Rundveehouderij

Achtergrond 1364 x bekeken 7 reacties

Zuivelnoteringen moeilijk te vangen in hun val

Een goede indicatie geven van de zuivelprijzen is op dit moment bijna hetzelfde als goede momentopname maken van een vallend voorwerp. De Russische boycot van onder meer Westerse zuivelproducten komt hard aan.

Grafisch het meest duidelijk wordt het effect van de boycot wel uit de harde val van de spotprijzen voor rauwe boerderijmelk. Tot vorige week woensdag, donderdag leken ze nog mooi stabiel op een hoog niveau, sindsdien volgde een diepe val, waarna de prijzen eind deze week iets meer uitmiddelden op een niveau van 29 tot 31 cent franco geleverd in Nederland.

Ook de andere zuivelproducten lieten een forse prijsval zien. Foliekaas, het voor Nederland meest belangrijke zuivelproduct voor Rusland, noteert nu een spotprijs van maximaal €3,00 per kilo. De vraag is of het hierbij blijft. Rusland neemt een derde van de Europese kaasexport af (en 3 procent van de EU-productie). Het valt niet mee om een alternatieve afzet te vinden voor bijna 260.000 ton product. Ook de vetmarkt is hard getroffen. Bijna een derde van de Europese boter- en boterolie-export ging tot vorige week ook naar Rusland. Het effect daarvan is direct terug te zien in de roomprijs. Die daalde van zo'n €3.900 tot €3.950 per ton vorige week naar nu zo'n €3.400 tot €3.450.

De fors lagere waardering voor vet wordt ook weerspiegeld in de forse daling van de officiële notering voor volle melkpoeder. Volgens het PZ daalt de notering deze week met €350 per ton naar zo'n €2.570, maar volgens diverse andere bronnen is het daar niet bij gebleven. Misschien dat de Fonterra-veiling van dinsdag meer houvast biedt.

Prognose: sterk dalende prijzen

Laatste reacties

 • farmerbn

  Is er geen kaashandelaar met een BV-tje buiten Europa zodat de Nederlandse kaas via dat land naar Rusland kan?

 • joannes

  Even met Fonterra bellen of je hun label kan gebruiken! De kaas kan rechtstreeks. De facturatie kan via New Zealand!

 • wmeulemanjr1

  Nog maar verder sleutelen aan de kostprijs?, bij wie dit nog kan na de grote opschaling in de melkveehouderij.

 • alco1

  Och en we hebben nog wel melkquotum!! Weer een bewijs hoe overbodig dit reguleringssysteem is.

 • Fermer

  @alco, het is toch slechts een bewijs hoe de melkprijs zich kan ontwikkelen als je afhankelijk bent van export naar steeds verdere en onstabielere markten, en straks met nog meer melk nog veel erger. Nu met quotum zou men eventueel nog een verplichte, europese productiebeperking op kunnen leggen, staks bij de vrije markt gaan we slechts meer produceren om de kostprijs maar naar de marktprijs zien te krijgen.

 • alco1

  @emmerei. Je vergeet weer dat het een wereldhandel is.

 • abtje

  Nederland en Europa zijn altijd al afhankelijk geweest van droogte of nattigheid in andere werelddelen. Zodra de melkproductie elders verminderd springen wij in het ontstane gat en hebben wij een leuke melkprijs. Ondanks de hogere kostprijs produceren we wel een kwalitatief betrouwbaar product. Maar de afnemers moeten het wel willen en kunnen betalen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.