Rundveehouderij

Achtergrond

Kostprijsberekening MKS

'MKS bespaart krachtvoer.'

Melkveehouder en loonwerker Oomen teelt al tien jaar mais voor de oogst van maiskolvensilage (MKS). "Ik heb altijd zo'n 10 hectare als MKS geoogst, maar dit jaar is dat ongeveer 15 hectare." De teler is zeer tevreden over het goede weer dit seizoen voor de teelt van mais. "De mais is hard gegroeid en staat er goed voor. Ook de kwaliteit lijkt met een goede kolfzetting goed. Ik verwacht 17 tot 18 ton MKS-opbrengst per hectare." De vroege mais voor MKS is op 20 april gezaaid en is in de derde week van september zelfs verder dan de reguliere snijmais. In de vierde week van september gaat de MKS-mais eraf. Oomen oogst met een kolvenplukbek op een hakselaar. Hij kuilt de MKS in een smalle sleufsilo van 5 meter breed en 1 meter hoog, speciaal gemaakt voor dit type mais. "Dan haal ik voldoende voersnelheid om broei tijdens het voeren te voorkomen." Oomen voert zijn melkvee circa 4 kilo MKS per dag in het basisrantsoen. "MKS zorgt voor meer energie in de koe, daarmee kan ik circa 2 kilo krachtvoer per koe per dag besparen."

 

.

Redactie Boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.