Pluimveehouderij

Nieuws 6 reacties

Reclame Code Commissie vindt klacht reclame Nepluvi terecht

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier heeft volgens de Reclame Code Commissie terecht geklaagd over een advertentie van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi).

In de advertentie wordt een te rooskleurig beeld geschetst van de omstandigheden waaronder vleeskuikens in de EU worden gehouden. Door de onjuiste informatie kan een consument ertoe worden gebracht om zo’n kip te kopen. Dat is misleidend en daardoor oneerlijk, heeft de Reclame Code Commissie bepaald.

Niet representatief

De advertentie toont een kip, die bij royaal daglicht rondpikt op een strobaal. In de begeleidende tekst stelt Nepluvi dat “in de Europese Unie kippen vrij rondscharrelen in de stal”. Wakker Dier stelt volgens de Reclame Code Commissie terecht dat slechts een kleine minderheid van de vleeskuikens zo leeft. “Het beeld van de kip in de advertentie is dus niet representatief en stemt onvoldoende overeen met de werkelijkheid zoals die voor de meeste Europese kippen geldt”, aldus de commissie.

Europese subsidie

De EU subsidieert met € 4,4 miljoen een campagne van de pluimveesector om de kipconsumptie in zes Europese landen te laten groeien. De advertentie is daar onderdeel van.

Laatste reacties

 • Kippenboerke

  Wie hebben er zitting in de RCC ?

 • Zuperboer

  @vleeskipje; Groene en linkse rakkers.

 • fietskip

  Oh de RCC weet hoe vleeskuikens gehouden worden??????
  Oh ja dat hebben ze van wakker dier gehoord!!!!!!
  De RCC is een lachertje!
  Ze vinden de beeldvorming van wakker dier dus wel goed!

 • krities

  de kippen die WD in advertenties in beeld bracht waren wel representatief ?
  daarin werd niet een te rooskleurig beeld maar te negatief beeld geschetst van de omstandigheden m.i. Heeft de RCC daar ook naar gekeken toen ze nepluvi beoordeelde ?.

 • jwillems

  Je zou de rcc aan kunnen klagen maar geef je weinig kans.
  De smerige linkse complotten zijn totaal geïnfiltreerd daar doe je niets aan. Zij zijn de baas.
  Als nertsenhouderij hebben we ervaring genoeg op dat vlak. Met het bekende resultaat.

 • jan4072

  Je kunt wel inhakken op GL en de RRC en andere linkse rakkers. Maar die hebben al meer dan 30 jaar zitten lobbyen en aan infiltratie gedaan. Wat is er aan landbouwzijde gedaan? Niks. LTO heeft zitten slapen en de boeren waren te krenterig om een fonds op te zetten om vakkundige lobby op te zetten. Maar gelukkig begint het tij wel te keren o.a. door de acties van FDF word acties van POV en Agrifacts enz wel serieus genomen. En POV heeft ook al succesje geboekt bij de RCC wat weer mogelijkheden schept om foute antireclame van bijv WD (@krities) aan te pakken

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.