Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Italiaanse boeren protesteren tegen lage melkprijs

Italiaanse boeren protesteren, net als boeren in andere EU-staten, tegen de lage melkprijs. Ze vinden de huidige prijs, gemiddeld €0,34 per liter, te laag om de productiekosten van te dekken. Boerenorganisatie Coldiretti eist dat de afnemers minstens 38 cent gaan betalen.

Melken op parkeerterreinen van supermarkten, laten zien aan consumenten hoe kaas gemaakt wordt en diezelfde consumenten 'helpen' met boodschappen doen. De acties die boerenorganisatie Coldiretti sinds een week in Italië houdt zijn ludiek, maar de inzet is bloedserieus: de melkprijs moet omhoog, anders verdwijnt de melkveehouderij uit Italië. 'Achtendertig cent is het minimum', zegt de organisatie. De industrie wil niet verder gaan dan 35 cent.

Zorgen rond overnamegolf Italiaanse zuivelindustrie

Coldiretti is vooral bezorgd over de overnamegolf die de Italiaanse kaas- en melkindustrie de afgelopen jaren grotendeels in handen van grote buitenlandse bedrijven heeft gebracht, bedrijven die de marktprijs kunnen bepalen.

'Consument weet niet dat prijs in super vier keer over de kop gaat'

Tachtig procent van de melkproducten – melk, yoghurt en kaas –  wordt in supermarkten aangeschaft, maar de meeste consumenten weten niet dat de prijs vier keer over de kop gaat en de Italiaanse boer onderbetaald wordt, schrijft de organisatie in een persbericht. De acties zijn vooral bedoeld consumenten voor te lichten over deze situatie.

Italiaanse boeren protesteren tegen lage melkprijs
Peter Roek

Lega Nord: 'Boeren zijn slaven van multinationals'

Matteo Salvini, voorzitter van de Lega Nord, een Italiaanse politieke partij die zich traditioneel inzet voor de boeren, uitte zijn kritiek op de regering Renzi tijdens de demonstratie in Milaan van afgelopen vrijdag: "De regering slaapt, de boeren zijn slaven van de multinationals. Deze melkprijs is van de gekke." Salvini roept de Italianen op 'Made in Italy' te kopen om 'onze boeren te helpen'.

De pijlen van Salvini en van Coldiretti richten zich vooral op het antitrustorgaan van de Italiaanse overheid dat, volgens hen, niet genoeg controle uitoefent op de markt.

'De regering slaapt, de boeren zijn slaven van de multinationals. Deze melkprijs is van de gekke.'

Enorm verschil tussen prijs voor boer en wat zuivel verdient

Coldiretti heeft de 'Autorità Garante della Concorenza e del Mercato' (AGCM) afgelopen vrijdag een dossier aangeboden over de problemen in de Italiaanse melk- en kaassector, over de enorme verschillen tussen de prijs die betaald wordt aan de melkveehouder en de verdiensten van de melkindustrie. De AGCM heeft beloofd het dossier grondig te bestuderen en aan het begin van december met een oordeel te komen. Coldiretti wijst op de miljoenenboetes die de Franse en Spaanse evenknieën van de AGCM opgelegd hebben aan grote bedrijven als Danone en Lactalis wegens 'anti-concurrentieactiviteiten'. Beide bedrijven zijn ook actief op de Italiaanse markt.

Angelo van Schaik

Laatste reacties

 • snufferman

  Zielig volk.

  Jarenlang geen superheffing hoeven te betalen en vervolgens al bij 34 cent lopen te zeuren.

 • Farmer4life2

  Zielig dat ze geen superheffing betaalden. Maar ze kwamen er wel mee weg.

  Het is triest dat wij Nederlandse boeren niet inzien dat met 30 cent geen fatsoenlijke begroting gemaakt kan worden.

  Bij de supermarkt of zuivelfabrieken of elders krijg je betaald per uur en een marktconforme prijs.

  Boeren krijgen geen fatsoenlijk uurloon. De minimale prijs moet 0,40 cent zijn.

  Hallo. Het is voedsel waar we over praten

 • agriholland

  Het gaat hier niet over vroeger maar over nu. Crux is dat er te weinig geld van de opbrengsten van de melk bij alle boeren in Europa terecht komt. De boer heeft een beperkt houdbaar product en de industrie heeft teveel macht.

Of registreer je om te kunnen reageren.