat de eindejaarsdip in, al valt er voor een aantal noteringen niet heel veel meer te dippen. Poeders zijn al heel laag geprijsd.

Magere melkpoeder voor consumptie schurkt al weer een paar weken tegen het interventieniveau aan, maar raakte volgens Zuivel NL vorige week officieel onder het niveau van €1.698 per ton (de notering van Zuivel NL voor deze week betreft de handel van ruim een week geleden).

Toch gaat lang niet alle product de interventie in. Er is ook nog redelijk wat export, met name richting het Midden-Oosten. Voor die bestemming gaat product weg voor zo'n €1700 per ton. Het levert niet veel op, maar zo blijft het in ieder geval niet op de markt hier drukken. Vollemelkpoeder noteert tussen de €2.000 en €2.200 per ton, weipoeder rond €500.

Notering foliekaas zakt langzaam weg

Op de kaasmarkt zakt de notering voor foliekaas langzaam verder weg en wordt al minder dan €2,00 per kilo betaald. Mozzarella doet zo'n €2,10. Cheddar houdt zich met ongeveer €2,40 beter, maar dat heeft meer droge stof en wordt in Nederland niet geproduceerd.

Boterprijs iets lager, room zakt sneller weg

De boterprijs beweegt zich rond €2.800 per ton, dat is wel minder dan vorige week, maar nog altijd relatief goed. Room zakt sneller weg en noteert ongeveer €3,40 per kilo. De prijs voor mageremelkconcentraat zich nagenoeg in vrije val en levert tussen de €1,00 en €1,20 per kilo op.

Rauwe spotmelk is ook flink in prijs gezakt en wordt nu voor zo'n 18 cent per kilo aangeboden, al zijn er ook berichten dat soms nog voor 20 cent wordt verkocht. Er is een heel groot aanbod, vooral in Nederland.

Prognose: dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.