Rundveehouderij

Achtergrond

Chinezen houden hand nog op de knip

Zuivelprijzen staan nog steeds over de hele linie onder druk.

Met Nieuw-Zeeland in de startblokken voor een nieuw melkseizoen en een flinke melkaanvoer in de EU en de Verenigde Staten lijkt hier voorlopig geen verandering in te komen. Vooral omdat de Chinezen zich nog steeds terughoudend opstellen. De pakhuizen liggen vol melkpoeder en tegen de huidige prijzen voelen de Chinezen zich niet genoodzaakt zich verder in te dekken. Zolang zij dat niet doen blijven de prijzen op de internetveiling van Fonterra naar verwachting daling. De vraag is voor welke prijs de Chinezen hun voorraden willen aanvullen. Ook in Europa dalen de prijzen voor melkpoeder. Mageremelkpoeder uit Polen wordt al aangeboden voor prijzen rond de 2.500 euro per ton.

Boter wordt voor het eerste kwartaal volgend jaar aangeboden voor prijzen rond de €3.350 per ton en dat valt de handel tegen. De neerwaartse prijsdruk lijkt deels een gevolg van de activiteiten van Fonterra. Zij kwamen met een derde tender van 20.000 ton boter voor levering dit jaar. Dat zet de boterprijzen op de wereldmarkt onder druk.

De kaasmarkt wordt 'niet spannend' genoemd. De vraag uit Rusland is iets aangetrokken maar er is niet veel handel. Van de opgelopen politieke spanning vanwege de ramp in Oekraïne zou de handel nog weinig merken. De prijzen van regulier foliekaas zijn ligt gedaald naar €3,20 per kilo.

De spotmarktnotering voor rauwe melk is rustig. Af boerderij wordt spotmelk voor prijzen rond de 33,5 cent per kilo verhandeld.

Prognose: dalende noteringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.