Pluimveehouderij

Nieuws 4 reacties

Oekraïense eiergigant wil uitbreiden in Letland

Het Oekraïense bedrijf Ovostar Union en dochteronderneming Gallusman hebben plannen om in Letland een groot nieuw leghennenbedrijf uit de grond te stampen. Met het megaproject zou € 100 miljoen gemoeid zijn. Dat melden Oekraïense media.

De bouw van het complex moet begin 2021 van start gaan. Het nieuwe bedrijf is goed voor tweehonderd arbeidsplaatsen. Gallusman wordt na realisatie van de nieuwbouw de grootste producent van eieren en eiproducten in Noord-Europa, zo melden Oekraïense media. De eieren en eiproducten moeten hun weg vinden op de Europese markt en in het Midden-Oosten.

Ovostar Union

Ovostar Union is een van de grootste eierproducenten in Europa. Het Oekraïense bedrijf produceerde in 2018 1,6 miljard eieren. In totaal hield het bedrijf dat jaar 6,4 miljoen leghennen.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Dit feit maakt duidelijk dat er een andere vorm van landbouw komt, dan die wij in het Westen voorstaan. De Oost Europese investeerders investeren hun geld dat elders is verdiend in voedingsmiddelen productie en hiermee wordt het gezinsbedrijf op achterstand gezet. Geen politicus zal hier iets meer tegen ondernemen dan een protestvergadering in de politieke arena met in het achterhoofd "Houd het eten zo goedkoop mogelijk en controleerbaar". Dit proces is bij de retail reeds lang aan de gang en heeft geleid tot een afname van het kleine winkeliertje (gezinsbedrijf) op de hoek en ongeremde groei van de groot grutters.

 • kuiken007

  via een omweg zal dit wel weer worden gefinancierd door de rabobank, zoals de meeste andere grote projecten in die landen!!

 • antoine1

  Ja, "Boerenleenbank". Pfffft! 🙄

 • jan4072

  Vergeet niet de EU subsidies voor ontwikkeling van de landbouw in ontwikkelingslanden. We moeten ook niet vergeten dat deze mega-kippenhouders groot geworden zijn met subsidies uit de EU en dit willen ze gewoon nog een keer doen. Ik heb nog niks van onze Timmerfrans gehoord over dit plan.

Of registreer je om te kunnen reageren.