Foto: Ton Kastermans PluimveeNieuws

Druk op broedeimarkt neemt toe

Er is sprake van een toenemende druk op de broedeimarkt. Broederijen leggen 10% minder broedeieren in. Dat zegt Anton Butijn, voorzitter van brancheorganisatie COBK (Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens).

“Slachterijen slachten minder, nu een deel van de afzet is weggevallen door de coronacrisis.” Volgens Butijn heeft dat gevolgen voor de vermeerderingssector. “We verwachten dat koppels vleeskuikenouderdieren hierdoor 3 tot 4 weken eerder moeten worden geslacht. Het is bovendien maar de vraag of er voldoende slachtcapaciteit is voor ouderdieren. Dat is een beperkende factor.”

Onrust in vermeerderingssector neemt toe

De onrust in de vermeerderingssector neemt intussen toe. “Het zijn spannende tijden”, zo zegt Piet Faber, voorzitter van de Kring (Opfok)Vermeerderaars van LTO/NOP. “Slachterijen slachten minder en er worden minder broedeieren ingelegd. Wij krijgen als vermeerderaars de rekening gepresenteerd, terwijl de verkoop van kip in supermarkten goed doorloopt.”

Vervroegd slachten geen optie

Vervroegd slachten van koppels vleeskuikenouderdieren is volgens Faber geen optie. “Slachterijen hebben daar geen ruimte voor.” Mogelijk worden broedeieren afgewaardeerd en gebruikt in de verwerkende industrie. Dat zou een afwaardering van 90% betekenen, met grote financiële gevolgen voor individuele bedrijven. “Hopelijk kunnen we aanspraak maken op een schaderegeling van de overheid”, aldus Faber.

Beheer
WP Admin