Rundveehouderij

Achtergrond 4142 x bekeken 12 reacties

‘Meer mond-tot-mond-reclame’

Smink, farm-management supportmanager bij Lely North America, verwacht dat Amerikaanse melkveehouders massaal over zullen stappen op melkrobots.

Dat is een stevige ambitie, 3.500 bedrijven per jaar omschakelen naar Lely melkrobots!

"Ja, maar dat is eenzelfde groei als we in Nederland doormaakten. Eerst schakelen de voorlopers over op de melkrobot. Die moeten zo tevreden en gelukkig zijn dat ze dat overbrengen op andere boeren en hen enthousiasmeren. Hier zijn de melkrobots nu nog zo dun gezaaid dat elke roboteigenaar de gek is in zijn county."

Wie zijn de kopers?

"In de VS zijn twee groepen kopers. De eerste is het traditionele familiebedrijf met 60 tot 250 koeien. Net als in Nederland is daar schaalvergroting gaande en de veehouder wil meer tijd aan zijn gezin besteden. De tweede groep zijn de commercial farms, vaak met meer dan duizend koeien waar melken big business is. Hier wordt arbeid knijpend, zowel in kosten als beschikbaarheid."

Zijn voor de bedrijven met meer dan duizend koeien robots goedkoper dan werknemers?

"Ja, als je een nieuw bedrijf opzet wel. Denk aan units van vijfhonderd koeien met acht robots. De arbeidskosten zijn bij een bedrijf met melkstal zo'n $ 3 per 100 pounds melk (€ 5,25 per 100 kilo), op robots is dat $ 1 per 100 pounds (€ 1,75 per 100 kilo melk). Dat tikt hard door op die liters! Daarbij is het een heel ander bedrijfssysteem met een herd-manager per vijfhonderd koeien, een assistent en een of twee medewerkers. met meerdere units krijg je een gunstige competitie tussen de herdmanagers. Een derde voordeel is dat groeien makkelijker gaat. Die grote melkveehouders kennen het risico van verdubbeling. Uitbreiding met 250 tot 500 koeien per keer is minder riskant."

Hoe ziet de Amerikaanse markt er over tien jaar uit?

"Ik schat in dat de helft van de koeien dan door een robot gemolken wordt. Dat zullen zowel robots in draaimelkstallen zijn als met boxsystemen. Voor de grote bedrijven zullen er simpeler melkrobots komen die zich beperken tot de melkerij. Uiteindelijk maken de boxrobots het merendeel uit, omdat de gevolgen van storingen in geautomatiseerde draaimelkstallen veel groter zijn. Als die een paar uur uitvalt, heb je een groot probleem. Als een van de acht melkrobots uitvalt, kan je de koeien altijd nog aan een andere groep toevoegen."

Sorteert u daarmee voor op grotere groepen per robot?

"We doen onderzoek naar groepsgrootte op robotbedrijven. De resultaten gaan we eerst aan onze salesmensen bekend maken, voor we die breder delen."

Laatste reacties

 • Khalid en zijn maten

  Dan mag Lely er ook wel Nederlandse servicemonteurs naartoe laten verhuizen ,want de motivatie bij veel Amerikaanse servicemonteurs is vaak ver te zoeken. Wat te doen als je 2000 koeien melkt en de helft van de robots valt uit ,en de Amerikaanse servicemonteur doet er een halve dag over om eens een keer te komen opdagen?

 • el

  @ Khalid, als backup moet je een melkstal klaar hebben staan!

 • Khalid en zijn maten

  @ el , dat hebben de robot melkers in Nederland toch ook niet,dus moet het in de VS ook niet nodig zijn.Anders kun je beter gewoon de melkers ook achter de hand houden? De beste meneer Smink vergeet bij de kosten/baten berekening nog de maandelijkse (vaste) onderhoudskosten per melkrobot mee te berekenen, valt ook nogal eens hoger uit dan gedacht...

 • John*

  iedereen praat toch voor zijn eigen toko.. maar je moet als bedrijf eens nadenken of je niet beter 10 mederwerkers extra aan het werk kan hebben en daarmee 10 gezinnen voed dan alle winst naar een bedrijf te brengen wat alles geautomatiseerd heeft..

 • verhoefcolby

  leuk verhaal, maar $3 personeels kosten per 100 lb is uit de lucht gegrepen, $1,25 is een algemeen nummer. en de robot zal vast kwa alle kosten erover heen gaan....
  Volgende problem is dat goede en gemotiveerde mensen zeldzaam zijn, ze kunnen met moeite een simple melkstal draaiende houden.
  En dan misschien wat vergeten wordt, afstand en weeromstandigheden voor de monteur.

 • husky

  Ben diverse keren in America geweest, veelal Mexicaanse melkers, als je die netjes behandeld en betaald, want ze moeten flink pezen in z'n stal lijkt het me wel meevallen met geen goed personeel kunnen vinden. en vindt @ John daarmee een goed punt aangeven.

 • pinkeltje

  Personeel is net zo als dat je ze betaalt. Dat is uiteindelijk het hele punt. Iedereen wil wel koeien melken. En ook wel robot's repareren. Maar de vraag is wat het mag kosten. En een bedrijf is uiteindelijk geen werkgelegenheidsproject.

 • Khalid en zijn maten

  Ik denk dat meneer Smink maar eens even nog een keer met een aantal melkveehouders contact op moet nemen. Als ik verhoefcolby zijn reactie zo lees , is de berekening van meneer Smink gewoon l*lkoek

 • strandjutter

  Over tien jaar moeten we meneer Smink weer interviewen en beide interviews naast elkaar zetten. Ik denk dat meneer Smink zich dan wel een beetje l*llig voelt.

 • buitenok

  alleen onderhoud lely kost al meer dan 1.5 cent/liter

 • koestal

  Ik melk ook met Lely,maar ik vind dit wel een opportunistisch verhaal,ik wens hem veel succes.

 • 0064376

  We hebben er 2 te koop staan, nog weinig reakties gehad, iets voor u? tel.0519-242080

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.