001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Europese Commissie: piek uitbraak vogelgriep H5N8 achter ons

De piek van de vogelgriepuitbraak met H5N8 ligt achter ons, maar het is nog niet gedaan. Dat zegt een medewerker van de Europese Commissie bij een presentatie in het Europees Parlement.

In de EU zijn in totaal 550 haarden geregistreerd, met name in Frankrijk, Hongarije en Bulgarije. “Het gaat vooral om eenden en ganzen. Kippen en kalkoenen lijken minder gevoelig voor dit virus. We zien vooral veel uitbraken in gebieden waar veel foie gras wordt geproduceerd. Dat komt door de eenvoudige overdracht van wilde op gehouden ganzen en eenden”, aldus de commissie.

Plafond budget bereikt

In de Europese Unie zijn tot nu toe 5 miljoen dieren geruimd op besmette bedrijven en 2 miljoen dieren preventief geruimd. In totaal is hiermee €23 miljoen Europees geld uit het crisisbudget gemoeid. Het plafond van het budget is hiermee bereikt, laat de commissie weten. "We hebben een tekort om de lidstaten terug te betalen, zoals is afgesproken", aldus een woordvoerder. Het budget wordt gebruikt voor gedeeltelijke compensatie van ontsmettings- en ruimingskosten.

Er is geen overdraagbaarheid naar mensen van het type H5N8 dat in de EU voorkomt, blijkt uit studies van meerdere laboratoria.

Of registreer je om te kunnen reageren.