RundveeAchtergrond

Zuivelnoteringen moeilijk te vangen in hun val

Een goede indicatie geven van de zuivelprijzen is op dit moment bijna hetzelfde als goede momentopname maken van een vallend voorwerp. De Russische boycot van onder meer Westerse zuivelproducten komt hard aan.

Grafisch het meest duidelijk wordt het effect van de boycot wel uit de harde val van de spotprijzen voor rauwe boerderijmelk. Tot vorige week woensdag, donderdag leken ze nog mooi stabiel op een hoog niveau, sindsdien volgde een diepe val, waarna de prijzen eind deze week iets meer uitmiddelden op een niveau van 29 tot 31 cent franco geleverd in Nederland.

Ook de andere zuivelproducten lieten een forse prijsval zien. Foliekaas, het voor Nederland meest belangrijke zuivelproduct voor Rusland, noteert nu een spotprijs van maximaal €3,00 per kilo. De vraag is of het hierbij blijft. Rusland neemt een derde van de Europese kaasexport af (en 3 procent van de EU-productie). Het valt niet mee om een alternatieve afzet te vinden voor bijna 260.000 ton product. Ook de vetmarkt is hard getroffen. Bijna een derde van de Europese boter- en boterolie-export ging tot vorige week ook naar Rusland. Het effect daarvan is direct terug te zien in de roomprijs. Die daalde van zo’n €3.900 tot €3.950 per ton vorige week naar nu zo’n €3.400 tot €3.450.

De fors lagere waardering voor vet wordt ook weerspiegeld in de forse daling van de officiële notering voor volle melkpoeder. Volgens het PZ daalt de notering deze week met €350 per ton naar zo’n €2.570, maar volgens diverse andere bronnen is het daar niet bij gebleven. Misschien dat de Fonterra-veiling van dinsdag meer houvast biedt.

Prognose: sterk dalende prijzen

Beheer
WP Admin